Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Falešné, nebo správné signály?

František Mašek
František Mašek
24. 3. 2009

Pokud má někdo k dispozici křišťálovou kouli nebo stroj času, je mu vše jasné. Akciové trhy sice druhý týden v řadě výrazně rostly a řada titulů se tak o něco vzdálila od svých minim, často historických, kdo si ale troufne říci, že býk již skutečně přemohl medvěda?

Falešné, nebo správné signály?

Řada analytiků varuje, že může být ještě hůř a skutečné oživení trhů lze očekávat někdy ve druhé polovině roku, případně i později. Část investorů ale analytikům věří stále méně a někteří jdou dokonce programově proti jejich názorům. Budou díky této strategii úspěšnější než ti, které kritizují.

„Kdybych měl uvést, zda již dochází na akciovém trhu k obratu trendu, bylo by  to tak padesát na padesát,“ řekl Finmagu Roman Stuchlík z časopisu Fondshop. Kloní se nicméně k názoru, že jde spíše o další falešný signál.

„Kdy trhy oživí? To vím zcela přesně,“ konstatoval minulý týden s nadsázkou Martin Fuchs, ředitel investičních produktů v pražské pobočce HSBC Bank. Než odpověděl,  zeptal se přítomných novinářů, zda si myslí, že akcie začínají růst. V hlasování vyhráli  optimisté. „Až budou u odhadů, jak se bude trh vyvíjet, převažovat investoři, kteří si myslí, že akcie porostou, začnou trhy skutečně posilovat,“ řekl Fuchs.

Novináře píšící o finančním trhu nepokládá za typický vzorek investorů. Věří nicméně, že trhy mohou v nejbližších týdnech začít růst.

Obamův test

Obrat nepřinesla ani dosavadní opatření nové vlády amerického prezidenta Baracka Obamy. Trhy dosud reagovaly na přijetí různých balíčků, které mají pomoci americkému finančnímu sektoru, odmítavě. Přinese zveřejnění dlouho očekávaných podrobností plánu, jak naložit s tzv. toxickými aktivy v bilancích bank, změnu k lepšímu?

Americká vláda chce na program, jehož cílem je odkoupit tzv. toxická aktiva bank za bilion dolarů, vynaložit 75-100 mld. dolarů. Potřebné prostředky ze státních zdrojů mají postupně jít přes americkou centrální banku Fed a Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ministerstvo financí zaměstná nejprve pět, pak možná i víc investičních manažerů, jejichž cílem bude zajistit peníze ze soukromých zdrojů. Vybráni mají být do začátku května. Špatná aktiva by se měla prodávat v aukcích, organizovaných FDIC, který poskytne i záruky.

Cílem je zbavit banky špatných úvěrů a cenných papírů a pomoci jim, aby znovu obnovily poskytování půjček a pomohly resuscitovat ekonomiku, napsala agentura Bloomberg. Jak řekl její televizi člen rady ekonomických poradců Bílého domu Austan Goolsbee, úspěch programu závisí na ochotě privátních investorů nakupovat tato aktiva. Než bude jasné, že tento záměr funguje, může to prý ale trvat týdny či měsíce.

Nositel Nobelovy ceny Paul Krugman v listu New York Times napsal, že Geithnerova strategie nebude fungovat, protože je založena na předpokladech, že jsou banky fundamentálně zdravé a bankéři vědí, co dělají. Geithner ovšem označil svůj plán za nejlepší z omezeného počtu možností, jako jsou ponechání nelikvidních aktiv v bilancích bank nebo jejich odkup vládou, která by tak převzala veškerá rizika.

Polovina státních prostředků má být věnována na odkup úvěrů pod dohledem FDIC. Z nich má zajistit polovinu Ministerstvo financí, zbytek má jít z privátních zdrojů. Garanci za jejich financování poskytne FDIC. Vláda věří, že se jí podaří přesvědčit pojišťovny, penzijní fondy a soukromé investory, aby se zapojily do tohoto programu. 

Druhá část peněz Ministerstva financí se podle Bloombergu týká odkupu cenných papírů. Cílem této části programu je zajistit ocenění cenných papírů, krytých hypotékami, které nejsou obchodovány, protože investoři nedůvěřují podkladovým aktivům, na něž jsou vázány.

Impuls pro rozvíjející se trhy?

Nový plán na odkup problémových aktiv amerických bank přinesl silný růst akciových trhů. Mark Mobius, který spravuje v rámci společnosti Templeton Asset Management v rozvíjejících se zemích aktiva za 20 mld. dolarů, uvedl, že tento plán zahájil další býčí trh v emerging markets.

Akcie na tzv. Nových trzích skutečně výrazně posilují, což platí i o pražské burze. Index PX po silném růstu v předchozích dvou týdnech včera zpevnil o dalších 4,78 %, a to především zásluhou dvou finančních titulů – Erste Bank a Komerční banky.
Mobius Televizi Bloomberg řekl, že investoři by měli být opatrní, aby nepromeškali příležitost. Vzhledem k řadě negativních zpráv má totiž podle něj řada investorů tendenci držet se zpátky.

Pravdou je, že Mobius předvídal obrat na rozvíjejících se trzích již před nějakou dobou. V prosinci, jak podotýká Bloomberg, správně předpověděl, že na rozvíjejících se trzích dojde k oživení dříve než na vyspělých trzích. Bude mít tedy i nyní pravdu a jde tedy o skutečné oživení trhů a nikoliv jen o další růstovou epizodu, jaké jsme byli v posledním roce svědky již několikrát?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo