Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Danajské rady pro investory

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
28. 1. 2009

Je zajímavé, že v souvislosti s krizí nejvíc přestřelili makroekonomové. Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke například tvrdil, že účet za krizi vyšplhá na 100 miliard dolarů a že pád větších bank nehrozí.

Danajské rady pro investory

Podle zajímavého článku ze serveru Kurzy.cz http://www.kurzy.cz/zpravy/159852-ucet-za-vsechna-us-zachranna-opatreni-splha-k-8-bilionum-dolaru/ to vypadá, že účet za krizi dosáhne 8 bilionů dolarů.

Ani Evropě se omyly nevyhnuly a téměř v každé zemi se musely několikrát přehodnocovat makroekonomické údaje. Při nedávném setkání ministrů financí eurozóny se například tvrdilo, že o hospodářské recesi nemůže být v Evropské unii vůbec řeč.

Citigroup kraluje

Rád bych upozornil na některé z chyb, kterým nebyla věnována náležitá pozornost, a to je určitě škoda. Podle mě bylo králem omylů několik předpovědí ze strany Citigroup. Jejich doporučení se týkala například zkrachovalé banky Lehman Brothers, viz http://www.patria.cz/akcie/LEH.N/lehman-brothers/doporuceni.html. Citigroup své doporučení z 28. března ohledně akcií této banky změnila z původního „držet“ na „koupit“ a cílovou cenu stanovila na 65 dolarů.

Ve výčtu lze pokračovat vyjádřením Tobiase Levkovitche ze Citigroup, jež pronesl na začátku roku 2008: „Mezi cenou akcií a zisky firem je příznivý poměr, centrální banky navíc budou snižovat sazby.“

Žádné vystřízlivění nenásledovalo, a tak tato instituce ve svém rozletu pokračovala dál. Doporučuje nám například akcie společnosti Genzyme (http://www.patria.cz/akcie/GENZ.OQ/genzyme/doporuceni.html), jejichž hodnota měla údajně vzrůst až na 91 dolarů. Tato společnost má v současnosti P/E ratio kolem 45.

Benjamin Graham, otec hodnotového investování, jehož základní investiční strategií bylo hledat podhodnocené akcie, se musí otáčet v hrobě a slova Tobiase Levkovitche o příznivém poměru působí vpravdě komicky. Nemůžeme se tedy divit současným problémům této instituce.

Můžeme se nad tím jen pousmát a brousit si zuby na kritiku (včetně Citigroup). Nesmíme však zapomínat, že za těmito doporučeními byla spousta lidí, kteří jim uvěřili a přišli tak o veškeré své peníze. Svědčí o tom i počínání nejvyšších z vyvolených – ratingových agentur, které naprosto selhaly a měly nemalou zásluhu na současné finanční krizi.

Proto pozor! Při investování ať každý používá pouze svou hlavu a různá doporučení či předpovědi se musí důkladně analyzovat. Stačí si projet stránky Patria, kde se tato doporučení uváděla, a dá se s jistotou tvrdit, že více než 70 procent předpovědí, v nichž se stanovovala cílová cena, bylo v posledních 12 měsících naprosto chybných.

Většina lidí si myslí, že velké instituce přece o firmách vědí všechno a nejlépe. Nelze ovšem nikdy vyloučit, že u nich může docházet ke střetu zájmů, který je zákonem tolerován. Jde o to, že banka má teoreticky možnost ovlivňovat pomocí svých doporučení davové chování investorů a snažit se je vést tam, kam chce, zatímco prostřednictvím svých fondů už dávno investovala.

Však já se taky mýlím…

Abych však nekritizoval pouze ostatní, i já jsem se dopustil pár omylů, které jsou zachyceny na serveru Finmag. Jedním z nich byla například předpověď vývoje naší ekonomiky na tento rok, kterou jsem uveřejnil v článku „Další utahování opasků“ (https://www.finmag.cz/clanek/8145/). Předpovídal jsem 2% růst HDP při 4% inflaci. Byl jsem toho názoru, že nízké sazby a zadlužování budou výrazným inflačním činitelem.

Dnes to vypadá, že se naše ekonomika nejspíš dostane do recese a ceny porostou minimálně. Obhajobou mi budiž fakt, že v této době většina analytiků počítala s tříprocentním růstem, a moje prognóza tou dobou byla tudíž velmi pesimistická.

Krize nám tedy pomůže oddělit zrna od plev neboli fundované rady od danajských darů. Každopádně do budoucna doporučuji všem střízlivý nadhled, protože jenom investoři, kteří se nenechají strhnout davem, mohou dosahovat nadprůměrných výnosů.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo