Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přichází čas nemovitostních fondů?

František Mašek
František Mašek
23. 11. 2010

Akciové trhy vykázaly minulý týden rozdílné výsledky. Zatímco americký akciový index S&P 500 stagnoval, německý DAX posílil o 1,6 %. Indikátor PX pražské burzy oslabil asi o tři čtvrtě procenta.

Přichází čas nemovitostních fondů?

Trhy sice na chvíli uklidnila informace o chystané pomoci Irsku, která by měla podle posledních zpráv dosáhnout 90 miliard dolarů, po oznámení agentury Moody´s, že zemi patrně sníží rating až o několik stupňů, však opět oslabovaly. Na pořadu dne je navíc znovu i otázka portugalského a španělského dluhu.

Naproti tomu velmi úspěšná byla primární emise akcií automobilky General Motors, která při ceně 33 dolarů za akcii vynesla GM 21 miliard dolarů. Pětkrát víc, než činily některé odhady. Analytici oslovení agenturou Bloomberg navíc očekávají, že se v říjnu výrazně zvýšily i spotřebitelské výdaje, které jsou motorem růstu americké ekonomiky.

Zvedly se také odhady růstu ekonomiky USA ve 3. čtvrtletí z dřívějších 2 na 2,4 %. Přesné číslo se dozvíme během dneška. Již čtvrtý měsíc v řadě posilují i tzv. předstihové indikátory naznačující budoucí vývoj americké ekonomiky. Růst by tak mohl ještě zrychlit.

Známá americká analytička Meredith Whitney, která na podzim 2007 doporučila investorům prodat akcie Citigroup, zároveň oznámila, že hodlá založit vlastní ratingovou agenturu. Chce využít ostré kritiky, která se snesla na „velké hráče“ za ratingy poskytované v době finanční krize. Agentura by se měla zaměřit na hodnocení strukturovaných finančních produktů a firemních či komunálních dluhopisů.

Akcie vynášejí více než rizikové dluhopisy. Poprvé po dekádě

Po dekádě, kdy tomu bylo naopak, vynášejí podle agentury Bloomberg akcie více než tzv. junk bondy (vysoce rizikové dluhopisy s velkým výnosem). Americký index S&P 500 posílil (včetně dividend) od června o 17 %, zatímco index Barclays Capital U.S: Corporate High Yield pouze o deset procent. Jde o nejvyšší půlroční výnos ve srovnání s citovaným dluhopisovým indikátorem od roku 1999. Junk bondy, jejichž ceny prudce posílily, jsou dnes zkrátka daleko dražší než akcie.

Podle Petera Sorrentina, který se podílí na řízení aktiv ve výši 13,8 miliardy dolarů ve společnosti Huntington Asset Advisors, bude proto následovat odklon od instrumentů s pevným výnosem k akciím. Privátní investoři ovšem, jak také upozorňuje Bloomberg, jeho radu ignorují a od konce letošního června vybrali z akciových fondů 55,3 miliardy dolarů.

Také společnosti PNC Wealth Management a Goldman Sachs Group Inc. očekávají, že akcie porazí dluhopisy se spekulativním ratingem, protože se stav ekonomiky zlepšuje. Podle odhadu více než deseti tisíc analytiků by měly letos zisky firem z indexu S&P 500 na akcii vzrůst o 37 %, což je nejvíce za 22 let. Goldman Sachs proto minulý měsíc doporučil klientům, aby začali zvyšovat podíl akcií vůči dluhopisům, a to právě kvůli rostoucí ekonomice. Banka snížila rating firemních dluhopisů investičního stupně na neutrální, s tím, že v ročním období budou mít pravděpodobně nulové výnosy, zatímco akcie vydělají za rok 14 %. Junk bondy pak budou podle GS stíhat akcie a mohou v ročním horizontu posílit o 10 %.

Jak uvedl Chris Hyzy, newyorský investiční šéf US Trust, která patří pod Bank of America a spravuje klientům aktiva za 339,9 mld. dolarů, investoři by měli kupovat akcie společností, které mají podobný charakter jako dluhopisy, jsou zaměřeny na vývoz, mají nižší než průměrné zadlužení a jejich dividendy stoupají. Příkladem mohou být akcie řetězce maloobchodních prodejen jako J. C. Penney nebo technologické firmy Motorola.

Dorazí optimismus i do Prahy?

Zatímco básník přicházel ve známém filmu o iluze, pražská burza přichází o primární emise akcií. Zatímco s akciemi Fortuny se obchoduje poměrně úspěšně, další firmy míří do Varšavy. Čerstvě je to i příklad firmy iComVision, výrobce softwaru pro mobilní telefony. A rozhodnutí to bude nejspíše správné. Objem peněz, pro který si tato firma jde: 20-30 milionů korun, je totiž poměrně malý a na pražské burze, na níž na rozdíl od té varšavské neexistují agilní penzijní fondy, by primární emise společnosti vydělala méně.

Na Varšavské burze ale mohou podle neověřených informací skončit také akcie významného mezinárodního investora a developera AFI Europe, o níž se před recesí spekulovalo v souvislosti s Prahou. Popravdě řečeno, příklady developerských firem ECM a Orco na pražskou burzu příliš nelákají. Zatímco u Orca se zdá, že může mít to nejhorší za sebou, o ECM se v souvislosti s velmi špatnými výsledky spekuluje v pohřebním duchu. Úspěšná koupě budovy Melantrichu ČS nemovitostním fondem přitom přitáhla pozornost k podobným investicím. Správci fondu navíc tvrdí, že na českém realitním trhu (na rozdíl od bytů) se situace již uklidnila.

Právě nemovitosti, respektive nemovitostní fondy, tak mohou být cestou, jak se připravit na případný růst inflace. Díky inflační doložce totiž mohou pružně reagovat na růst cen, a to i během roku. Fond ČS nemovitostní by přitom mohl podle finančního ředitele správcovské společnosti Reico Filipa Kubrichta vydělat příští rok 4-6 procent, a to při předpokládané dvouprocentní inflaci. Letos zatím fond vydělává 3,44 procenta.

Kromě toho je v ČR možné koupit podílové listy dalších dvou dalších korunových fondů pro drobné investory zaměřených na reality. Zatímco roční výnos realitního fondu Conseq Invest Management stagnuje, Bridge nemovitostní fond společnosti Finesko za rok vydělal téměř šest procent. Jeho handicapem je ovšem vlastní kapitál ve výši necelých 33 milionů korun.

Nemovitostní fondy přesto mohou představovat zajímavou investici. Jejich doporučený investiční horizont ale činí pět až sedm let. Podle obecné teorie by měly nemovitosti tvořit kolem 15 procent investorova portfolia. Jde tedy spíše o doplňkovou investici. Čím dalším je, pokud se budete striktně držet této teorie, doplníte?

Jinou, ovšem daleko rizikovější, a již zmiňovanou alternativou, je vsadit na akciové fondy, investující do (zahraničních) realitních i dalších podobně zaměřených firem.

Autor je redaktorem www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo