Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dvě novinky Aegonu

Finmag.cz
Finmag.cz
20. 4. 2009

Investiční životní pojištění Aegon Invest & Life doznává dvě významné změny. Jeho investiční část nově zahrnuje portfolia, sestavená konzultační a ratingovou agenturou Morningstar a fond společnosti BNP Paribas, kterému má pomoci k maximálnímu výnosu při stanovené míře rizika vybraný Matematický model.

Dvě novinky Aegonu

Tři portfolia Morningstaru

Morningstar připravila společnosti Aegon a jejím českým klientům na míru tři portfolia na míru – konzervativní, balancované a dynamické. Na základě analýz do nich vybrala investiční instrumenty s dlouhodobě vysokou výkonností, která zároveň zaručuje širokou diverzifikaci podkladových aktiv a v souvislosti s tím větší ochranu proti kolísání výnosů jednotlivých tříd aktiv a trhů.

Základem pro tvorbu těchto portfolio je tzv. globální portfolio Morningstar, které je upraveno na lokální podmínky ČR. Společnost při tom zohledňuje otevřenost jednotlivých ekonomik, jejich legislativní a regulatorní omezení. V úvahu bere i daňové podmínky jednotlivých zemí, nebo obecné či převažující postoje k riziku v dané zemi.

V další fázi výběrového procesu vytváří z fondů, které má v nabídce pojišťovna Aegon portfolio pro klienty, podle miry rizika, které jsou ochotni akceptovat. Ty se pak snaží sladit do optimální podoby. Jde tedy de facto o fondy fondů, které představují tři různě riziková portfolia.

Konzervativní portfolio tvoří z 20 % nástroje peněžního trhu, jeho dluhopisovou složku pak 34 % českých (korunových) a 3 % východoevropských dluhopisů. Doplňuje je 4 % českých, 8 % východoevropských akcií (bez ČR), 14 % severoamerických, 10 % evropských akcií včetně Velké Británie, 2 % japonských akcií, 1 % východoevropských akcií kromě japonských a 1 % akcií z mimoevropských rozvíjících se trhů.

Balancované portfolio je složeno z 22 % z českých dluhopisů, dalších 6 % připadá na další východoevropské dluhopisy. Podíl českých akcií činí 7 %, východoevropských mimo ČR 14 %, 23 % tvoří severoamerické akcie, 17 % evropské akcie, 3 % japonské a 1 % další východoasijské akcie. Doplňují je 4 % akcií z mimoevropských Nových trhů.

V případě dynamického portfolia klesá podíl českých dluhopisů na 8 % a východoevropských na 2 %. Dále je tvoří 9 % českých akcií, 20 % východoevropských, 30 % severoamerických, 19 % evropských akcií, po 3 % japonských a východoasijských akcií a vedle nich 6 % akcií z mimoevropských rozvíjejících se trhů. Více informací najdete na http://www.aegon.cz/download/media/T-62%20Karta%20Morningstar%20portfolia.pdf). 

Sázka na matematický model

Správa nového fondu BNP Paribas AE31 Parworld Quam 15, který je další novinkouv IŽP Aegonu, vychází z matematického modelu a tzv. Kvantitativní správy aktiv (QUAM), jejímž cílem je omezit riziko poklesu hodnoty podílového listu fondu na 15 % od dosaženého maxima.

Podle vytvořeného matematického modelu investuje fond do dalších fondů, spravovaných renomovanými investičními společnostmi z celého světa, které spravují majetek alespoň za 50 milionů eur. Fond nemá žádná geografická ani odvětvová omezení,veškerá aktiva, která nejsou v eurech, jsou pasivně zajištěna do této měny.
Metoda QUAM umožňuje vyhledávat trendy na trhu a přizpůsobovat jim portfolio fondu. Může tedy v případě nepříznivého vývoje na akciových trzích přesunout investice na peněžní nebo dluhopisové trhy a ochránit tak vložený kapitál.

Samotný investiční proces vychází z počátečního výběru 540 fondů, který se pak zúží na 250 fondů. Následuje analýza a výběr aktiv s pozitivní tendencí, odhad chování vybraných aktiv a sestavení optimálního portfolia, které tvoří 10-60 titulů. Skladba portfolia je ověřována každých 14 dnů. Další informace najdete na http://www.aegon.cz/download/media/T-63%20%Karta%20PARLWORLD%20QUAM%2015_0409.pdf.

Pojišťovna Aegon nabízí na českém trhu product Invest& Life od července 2007. Více než polovina klientů, kteří si tento produkt sjednali, je mladší než 35 let.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo