Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pro dluhopisy na poštu?

František Mašek
František Mašek
12. 3. 2009

Je lepší mít peníze na účtu v bance, nebo je investovat? Řada Čechů, hlavně ti konzervativnější, v této nejisté době preferuje banku. Ministerstvo financí zvažuje, že by jim umožnilo získat za lepších podmínek dluhopisy (viz zprávička Finmagu z 19. února). Bude o ně zájem?

Pro dluhopisy na poštu?

Speciální emise

Přesné kontury plánu, který připravuje Ministerstvo financí ve spolupráci s týmem člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jiřího Schwarze, zatím nejsou známy. Z dostupných informací je ale zřejmé, že by mělo jít o emisi státních dluhopisů, určených pro drobné investory s nominální hodnotou nižší než deset tisíc korun.

V ČR je zatím možné koupit dluhopisy od bank či omezeného okruhu dalších velkých subjektů, které se účastní aukcí státních dluhopisů zpravidla s nominále 10 tisíc korun. Drobní investoři je mohou získat, ale obvykle dráže než za jejich nominální hodnotu.

Podle záměru ministerstva  by si je nyní mohli koupit přímo, tedy bez těchto prostředníků a přirážky. Šlo by o dluhopisy v zaknihované podobě, evidované ve Středisku cenných papírů. Na trhu by se s nimi neobchodovalo. Pokud by je občan prodával, přičítal by se k ceně dluhopisů úrok, který za dobu držení dluhopisu inkasoval, zdaněný patnácti procenty.  

Dluhopisy by mohly prodávat pošty, ale i kontaktní místa státní správy Czech Point. Za kolik není zatím známo. Drobného investora by měl ale jejich nákup přijít levněji, než kdyby dluhopisy koupil nebo prodal přes banku či jiné zprostředkovatele.

Občané by mohli dluhopisy kdykoliv prodat státu zpět. To je v době, kdy se hovoří o možném výrazném růstu inflace v budoucnosti, pro investory velmi zajímavé. 

Navíc by se mohli rozhodnout, zda si nechají každoročně vyplácet kupon (úrok), nebo ho reinvestují, a jejich výnos jim bude vyplacen až dluhopis prodají, nebo až bude splatný. I u tohoto výnosu je přitom třeba počítat s patnáctiprocentní daní.

Fixní nebo pohyblivý úrok?

Zda by byl o tyto dluhopisy skutečně zájem, závisí hlavně na výši jejich úročení (kuponu). Může být stanoven fixně, nebo variabilně. Ve druhém případě by se úrok  stanovil každý rok podle předem daných kritérií. U "povodňových dluhopisů" byla například odvozena výše úroku od průměrné roční míry inflace, měřené indexem spotřebitelských cen, zvýšené o dvě a půl procenta.  Při dvouprocentní inflaci by tedy činil úrok 4,5 %.

V médiích se hovořilo o čtyřprocentním úročení dluhopisů pro drobné investory.  Vyjdeme-li z úroků, které nyní nabízejí banky u spořicích účtů a průměrného výnosu dluhopisů v ČR, můžeme spekulovat o tom, že by se výše kuponu pohybovala někde mezi dvěma až pěti procenty.

Příprava chystaného programu chvíli potrvá. Kdyby byl tedy realizován, bude vycházet z aktuálních podmínek v době emise dluhopisů, které mohou být jiné než v současnosti.

Zatím se podle dostupných informací zvažuje emise desetiletých státních dluhopisů. Mohla by být znovu obnovována, takže by šlo o „věčnou“ emisi s tím, že by se podmínky emise (úroky aj.) mohly měnit.

Podobný program, jehož cílem je pomoci stabilizovat situaci obyvatel, existuje i v jiných zemích, například v USA nebo v Německu.

Banky v ohrožení?

Možnost, že by stát vydal speciální emisi dluhopisů pro drobné investory, se příliš nelíbí bankám. Pokud by totiž občané ve větším měřítku kupovali tyto cenné papíry, mohlo by to být na úkor peněz, které mají uloženy v depozitech. Nebo v jejich spořicích či investičních produktech.

Peníze, za které by drobní investoři nakoupili státní dluhopisy, ale nezmizí. Banky by sice o ně tyto prostředky nejprve „přišly“, stát by ale peníze získané za nákup dluhopisů utrácel za zboží a služby, a ty by se tak opět vrátily do bank (podrobněji viz článek Státní dluhopisy, občané a banky na webové adrese http://www.patria.cz/videnozvenci/1372598/statni-dluhopisy-obcane-a-banky.html).

Zda, respektive v jaké podobě by měl být chystaný záměr vydávat dluhopisy pro drobné investory realizován, má být jasnější koncem tohoto měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo