Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trhu vládne psychologie

Pavel Kohout
Pavel Kohout
31. 3. 2009

Nezáleží příliš na tom, co bude dělat ekonomika. Burzy si žijí vlastním životem, který ovládá spíše psychologie investorů než vývoj reálné ekonomiky. Stručně řečeno, čím je psychologie zoufalejší, tím jsou investoři více vystrašeni a tím je lepší doba k nákupu.

Trhu vládne psychologie

Na americkém trhu nebyla nikdy lepší doba k nákupu než v červenci 1932, kdy psychologicky vrcholila Velká deprese, prezident Hoover působil bezradným dojmem a do New Dealu bylo ještě daleko. Kdo koupil akciový index Dow Jones Industrial 30 v červenci 1932, dosáhl během následujících dvanácti měsíců celkem 150% výnosu.

Kdo pravidelně investoval během let 1929–39 (tedy včetně nejhlubšího propadu), dosáhl na konci období průměrně 4,21% výnosu: více, než kolik tehdy vydělaly státní dluhopisy nebo nemovitosti.

V současnosti máme za sebou zhruba rok a půl poklesu akciových trhů, přičemž tento pokles odpovídá tempu poklesu z let 1929–31. Přitom vývoj ekonomiky není ani zdaleka tak katastrofický jako počátkem 30. let!

Banky nekrachují po tisících, počet nezaměstnaných neroste po miliónech, nevznikají nouzová sídliště chatrčí pro nezaměstnané, zkrátka probíhá hluboká recese, nikoli hospodářská krize v pravém slova smyslu. Dnes je jiná měnová politika, jiná fiskální politika, jiný měnový režim a jiné podmínky v mezinárodním obchodu.

Historie nikdy nechodí stejnými cestami. Lidé ovšem mají rádi strašidelné příběhy, horory, detektivky, válečné filmy a podobné žánry. Proto se i nynější příběh o nové Velké depresi těší vřelému přijetí. Pokles akcií je jistě nepříjemný, pokud již akcie máte. Pokud ne, máte šanci do jisté míry srovnatelnou s rokem 1932 – i když samozřejmě víme, že historie se nikdy neopakuje zcela stejně.

Nevím, nakolik jsem odpověděl na otázku z úvodu. Vlastně by si tohle téma zasloužilo větší článek. Tak já ho napíšu…"

(Autor je ředitelem Partners pro strategii). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo