Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Černá versus bílá

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
17. 4. 2009

Je to více než rok, co krize naplno zasáhla téměř všechny akciové tituly a jejich cenu poslala doslova do hlubin. Nejvíce na krizi doplatily banky, které postupně vytahovaly jednoho kostlivce po druhém, respektive přiznávaly stále větší ztráty.

Černá versus bílá

Situace byla tak vážná, že v nejednom případě musel zasahovat i stát, který buď peníze věnoval, nebo znárodňoval. Banky však nejsou jediné, pád cen akcií poznamenal třeba i výrobce sušenek nebo izolační pěny do oken. Ti se ovšem od vlády žádných peněz nedočkají, protože pro celosvětovou ekonomiku údajně nejsou dostatečně důležití.

Světlo na konci tunelu

Zastánci světla na konci tunelu hovoří o cyklickém pohybu ekonomiky, která se nyní nachází ve fázi korekce. Všechno špatné se pročistí a na trhu zůstanou efektivní firmy. To je přece to, co dělá naši ekonomikou silnou. Analytik ČSOB Tomáš Sedláček to přirovnal k rodinné krizi. Někdy zkrátka přijde, ale pokud se úspěšně vyřeší, měla by rodinné vztahy upevnit.

Expanzivní fiskální politika vlád a nulové sazby centrálních bank navíc přispívají k rychlé obnově akciových trhů a k návratu důvěry. Přebytečné peníze se zkrátka budou muset někde „vsáknout“ a komodity a akcie by měly v následujících letech hrát prim.

I sami analytici přiznávají, že současná opatření povedou k rychlejší obnově akciových trhů. Jedním z nich je také renomovaný investor Marcus Faber, který říká: „Potenciál růstu u některých amerických bank a finančních institucí je relativně vysoký.“

Krize ovšem trvá už dlouho a pokles ekonomik je větší, než při krizích bývá běžné. Guvernér americké centrální banky Fed Ben Bernanke nás však uklidňuje a sebevědomě říká, že růst americké ekonomiky (od které se většinou odvíjí i ta celosvětová) přijde na konci roku.

Vítězství pesimismu

Pesimisté však hovoří o dlouhotrvající systémové krizi, která se může protáhnout na několik dlouhých let. Však se ještě před rokem hovořilo o enormních pádech akciových trhů a možné rychlé obnově. Nic z toho se nestalo.

Paul Volcker, dle mnohých nejlepší centrální bankéř, prohlásil, že současná krize může být vážnější než Velká hospodářská krize třicátých let minulého století a může trvat až deset let. Je však zajímavé, že Volcker jako poradce Obamova týmu nic nenamítá proti nulovým sazbám a tisknutí peněz. Přitom to byl on sám, kdo v době ,kdy v letech 1979-1987 řídil Fed, zahájil razantní protiinflační politiku a vyhnal tak tehdy sazby do rekordních výšin.

Centrální banky již mají omezený manévrovací prostor a i při snižování sazeb z jejich strany se úvěry nezlevnily. Do bankovního sektoru se důvěra zkrátka nevrací a banky mají panický strach ze vzájemného půjčování.

Tisknutí peněz možná vyvolá rychlejší obnovu akciových trhů, ale do světa tak dorazí vysoká inflace a v kurzu už nebudou akcie, ale komodity. A koneckonců přemírou peněz si zaděláváme na další bublinu.

Uvidíme, který z těchto dvou směrů zvítězí, protože každý z nich lze uhájit určitými argumenty. Pokud v současné době hodláte začít s investováním, doporučuji vyhnout se různým indexům a vybírat levné akcie takových společností, kterým i přes dnešní krizi porostou zisky a u nichž je očekávání dalšího vývoje veskrze pozitivní.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo