Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Leden medvěda neodehnal

František Mašek
František Mašek
3. 2. 2009

Kdyby se účastníci tradičního Světového ekonomického fóra, které se koná v Davosu, mýlili stejně jako v roce 2007, byla by to pro globální ekonomiku a finanční trhy velmi dobrá zpráva. V Davosu se tehdy většina z nich vyjadřovala k nejbližším vyhlídkám globální ekonomiky s velkým optimismem, který se marně snažili krotit někteří centrální bankéři. Na podzim se ukázalo, že optimismus není namístě.

Leden medvěda neodehnal

Letos naopak převažoval velmi černý pohled. Pokud někdo věří v obrat k lepšímu někdy ve druhé části roku, říká to opatrně a s výhradami.

Tvrdí se, že se historie neopakuje. Do chmurného scénáře, který potvrzuje řada nepříznivých makroekonomických i dalších dat, ovšem zapadají i lednové výsledky akcií. Americký akciový index S&P 500 ztratil od počátku roku přes sedm procent, ztráty většiny evropských trhů byly nižší, německý DAX Xetra ale oslabil o 9,8 %, prakticky stejně jako indikátor PX pražské burzy.

Tzv. lednový efekt neboli tradiční růst akcií v prvních dvou týdnech roku měl přitom letos omezené trvání. Kdyby byl tedy vývoj v tomto měsíci, jak to nezřídka bývá, směrodatný pro výsledek akcií za celý rok, nebude to nic příjemného.

Současná hektická doba přináší nicméně dál řadu investičních příležitostí. S otázkou, kde je hledat, oslovil Finmag nikoliv poprvé dva portfoliomanažery hedgeových fondů, kteří působí v ČR. Oba fondy mají proti klasickým výhodu: mohou sázet na růst i pokles akcií. Ze způsobu, jak investují, lze tedy poněkud více vyčíst, co jejich manažer skutečně očekává.

Petr Kalina, který dosud řídil fond RSJ NewMarkets, finanční skupinu RSJ opouští a k otázkám se nechtěl vyjádřit. K aktuální situaci na trzích se proto vyjádřil jen Jaroslav Krabec, který řídí fond Wood´s CEE Hedge Fund, zaměřený na střední a východní Evropu.

Vystresovaný trh

„Po propadech ve druhé polovině loňského roku (akcie, korporátní dluhopisy, komodity) na trzích vznikla řada investičních příležitostí. Trh však může zůstat vystresovaný ještě po nezanedbatelnou část roku 2009 – tento názor neměním – negativní vývoj na trzích v lednu jej zatím potvrzuje,“ uvedl Krabec.

Nedoporučuje investovat do státních dluhopisů, jejichž výnosy do splatnosti jsou v dlouhodobém srovnání velmi nízké. Na trh budou navíc přicházet další a další emise. „Krátkodobě, tedy v horizontu několika měsíců, sice nelze vyloučit další růst cen státních dluhopisů na světových trzích kvůli vyhledávání „bezpečných“ investic, takovýto růst bych ale využil k jejich prodeji,“ dodává Krabec.

Akciový fond Wood CEE long-short je nyní zhruba 20 % „net long“. To znamená, že má o 20 % více dlouhých pozic (zaměřených na růst akcií) než krátkých, které se využívají při spekulaci na pokles. I přes poklesy trhů a převahu dlouhých pozic byla ovšem tato strategie v lednu velmi úspěšná. Měsíční výkonnost fondu činí podle Krabce + 2,60 %, neboť dlouhé pozice v defenzivních sektorech a akciích s vysokým dividendovým výnosem výrazně překonaly trh, například Philip Morris CR.

Krátké pozice má fond na trhu jako celek (prodané akciové futures) a dále například v mediálním sektoru. Jde o akcie CETV, jejíž příjmy z inzerce budou pod tlakem. Účetní zisk nepříznivě ovlivňuje oslabování středoevropských měn vůči dolaru. Počítat je třeba také s odpisy na Ukrajině.

Dál důraz na dividendy

Pokud jde o investice v letošním roce, na akcie cyklických sektorů, které budou jako první profitovat z budoucího oživení, je podle Krabcova názoru ještě brzy. Fond nadále preferuje defenzivní sektory a mezi nimi akcie s vysokým dividendovým výnosem (farmacie – Gedeon Richter v Maďarsku, tabák – Philip Morris CR, telekomunikace – Magyar Telekom, Telefonica 02 CR, nebo zboží osobní spotřeby – Pegas).

„Za atraktivní považujeme také některé akcie z komoditního sektoru. Jde o rakouský OMV, který má velmi dobré výsledky a solidní rafinérské marže. Cena ropy již navíc nemá velký prostor pro další pokles. Dalším tipem je polský výrobce mědi KGHM, cena mědi se totiž stabilizuje, čistý zisk může velmi pozitivně ovlivnit oslabování zlotého vůči USD,“ uvedl rovněž Krabec.

Pokud by se potvrdily výsledky ankety ČTK, může atraktivita dividendových titulů obchodovaných v Praze ještě vzrůst. Analytici, které agentura oslovila, totiž soudí, že až na několik výjimek, zejména firmu Philip Morris, mohou být letos vyplácené dividendy stejně vysoké nebo dokonce vyšší než loni.

Zmíněná dividendová stálice by mohla podle odhadů Komerční banky a České spořitelny letos vyplatit hrubou dividendu 492/458 Kč na akcii proti loňským 882 Kč. U ČEZ by se mohla dokonce hrubá dividenda zvýšit ze 40 k 50 Kč, padesát korun před zdaněním by mohla stejně jako loni vyplácet na akcii také Telefónica 02 CR.

Zatím se nezdá příliš pravděpodobné, že by většina akcií obchodovaných na pražské burze dokázala vyrovnat loňský prudký pokles cen. Zachování nebo dokonce zvýšení letos vyplácených dividend by tak představovalo daleko zajímavější dividendový výnos než loni. Pokud by tomu tak skutečně bylo, mohou být pro investory zajímavé. V současné nejistotě ale řada z nich nejspíš počká, až bude k dispozici více informací.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo