Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie nabízejí návrat v čase

František Mašek
František Mašek
21. 4. 2009

Výsledky banky Goldman Sachs za letošní 1. čtvrtletí, ale i řady jejích rivalů překonaly očekávání analytiků. Na první pohled tak dávají za pravdu optimistům, podle nichž může akciová rallye, zahájená počátkem března, pokračovat. Je tu však jako obvykle také řada opačných názorů.

Akcie nabízejí návrat v čase

K těm optimistickým patří názor šéfa stejnojmenné investiční společnosti miliardáře Kennetha Fishera, podle něhož americký akciový index S&P 500 proti dvanáctiletému minimu z 9. března do stejného data v březnu příštího roku posílí o 60-70 %. To by znamenalo růst o dalších více než 30 %. Doporučuje zaměřit se na rozvíjející se trhy, energetické firmy, producenty kovů a technologické tituly na úkor defenzivních.

Také známý investor Mark Faber podle agentury Bloomberg očekává, že vládní výdaje zvednou zisky bank a index S&P 500 tak může během tří měsíců překročit tisíc bodů. Proti aktuálním přibližně 870 bodům by tedy posílil o dalších patnáct procent.

Pozor na rychlá řešení

Čtvrtletní výsledky amerických bank nejprve přinesly pokračování dosavadní euforie. Jejich vyhlídky již nicméně řada investorů nehodnotí tak příznivě a vzhledem k nejistotě, co bude dál, sílí hlasy, podle nichž představoval několikatýdenní růst akcií spíše vybočení z pokračujícího medvědího trendu. David Tice z Federated Investors očekává pokles indexu S&P 500 o 62 %. Názor správce aktiv, pokládaného za specialistu na medvědí trh, že budou trhy ztrácet, sdílí i George Hoguet ze State Street, která je největším globálním správcem majetku pro institucionální investory.

„Výsledky Goldman Sachs, respektive dalších finančních společností byly příznivé. Vzhledem k rozsáhlému rozptylu názorů analytiků a relativně nízkým očekáváním není tak těžké překvapit trh,“ řekl Finmagu Petr Žabža ze společnosti Patria Finance. Navíc je podle něj třeba vzít v úvahu změkčení účetních pravidel, které se týká tzv. toxických aktiv.

Žabža hodnotí nejbližší vyhlídky akciových trhů dál velmi opatrně. Západní civilizace zpravidla hledá rychlá řešení. Stávající problémy ale není možné vyřešit během jednoho čtvrtletí. Spekulace kolem výsledků zátěžových testů bank, které mají prokázat, jak jsou schopny odolat případné delší recesi, pokládá za problematické. „K čemu je znalost těchto výsledků, pokud nebude zveřejněna metodika, z níž vycházely“, ptá se Žabža.

Velký problém vidí v tom, že je míra úspor domácností v USA téměř nulová. To je třeba změnit. Podobnou změnu však nelze očekávat za měsíc.

Žabža doporučuje investovat do společností, které vyplácejí dividendy a jejich hospodaření je relativně průhledné. Investoři by se měli zaměřit na firmy se stabilním vyzkoušeným modelem, které něco vyrábějí. I ti méně zkušení se mohou orientovat podle dividendového výnosu.

V praxi to znamená zaměřit se hlavně na telekomunikační a farmaceutické firmy, nikoliv na technologie. Příležitosti nabízejí i energetické tituly.

Žabža nevylučuje, že trhy mohou znovu testovat dna z ledna či února. Domnívá se, že jejich nedávný růst silně ovlivnila chamtivost investorů. Ti ale mohou nyní procitnout a zjistit, že akcie nejsou v současných podmínkách tak levné, jak se původně zdálo.

Lákavá Asie

Dle Jana Michefeita z pražské pobočky Commerzbank AG jsou čtvrtletní výsledky firem příznivé, investory ale zajímá hlavně jejich budoucnost, která je u řady společností nejistá, což se odrazilo v poklesu cen jejich akcií i přes lepší zveřejněná čísla. Investoři nyní navíc mohou věnovat větší pozornost makroekonomickým datům, která nejsou příliš příznivá. Zdá se tedy, že jsme byli svědky dalšího krátkodobého růstu akcií, který může kvůli pohledu do budoucna a obtížnému porovnání výsledků s minulými skončit.

Zajímavé mohou být rozvíjející se trhy, hlavně Asie, což souvisí s prohlášením Číny, podle něhož byl stimulační balíček vládních opatření úspěšnější, než se čekalo. Dle Michelfeita novým trhům, v čele s Asií, pomáhá, že se zkrátil výrobní cyklus produkce a tím i doba, během které jsou schopny vytvářet produkty obdobné jako v západních zemích. Michelfeit přitom nemá, jak zdůraznil, na mysli přímo plagiáty.

Návrat zpět

Řada rozvinutých i rozvíjejících se akciových trhů ztratila více než 50 % své ceny, včetně  Burzy cenných papírů Praha. Obecně tak mohou mnozí investoři podle Michelfeita zažít jakousi cestu v čase zpět. Vyjdeme-li z toho, že například před necelým rokem akcie ČEZ stály 1400 korun a nyní jsou někde na úrovních cen roku 2005 nebo 2006, je to pro leckoho lákavé.

Spořicí účty by měly postupně ztrácet na zajímavosti. Michelfeit se domnívá , že pro konzervativní investory mohou být aktuálně vhodné investice do dluhopisů, a to jak v korunách, tak i v eurech. Díky 3-4% výnosům pro ně mohou být atraktivní státní korunové dluhopisy s kratší splatností v řádu 3 - 4 let a samozřejmě bonitní korporátní dluhopisy v eurech.

Akciové trhy pak nabízejí řadu příležitostí krátkodobým investorům, ale vzhledem k poklesu cen také těm, kteří hodlají investovat na 2 - 3 roky a déle. Zajímavé mohou být rovněž indexové certifikáty, z čistě garantovaných certifikátů mají smysl ty, které participují alespoň ze 100 % na růstu.

Přijde slučování fondů?

Klidnější situace na trzích a růst akciových trhů přinesly vyšší výnosy řady podílových či investičních fondů. Ty dluhopisové či fondy peněžního trhu mohou dál těžit z uklidňování situace, výsledky dalších ovlivní samozřejmě hlavně celkový vývoj akciových trhů.

Průvodním jevem předchozích týdnů byl odliv investorů, ale i pokles cen spravovaných aktiv, což vedlo ke snížení majetku, spravovaného fondy. Investiční společnost České spořitelny přiměl tento vývoj ke slučování fondů.

Povede ke snížení počtu profilových fondů z pěti na čtyři. Tzv. Opatrný Mix FF převezme fond peněžního trhu Sporoinvest. Fúze se dotkne i fondů životního cyklu. Fond životního cyklu 2025 FF převezme fond s termínem uzavření v roce 2020. Skončí i Fond životního cyklu 2040 FF, který přebere subjekt s datem ukončení činnosti 2030. Smíšený fond ČS Balancovaný bude převzat fondem Vyvážený Mix FF.

Podle šéfa IS ČS Radka Urbana souvisí tento krok s poklesem výše aktiv přejímaných fondů, která může klesnout pod 50 milionů korun. Ze zákona by tak měly být zrušeny. Podobný krok je ale třeba oznámit půl roku předem, ČNB má navíc na rozhodnutí dva měsíce. Proto má k fúzi dojít až v říjnu. Investoři by měli díky úsporám z rozsahu na sloučení podobně zaměřených fondů vydělat. Snad vydělají i na jejich budoucích výnosech.

Další velký správce fondů IS ČSOB podle šéfa společnosti Jana Barty podobný krok neplánuje. Nic takového zatím neavizují ani další správci fondů. Lze nicméně očekávat, že fúze podobně zaměřených fondů budou pokračovat a v budoucnu se to může týkat i investičních společností. Věřme, že ku prospěchu investorů, kteří je využívají.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo