Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Místo akcií dluhopisy?

František Mašek
František Mašek
13. 1. 2009

Růst akcií skončil, zapomeňte! Podobné hodnocení akciových trhů působí na počátku nového roku dosti příkře. Jejich letošní vývoj nicméně zatím dává spíše za pravdu těm, kteří očekávají plynulejší růst akcií nejdřív ve druhé polovině letošního, případně začátkem příštího roku.

Místo akcií dluhopisy?

Podle Roberta Bucklanda ze Citigroup bude v případě cen akcií sveden boj mezi horšími fundamentálními daty a nízkým oceněním. Podobně jako analytici z finanční skupiny ING investorům doporučuje, aby se zaměřili hlavně na akcie společností z defenzivních odvětví.

Buckland s odkazem na firemní výsledky soudí, že hovořit o významnějším obratu bude v případě globálního akciového trhu pravděpodobně možné až v příštím roce. Ten letošní by mohl být rokem s nejvyšší volatilitou kurzu akcií, doporučuje proto neprodávat po 30% poklesu a naopak nenakupovat po 30% růstu akcií.

Největší evropská banka HSBC pokládá za nejlepší sázku pro letošní rok akcie amerických společností. „Mnohé z nich totiž sedí na hromadě hotovosti, " uvedla v této souvislosti banka.

Také HSBC doporučuje investovat do defenzivních akcií, konkrétně do společností, působících ve zdravotnictví, dále do akcií výrobců spotřebního boží a potravin. Vzhledem k jejich dlouhodobému růstovému potenciálu banka favorizuje rovněž čínské a indické akcie.

Pokles sazeb nahrává obligacím

Vzhledem k přetrvávající nejistotě na akciových trzích nadále roste zájem o státní dluhopisy. Podobným investicím nahrává všeobecný pokles úrokových sazeb. Také v Česku by mohly být tyto cenné papíry pro konzervativnější investory, těžce snášející velké výkyvy trhů, atraktivní.

Jak řekl Finmagu člen představenstva fondu kvalifikovaných investorů Arca Capital CEE Pavel Makovec, aktuální výnos korunových státních dluhopisů činí 4,5 %, inflace klesá a v lednu by mohla být nižší než dvě procenta. Lze přitom očekávat, že ČNB bude dál snižovat úrokové sazby, zatímco inflace půjde ještě níže.

Pro méně agresivní investory tedy může jít o zajímavou (a přitom poměrně bezpečnou) investici. Občas se sice spekuluje o hrozbě deflace, v České republice ovšem dosud stále nebyly liberalizovány všechny ceny, takže prozatím podle Makovce nic takového nehrozí. V budoucnu sice nevylučuje opětný růst inflace a základních úrokových sazeb, do poloviny příštího roku by ale považoval státní dluhopisy pro určitý typ investorů za zajímavé.

Je tu ovšem jeden zásadní problém: přestože šla jmenovitá hodnota státních dluhopisů před řadou let dolů a činí deset tisíc korun, takže jsou dostupné i pro drobné investory, koupit malý počet korunových státních dluhopisů je v praxi velmi obtížné.

Akciové trhy zatím podle Makovce stále hledají dno. Z českých titulů pokládá i v této situaci za zajímavé akcie Pegasu, Telefóniky 02 CR a Komerční banky. Doporučuje nicméně, aby se investor před koupí těchto titulů zabýval jejich fundamentální analýzou. Pokud se situace na trzích otočí, k čemuž ovšem zřejmě podle Makovce dojde až v roce 2010, mohly by mít tyto tituly velký růstový potenciál.

Atraktivní zůstává při současných cenách také ČEZ. Ve prospěch podobné investice hovoří hlavně informace, podle níž bude zřejmě společnost letos znovu vykupovat vlastní akcie, což by mohlo zvednout jejich cenu, stejně jako motivační opční program managementu.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo