Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Budoucnost? Čína, Indie, Brazílie...

František Mašek
František Mašek
16. 11. 2010

Na trzích dál panují obavy. Zlato sice tentokrát rekord nepřekonalo, dál se však spekuluje o měnové válce a férových kurzech jednotlivých měn. Akcie tentokrát ztrácely. Americký akciový index S&P 500 minulý týden oslabil o 2,2 %, německý DAX ztratil zanedbatelných 0,3 %, český PX asi procento. Objevily se přitom spekulace, že Řecko nemusí být schopno včas splácet úvěr od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu ve výši 110 mld. eur, a že o podobnou pomoc jako Řecko může požádat také Irsko. Těžko tedy čekat zázraky…

Budoucnost? Čína, Indie, Brazílie...

Jedno z věčných témat zní: předjímá skutečně vývoj akciových trhů budoucí vývoj ekonomiky? Příklad Německa by tomu nasvědčoval. Svižně rostoucí německá ekonomika zaznamenala ve 3. čtvrtletí meziroční růst o 3,9 % (ve 2. čtvrtletí dokonce o 4,3 %) a akciový index DAX Xetra posílil za měsíc asi o sedm procent, za půl roku takřka o devět procent a za rok dokonce o 19 procent. Naproti tomu český trh, přes určitý růst v daném období, vyvolává spíše rozpaky. A to česká ekonomika, v závěsu za německou, posílila ve 3. čtvrtletí o 3 %.

Podstatné ovšem je, jak vnímají ČR investoři. Agentura Bloomberg uvedla, že se (střední a) východní Evropa snaží přilákat kapitál, favority v očích investorů jsou však Asie a Latinská Amerika.

Přestali investoři měřit všem stejným metrem?

Rozvíjející se Evropa, včetně Turecka a Ruska, letos podle washingtonského Institute of International Finance získá soukromý kapitál za 182,3 miliardy dolarů, což je pětina z 825 miliard dolarů, které mají směřovat na rozvíjející se trhy. V roce 2007, před globální finanční krizí, to ovšem bylo 392,8 miliardy dolarů, tedy 42 % kapitálu určeného pro rozvíjející se země, a více než u Asie a Latinské Ameriky.

Britská firma Capital Economics zase uvedla, že nejvíc kapitálu potřebují pobaltské státy, Balkán a Maďarsko. Výdaje na hrubé externí zdroje, které mají sanovat schodek běžného účtu platební bilance, krátkodobý zahraniční dluh a splátky dlouhodobého zahraničního dluhu, jsou podle CE nejvyšší v Estonsku a v Lotyšsku, kde překračují 50 % hrubého domácího produktu. V Bulharsku, Litvě a v Maďarsku jde o 45 %, 35 % a 32 % HDP, zatímco v České republice, Turecku a Polsku o necelých 20 % a v Rusku jen o pouhá 4 % HDP.

V regionu střední a východní Evropy je podle Bloombergu pro investory nejatraktivnější Turecko, jehož růst se v první polovině roku přiblížil čínskému, spolu s Polskem, které se jako jediný člen EU loni vyhnulo recesi.

BRIC opět ve hře

Investoři podle Bloombergu hledají příležitost bez ohledu na vyšší riziko, a to spíše v rozvíjejících se zemích, jako je Čína, kterou si vybralo 33 % respondentů, Brazílie (31 %) a Indie (29 %), než ve vyspělých. Teprve na čtvrtém místě skončily Spojené státy (23 %). Vyplývá to z posledního čtvrtletního Globálního Poolu Bloombergu mezi 1030 investory, analytiky a obchodníky. Největší světová ekonomika, tedy americká, byla ovšem také označena za třetí nejhorší místo k investování za EU (37 % hlasujících) a Japonskem (30 %). Označila ji tak plná čtvrtina respondentů. Pak se v tom vyznejte!

Index S&P 500 posílil od 27. srpna, kdy šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke řekl, že centrální banka znovu podpoří růst v USA, o 14 %. Část respondentů poolu však poslední krok Fed kritizuje, a to proto, že další pumpování levných peněz do americké ekonomiky podle nich dále oslabí dolar a nafoukne komoditní bublinu.

Investoři předpokládají, že největší výnos nabídnou příští rok akcie, které budou s komoditami nejlepší investiční příležitostí. Posílit mají všechny hlavní akciové indexy v USA, Evropě a Asii. Nejhůře na tom mají naopak být dluhopisy, což očekává 49 % účastníků průzkumu. Podle 19 % to však budou reality.

Jde samozřejmě o názory, které je třeba brát s rezervou. Bloomberg přitom upozorňuje na vyjádření Moody´s Investors Service, podle které drží americké firmy hotovost za téměř bilion dolarů, což naznačuje, že dlužníci čekají, že může ekonomika znovu sklouznout do recese.

Oživí český trh?

Český akciový trh působí poněkud mdle a zůstává ve vleku zahraničních investorů. Nepříliš povzbudivý obrázek skýtá i bilance podílových fondů, kterou minulý týden zveřejnila Asociace pro kapitálový trh. Objem peněz, který spravují fondy AKAT zůstal koncem 3. čtvrtletí víceméně stejný jako koncem června – činí zhruba 244 miliard korun. Odliv zájmu (téměř o 6 % méně) zaznamenaly fondy peněžního trhu, asi o 4,50 % menší jsou aktiva zajištěných fondů. Akciové fondy jsou víceméně na svém, mohutný příliv peněz (o +17,20 % více) ale zaznamenaly dluhopisové fondy. Je to však v době nízkých úrokových sazeb a spekulací o jejich budoucím zvyšování ideální investice?

Více peněz směřovalo do smíšených fondů a fondů fondů. Aktiva nemovitostních fondů naopak klesla o půl procenta. Realitní fondy příliš nelákají, na druhé straně se spekuluje o postupném oživování nemovitostních trhů (otázkou je ten rezidenční), což by z nich mohlo do budoucna udělat zajímavou investici. I z pohledu inflace, pokud v budoucnu poroste. Stejně jako z nemovitostních akcií pro investory, kteří jsou ochotni přistoupit na vyšší riziko. Pokud tedy nemá pravdu oněch devatenáct procent respondentů, které oslovil Bloomberg.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo