Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zajímavosti týdne

František Mašek
František Mašek
23. 1. 2009

Na závěr týdne znovu nabízíme řadu zajímavých informací, které se v některých případech do médií vůbec nedostaly. O pilulce na hubnutí to neplatí. Snad přesto leckoho přiměje k revizi novoročních předsevzetí. Nebo k pravidelnému cvičení.

Zajímavosti týdne

Czechinvest: Je méně více nebo naopak?

Počet nových investičních projektů, které v ČR zprostředkovala agentura pro podporu podnikání a investic Czechinvest, dosáhl loni rekordních 213. Jejich hodnota ovšem činí 30 mld. Kč a je tak o 41 miliard korun nižší než v roce 2007. Potěšitelné je, že se na nich poprvé nejvíce podílely investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby. Ty jsou finančně méně náročné. Přibližně 60 % se na investičních projektech za takřka 10 mld. Kč podílely české firmy.

Podíl výzkumu, vývoje a služeb na investicích přes CzechInvest činil loni 63 %. V ČR se nejčastěji investuje do vývoje softwaru. Podíl informačních technologií tvořil 21 % všech investic. Velkou měrou k tomu přispěl Jihomoravský kraj. Druhým nejoblíbenějším sektorem pro nové investice bylo strojírenství, na třetí příčku se propadl automobilový průmysl.

Podle Alexandry Rudyšarové, pověřené řízením CzechInvestu, přišla ČR loni kvůli finanční krizi o dva velké investiční projekty v oblasti automobilového průmyslu, jejichž hodnota činila miliardy korun.

SCP opět registruje méně účtů

Počet emisí cenných papírů i účtů majitelů cenných papírů, které registruje Středisko cenných papírů, loni opět klesl. SCP tak ke konci roku 2008 evidovalo 1771 emisí cenných papírů, z toho 1365 akciových. Na obou českých burzách je přitom kotováno jen 27 akciových titulů.

Podobně tomu bylo v případě majitelů účtů cenných papírů, jejichž počet se snížil z 2,09 milionu k 31. 12. 2007 na 1,96 milionu koncem minulého roku. Tento údaj zahrnuje i 131 351 prázdných účtů a 115 212 účtů cizinců – 106 757 z nich patří Slovákům.

Pioneer bude řídit investice z Vídně

Investiční společnost Pioneer přesouvá od letošního roku „v rámci globálního zefektivnění jednotlivých procesů“ řízení investic do vídeňské centrály Pioneer Investments Austria. Do Vídně z přechází i současný ředitel úseku řízení investic Petr Zajíc, který bude dál zodpovídat za řízení balancovaných a akciových strategií české rodiny fondů Pioneer.

Ostatní strategie budou dál spravovat místní portfoliomanažeři. Administrativním a procesním centrem zůstává podle tiskové zprávy Pioneer Investments Praha.

Liška posílila pozici jedničky

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) loni uzavřela 366 106 nových a navýšených smluv na stavební spoření, o 12,6 % víc než v roce 2007. Cílová částka, kterou mají podle těchto smluv klienti uspořit, činí 142,7 mld. Kč, což je roční přírůstek 36,3 %. ČMSS tak posílila svůj primát na českém trhu. Zmíněná cílová částka znamená, že její podíl na trhu loni podle odhadu vzrostl na 45,9 %.

ČMSS, známá spíše jako Liška, loni klientům poskytla také úvěry na bydlení za rekordních 33,4 mld. Kč. Z těchto peněz směřovalo 24,40 % na pořízení nového bytu nebo rodinného domku, 36,40 % na koupi starší nemovitosti, 21,50 % na modernizaci bydlení a 17,70 % na jiné účely. Poměr úvěrů a vkladů ČMSS vzrostl od roku 2002 z 25,50 na loňských 70 %. Stále víc českých občanů využívá stavební spoření k jeho původnímu účelu, tedy podpoře bytové výstavby, a nikoliv k investování.

Maximal Invest se Světovým stromem 14

ČSOB nabízí každý měsíc zájemcům Investiční životní pojištění na dobu určitou, nazvané Maximal Invest, jehož výnos je vázán na výsledky zajištěného fondu.Tentokrát jde o Světový strom 14, tedy o investici na pět let a sedm měsíců. Fond garantuje vrácení nejméně 108,08 % vložených peněz.

Minimální investice je 30 tisíc korun, poplatek za vstup do fondu, jehož úpis končí 31. ledna, činí dva procenta. Výnos je vázán na výsledky koše 30 akcií. V prvním z pěti sledovaných období získají podílníci fixní výnos 3,1 %. Výnosy ve zbývajících čtyřech obdobích jak pak odvozeny od vývoje koše vybraných třiceti akcií. Podle správce fondu může činit maximální zhodnocení fondu 40,91 %.

Jak letos dopadne DAX?

Po loňském propadu o téměř 40 % jsou odhady odborníků, jaká bude závěrečná letošní hodnota německého akciového indexu DAX, velmi rozdílné. Pohybují se totiž, jak uvádí internetový odborný týdeník ZertifikateJournal, od 3200 do 7000 bodů. Jeho aktuální hodnota činí kolem 4116 bodů. Odhadnout, kde se bude DAX skutečně pohybovat v prosinci 2009, je nemožné a nevýznamné. Jde totiž jen o srovnání rozhodných dnů, dodává týdeník.

Investor by měl podle Martina Svobody z ZertifikateJournalu v budoucnu nakládat s významným dílem svého dostupného kapitálu krátkodobě. Při pokračující vysoké volatilitě trhů pokládá za zajímavé klasické discount certifikáty, tedy certifikáty, při jejichž nákupu poskytne emitent investorovi slevu (diskont) z kurzu podkladového aktiva (např. akcie či indexu). Díky tomu se ale může podílet na růstu certifikátu jen do předem stanovené výše, což je tzv. cap.

Svoboda upozorňuje na nové krátkodobé produkty, třeba express certifikáty, které umožňují vydělat na stagnujících trzích. Zajímavé mohou být také různé druhy daňově diskriminovaných akciových dluhopisů, tedy cenných papírů, jejichž konstrukce je odvozena z podkladových aktiv, které je teoreticky možné řadit mezi finanční deriváty. Jsou ale zpravidla emitovány na předem dané období, zpravidla do dvou let. Jejich podkladovými aktivy bývají nejčastěji akcie nebo akciové burzovní indexy.

Český finanční arbitr ve vedení sítě FIN-NET

Finanční arbitr ČR František Klufa byl Evropskou komisí zvolen členem řídícího výboru mezinárodní sítě FIN-NET. Dalšími členy výboru EK na nejbližší dva roky jsou zástupci obdobných institucí z Řecka, Irska, Portugalska, Velké Británie, Francie, Španělska, Malty a Itálie.

Hlavním cílem výboru je rozvíjet mimosoudní systém řešení sporů mezi spotřebiteli a institucemi na jednotlivých finančních trzích. FIN-NET byl zřízen při Evropské komisi v roce 2001. Sdružuje národní instituce v rámci Evropského hospodářského prostoru, které se zabývají mimosoudním řešením sporů mezi spotřebiteli a poskytovateli finančních služeb. Spotřebitel se může díky této síti snáze domoci mimosoudních vyrovnání sporů s tím, kdo mu službu poskytl, a to i mezinárodních.

Půjdou letos úroky i nahoru?

Klíčovými slovy české ekonomiky roku 2009 budou druhotná platební neschopnost a kurzová volatilita. Koruna je pod silným depreciačním tlakem, vyloučena není měnová nákaza z jiných zemí regionu střední Evropy. Uvádí to nová strategie Raiffeisenbank pro Českou republiku na 1. čtvrtletí, podle které povedou strmý pád inflace a hrozba recese k prudkému poklesu úroků.

Banka očekává, že v prvním čtvrtí klesnou základní úrokové sazby ČNB ze současných 2,25 na 1,75 %. Zatímco v případě ČR by měly po pozvolném poklesu na 1,50 %, úroky koncem roku naopak stoupnout na 1,75 %, u ECB očekávají analytici Raiffaisenbank jejich snížení letos v září až na 1,25 %.

VW láká drobné investory na dluhopisy

Zamrzlé trhy, kvůli kterým se řada institucionálních investorů zbavila firemních dluhopisů, přiměly některé společnosti, aby se při emisích těchto cenných papírů orientovaly na drobnou klientelu. Příkladem, který cituje agentura Bloomberg, jsou německé automobilky Volskwagen a Daimler AG a největší evropská mediální skupina Bertlesmann.

Zmíněné tři společnosti letos prodaly obligace za čtyři miliardy eur. Pomohlo jim k tomu snížení jejich nominální hodnoty z loňských 50 tisíc eur na přijatelných tisíc eur. Tzv. drobní investoři koupili letos podle Deutsche Bank, 40 % evropských dluhopisů, což je proti loňskému roku dvojnásobek.

Rozdíl mezi úrokovými sazbami firemních dluhopisů společností s ratingem na investičním stupni a státními dluhopisy vzrostl z 1,19 % koncem roku 2007 na aktuálních 4,08 %, uvedl Bloomberg s odvoláním na indikátor Merrill Lynch & Co. EMU Corporate Index.

USF přijala dva nové členy

Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) přijala dva nové členy, a to společnosti Fichtner, s. r.o. a Argos PZS, s.r.o. Počet jejích řádných členů z řad právnických osob vzrostl na 13. Unie tak zašťiťuje nejvíc finančně poradenských společností v ČR. Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR (AFIZ) má o dva členy méně. Zastupuje ale většinu větších hráčů na trhu.

Dámský investiční klub má téměř 1500 členek

Celkem 1432 členek měl k 31. prosinci loňského roku Dámský investiční klub České spořitelny. O činnost klubu, který zahájil činnost loni v zimě, je tedy velký zájem. Jeho náplň je spíše společenská. Klub loni uskutečnil tři odborně společenská setkání svých členek.

Při hubnutí nespoléhejte na pilulky

Pilulky Alli, které byly v USA schváleny jako první volně prodejný lékna snížení váhy, podle agentury Reuters, kterou cituje ČTK, potvrzují těm, kdo je užívají, co již dávno tušili: pilulky nejsou zázračnou náhradou za dietu a cvičení. Vzhledem k módě novoročních redukčních diet ale zřejmě zůstanou populární i v době, kdy se americká ekonomika potýká s recesí.

Lék Alli farmaceutické firmy GlaxoSmithKline má prý nepříjemné vedlejší účinky – inkontinenci, průjmy a plynatost. Donald Mayo, odborník na zvládání nadváhy z kliniky Mayo, pokládá deklarované vedlejší účinky léku za přehnané. Stejně tak přehnané jsou ovšem podle něj i zamýšlené účinky léku.

Výrobce Alli Glaxo zdůrazňuje, že nejde o zázračnou pilulku. Pacienti by měli konzumovat nízkokalorickou stravu s nízkým množstvím tuků a začít pravidelně cvičit. O účincích pilulky se brzy mohou přesvědčit i Evropané. Tento týden byl lék schválen pro prodej bez předpisu také v Evropě.

Ilustrace: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo