Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice do dluhopisů (2)

Jan Traxler
Jan Traxler
2. 3. 2009

V další části materiálu o dluhopisech (první byla zveřejněna ve středu 25. února) se zaměříme na konkrétní investiční příležitosti. Ty jsou u jednotlivých typů dluhopisů rozdílné.

Investice do dluhopisů (2)

Poslední půlrok přinesl klesající úrokové sazby a zvýšené kreditní riziko. U nejméně rizikových dluhopisů to vede k poklesu požadovaných výnosů (tedy růstu tržní hodnoty dluhopisů), u nejrizikovějších dluhopisů naopak k růstu požadovaných výnosů (čili poklesu jejich tržní hodnoty).

Vládní dluhopisy rozvinutých trhů: lépe už bylo

Státní či vládní dluhopisy rozvinutých trhů jsou pokládány za jednu z nejbezpečnějších investic, platí to hlavně o těch amerických, britských, švýcarských, německých a japonských. Klesající úrokové sazby posouvají totiž výnosovou křivku těchto dluhopisů dolů a ženou tak tržní ceny nahoru. Snižování úrokových sazeb je zde ale pomalu u konce. USA a Japonsko už dokonce nemají kam sazby snižovat, protože jsou prakticky na nule.

Americké státní dluhopisy se nyní kupují spíše kvůli relativně bezpečnému uložení dolarů a preferovány jsou krátké splatnosti. U delších splatností došlo začátkem roku ke korekci, úrokové výnosy mírně vzrostly a tržní ceny dluhopisů klesly.

Evropské vládní dluhopisy mají ještě potenciál pár procentních bodů povyrůst kvůli dalšímu snižování úrokových sazeb. Trh ale toto snížení očekává a je již proto částečně promítnuto v cenách dluhopisů, jejich potenciál růstu je proto už i zde poměrně malý. Je třeba si přitom dát pozor na dluhopisy silně zadlužených zemí, jakými jsou Řecko, Itálie, Španělsko či Irsko. Zde hrozí další růst rizikové prémie a tudíž pokles tržních cen dluhopisů.

České státní dluhopisy – dobrá dlouhodobá konzervativní investice

Dále tu máme vládní dluhopisy rozvíjejících se trhů, mezi něž patří i české vládní dluhopisy. Ač jsou v ČR pokládány za bezpečnou investici, svět je řadí mezi rizikové, protože spadáme do škatulky rozvíjející se Evropy, která je aktuálně vnímána jako rizikovější než jihovýchodní Asie či Latinská Amerika.

Ekonomické problémy Maďarska, Ukrajiny a Pobaltí spolu s padajícím kurzem polského zlotého působí na zahraniční investory asi jako repelent na komáry – tlačí kurz koruny dolů a také zvyšuje požadované výnosy u vládních dluhopisů, takže se jejich cena přes pokles úrokových sazeb v poslední době snížila.

Toho mohou využít konzervativní investoři, hlavně institucionální. Státní dluhopis splatný v roce 2020 s úrokovou prémií 3,75 % má nyní například výnos do splatnosti okolo 5 % p. a. Je ale nutné počítat s výkyvy jeho tržní hodnoty. Ekonomická situace ve středoevropském a východoevropském regionu se může zhoršit a způsobit další odliv kapitálu. Pokud bude investor dluhopis držet až do splatnosti a ČR nezkrachuje, může si tak zajistit výnos 5 % p. a. za 11 let. Během této doby ale může být tržní hodnota dluhopisu krátkodobě i záporná.

Emerging markets dluhopisy jsou dlouhodobě velmi atraktivní

Podobně jsou na tom všechny emerging markets, jejichž výnosy do splatnosti se ale velmi liší podle kreditního rizika. ČR se těší investičnímu ratingu A+/A se stabilním výhledem od Standard&Poor´s. V zemích se spekulativním stupněm ratingu přesahují výnosy do splatnosti u dlouhodobých dluhopisů i 20 % p. a. Ukázkovým příkladem je třeba Argentina. Požadované výnosy investorů přitom odpovídají riziku.

Investice do dluhopisů emerging markets mohou ve středně- až dlouhodobém horizontu přinést dvouciferné výnosy, doporučuji ale velmi širokou diverzifikaci a výběr konkrétních dluhopisů nechat na portfolio manažerech. Krátkodobě je nutné počítat s vysokou volatilitou a možným prohloubením poklesu tržní hodnoty (o to víc by mohl vzrůst výnos do splatnosti).

Korporátní dluhopisy investičního stupně

Firemní dluhopisy, včetně těch s nejvyšším ratingem, zažily na podzim klinickou smrt. Výnosy do splatnosti vystřelily zejména u dlouhých splatností prudce nahoru a tržní ceny dluhopisů se během týdne propadly až o dvacet a více procent. Do konce roku se situace uklidnila, většina “kvalitních“ dluhopisů se obchoduje jen s mírným diskontem (jako české státní dluhopisy). Výnosy do splatnosti jsou ale poměrně zajímavé. Kvalitní korporátní dluhopisy by tak na krátkodobém až střednědobém horizontu mohly překonat výnosy z akcií.

High Yield dluhopisy: riziko stoupá

Poslední kategorií dluhopisů běžně dostupných i drobným investorům třeba přes podílové fondy jsou tzv. high yield, tedy korporátní dluhopisy spekulativního stupně. Na podzim je také postihla mrtvice, na rozdíl od dluhopisů investičního stupně se z ní ale stále nevzpamatovaly. Výnosy do splatnosti se pohybují okolo 30 % p. a. Očekávaná míra defaultů je srovnatelná s depresí ve 30. letech. Pokud bude skutečná míra úpadků firem nižší, přinesou tyto dluhopisy ve střednědobém až dlouhodobém horizontu tučné zisky. Nutno však upozornit, že riziko krátkodobých výkyvů i velkého počtu defaultů je vysoké.

Zatímco akcie čelí pádům po celém světě a napříč všemi sektory, vývoj u dluhopisů je rozličný dle kreditního rizika emitenta. Trh dluhopisů (vyjma vládních dluhopisů rozvinutých trhů) nyní nabízí zajímavé příležitosti díky diskontu proti nominální hodnotě. Potenciálním výnosům ale odpovídá i zvýšené riziko. Proto doporučuji před jakoukoliv investicí své záměry konzultovat s profesionály.

Autor je hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo