Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vydělejte na izraelsko-íránské válce

Tomáš Poděbrad
Tomáš Poděbrad
6. 10. 2010

Vydělávat na válce - pro někoho absurdní, nemorální a zvrácené. Faktem však zůstává, že na každém válečném konfliktu moderních dějin někdo vydělával. A nejde jen o obchodníky se zbraněmi - na válce může vydělat téměř každý, kdo se nebojí v těžkých dobách investovat.

Vydělejte na izraelsko-íránské válce

Nechme tedy prozatím otázku morálky stranou a zaměřme se čistě na možnosti investice při případném válečném konfliktu.

Situace nedaleko Mrtvého moře se den ode dne přiostřuje a k otevřenému konfliktu může dojít velmi brzy. S možným konfliktem také vyvstává otázka síly obou zemí. Izrael s podporou západu má přístup k nejnovějším vojenským technologiím, na druhé straně je poměrně reálná hrozba jaderné zbraně na straně Íránu. Válka mezi těmito znepřátelenými zeměmi by si vyžádala mnoho lidských životů a na trzích by zavládl chaos.

Válka - možnost zisku

Pro někoho to však znamená možnost zisků. Tím někým je Randy Slifka, portfoliomanažer s celkem jasnou vizí investičního fondu.

Investicí do takzvaného geopolitického fondu si může investor přijít na slušné peníze. Možnosti jsou následující:

Portfolio A (konzervativnější) je zaměřeno na střední výnos z 25 až 30 pozic. Je navrženo tak, aby chránilo kapitál, pokud žádný konflikt nenastane nebo se útok jedné strany odvolá. Pokud by však k útoku došlo, vyletěly by zisky nahoru.

Portfolio B (rizikové) je zaměřeno na vysoký výnos z 10 až 15 pozic. Je navrženo tak, aby maximalizovalo zisky z případného válečného konfliktu.

Fondů, které se zaměřují na globální ekonomický vývoj existuje mnoho, ale fond, který se specializuje výlučně na vojenský konflikt, je úplnou novinkou.

Obr: Co ovlivní válka mezi Izraelem a Íránem?

Zdroj: Fortune

Slifka začal svou kariéru v E. M. Warburg Pincus. Pak strávil osm let jako portfoliomanažer ve firmě Halcyon. Nakonec založil několik fondů, v nichž působí jako poradce.

"Od doby, kdy Slifka Asset Management generuje vysoké zisky, jsme prošli mnoha konflikty. Myslím, že strategie založená na výjimečných situacích po celém světě má smysl," tvrdí sebevědomě portfoliomanažer.

Dokončení článku najdete na www.investicniweb.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Poděbrad

Tomáš Poděbrad

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo