Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na akcie za babku

František Mašek
František Mašek
10. 3. 2009

„Tak jsme „oslavovali“. Kdo by čekal, že akcie naší banky budou za dolar?“ řekl koncem minulého týdne jeden zaměstnanec české pobočky Citigroup. Akcie banky za rok ztratily 94,40 %. Silně oslabila i řada dalších akcií, takže trh skutečně nabízí velký počet zajímavých příležitostí. Jejich velmi nízké ceny mohou lákat k nákupům. Ve hře je ovšem mnoho neznámých. Pokud se někdo rozhodne investovat tímto způsobem část peněz, má tedy podobná strategie šanci na úspěch?

Pozor na akcie za babku

Finanční trhy čerstvě zpražila slova investičního guru Warrena Buffetta, podle něhož se ekonomika USA „zřítila z útesu“, časem ale oživí. Pozitivních zpráv je zatím skutečně pomálu. Spíše se hovoří o tom, že se oživení globální ekonomiky, ale také třeba EU, zpožďuje. Levné tituly, jako jsou třeba Citigroup, případně AIG nebo General Motors, ovšem lákají.

Analytici upozorňují na rizika

Riziko, že to nevyjde, je samozřejmě vysoké. Tomu ovšem může na druhé straně odpovídat zisk. Analytici oslovení Finmagem ovšem od podobné strategie zrazují.

„Jedna z nejčastějších úvah laiků zní, že ceny jsou tak nízko, že dál již prakticky padat nemohou. To je samozřejmě omyl. I akcie za dolar mohou přece dál klesat,“ říká Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Aby byl investor, který přesto sází na úspěch investice do titulů, jež výrazně ztratily, úspěšný, měly by být podle Hatlapatkových slov splněny dvě podmínky. Mělo by se potvrdit, že firma, jíž věří, skutečně přežije současné obtížné období. A že je současný propad akcií u konce. To je ale stále diskutabilní.

Fakt, že americká vláda jedná o pomoci některým americkým bankám, v současnosti například Citigroup nebo i pojišťovně AIG, na tom nic nemění. Podle Hatlapatky jde o důkaz toho, že tyto společnosti potřebují navýšit kapitál. Méně zkušení investoři by si  měli uvědomit, že pokud k tomu skutečně dojde, akciové podíly současných akcionářů se tím rozředí. Což by je mělo varovat.

Nedoporučuje proto investovat ani do akcií Citigroup, jejíž akcie za poslední rok klesly o 94,40 %, ani do pojišťovny AIG, která zaznamenala ještě větší propad. Její akcie dokonce ztratily za posledních dvanáct měsíců přes 99 %. Je přitom otázka, jak se dlouhodobě projeví slova šéfa Citigroup Vikrama Pandita, podle nichž banka vykázala za letošní dvě měsíce nejlepší výkonnost za poslední rok, a že současná cena akcií Citi neodráží kapitálovou sílu ani potenciální zisky banky.

Výrazný pokles akcií má navíc na první pohled nečekané důsledky. Některé fondy v USA nemohou podle Hatlapatky investovat do akcií společností, jejichž cena je nižší než dolar. Menší zájem pak může následně vést k poklesu jejich ceny. Pod tuto hranici se již dostala AIG, jejíž akcie se obchoduje zhruba za třetinu dolaru, Citigroup zatím balancuje na hraně. Ustojí tuto metu?

Silné oslabení akciového titulu vede k poklesu jeho tržní hodnoty (kapitalizace), což může skončit jeho vyřazením z akciového indexu. Vzhledem k tomu, že indexové fondy nebo fondy, jejichž investiční strategie víceméně kopíruje vybraný index, hrají na trzích významnou roli, jde o další těžkou ránu pro některé silně ztrácející akciové tituly.

Příkladem z poslední doby může být blížící se vyřazení akcií společnosti AAA Auto z indexu PX pražské burzy. Tento krok přispěl k výraznému poklesu její ceny. Aktuálně stojí kolem pěti korun. Investici do titulu ovšem Hatlapatka nedoporučuje. Mj. i proto, že se spekuluje o jeho vyřazení z trhu. To by bylo spojeno s odkupem akcií majoritním akcionářem.

Kdyby platilo někdejší pravidlo, podle něhož se cena vypočítávala ze šestiměsíčního průměru cen na registrovaném trhu, byly by akcie AAA Auto zajímavou investicí. V tomto období se totiž obchodovaly za vyšší cenu než nyní, takže by na odkupu bylo možné vydělat. V současnosti ale stanoví cenu odkupu (nabídky převzetí) znalec vybraný majoritním akcionářem. Jeho posudek sice schvaluje ČNB, těžko lze ale čekat zázraky.

Také analytik BH Securities Petr Hlinomaz hodnotí podobné investice jako jsou akcie AAA Auto nebo Citigroup skepticky. Na trzích dál panuje strach a nedůvěra, což nahrává dalšímu možnému poklesu akcií. Včetně těch, které až dosud ztratily nejvíc.

CME černým koněm?

Podle Hlinomaze je v současnosti obtížné posoudit, které vysoce ztrátové tituly by mohly být do budoucna zajímavé. Za velice podceněný titul označil nicméně akcie CME.

Vychází z toho, že jejich cena klesala mnohem výrazněji než srovnatelný oborový index. Hlinomaz se přitom domnívá, že jsou nedůvěra a obavy z dalšího vývoje inzertního trhu, na němž je firma ve značné míře závislá, přehnané. V okamžiku, kdy se na trhu objeví více důvěry, mohl by proto tento titul začít růst rychleji než třeba stálice, jakou představují akcie ČEZ.

Na potvrzení, nebo vyvrácení tohoto názoru si ovšem musíme počkat. Půjde skutečně o velmi zajímavou investici? Jak tomu nakonec bude s dalšími levnými akciemi?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (16)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo