Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Udolá býk medvěda?

František Mašek
František Mašek
5. 5. 2009

Porostou, nebo nikoliv? Zatímco na klasické jarní houby je ještě brzy, názory na další vývoj akciových trhů se liší. Hodně patrně napoví tento čtvrtek, kdy mají být konečně známy výsledky tzv. zátěžových (neboli stress) testů devatenácti největších amerických bank.

Udolá býk medvěda?

Prudký růst akcií od začátku března přispěl k tomu, že jsou po řadě měsíců některé akciové indexy letos v plusu, což svádí k optimismu. Index PX pražské burzy posílil od ledna asi o pět procent a ještě lépe si vedou technologické tituly. Americký technologický index NASDAQ posílil asi o 11,50 %, evropský DJ Stoxx Technology o více než 13 %. Z dalších trhů pak posílil ruský akciový indikátor RTS od ledna dokonce o více než 30 %. Analytici jsou ale v hodnocení dalších vyhlídek akciových trhů opatrní a jejich hodnocení se liší.

Patrik Vyroubal ze společnosti Atlantik Finanční trhy upozorňuje, že dosud nevidíme dno probíhající recese. Pokles akcií tedy dosud neskončil. Medvědí trh může tudíž pokračovat a řada akcií může dokonce atakovat nová minima. Vyroubal očekává, že akciové trhy zažijí do konce roku několik kratších cyklů, kdy porostou a pak budou znovu ztrácet. V závěru roku by tak mohly být na současné úrovni, nebo i níže.

Z českých titulů doporučuje opatrnějším investorům vsadit na akcie Philip Morris. Kupující již nemá nárok na výplatu dividendy za loňský rok, Vyroubal ale očekává, že čistý zisk společnosti poroste, takže je možné vydělat na vyšší dividendě a částečně i na kapitálovém zhodnocení. Kvůli dividendám doporučuje i nákup akcií Pegasu a Telefoniky 02. Jako podhodnocené působily akcie CME. Po výrazném růstu je ale jejich nákup problematický, a je proto vhodné počkat si na případnou korekci.

Dvousečné technologie

Agentura Bloomberg označila za atraktivní technologické tituly. Upozornila na zajímavé zisky firem Cisco Systems, Salesforce.com nebo dalších. Výhodou technologických firem zařazených v indexu S&P 500 je, že mají, jak podotýká Bloomberg, relativně velký podíl aktiv v hotovosti a poměrně nízké zadlužení. Vyroubal ovšem upozorňuje, že technologické tituly jsou obecně méně průhledné než řada společností z jiných odvětví či oborů.

Opakování technologické bubliny jako po roce 2000 nehrozí. Typické technologické firmy, za které lze považovat výrobce hardware a software, již ale mají vzhledem k rozšíření počítačů – snad s výjimkou Asie – relativně omezený prostor k růstu. Atraktivní investicí ale může být podle Vyroubala společnost Google, která nemá srovnatelného konkurenta.

Portfoliomanažer akciového fondu IS České spořitelny Sporotrend Jiří Lengál je optimističtější než V yroubal. Soudí, že pokud nepřinesou citované stress tresty bank žádnou hrozivou informaci, mají akciové trhy našlápnuto k dalšímu růstu a medvědí trh tedy skončil. Věří, že koncem roku mohou být akciové indexy rozhodně výše než nyní. Odmítá ale spekulovat o tom, zda to může být o patnáct či čtyřicet procent. Za zajímavé pokládá akcie rakouské pojišťovny VIG. Východoevropské tituly jsou přitom pro investory atraktivnější než české.

Také správce fondu Top Stock Ján Hájek věří v obrat k lepšímu. Na trhu dál panuje nejistota, klesají ale obavy z krachu finančního sektoru. Pokud se nebude nic vážného dít, bylo již tedy nejspíš nalezeno dno. Za nejzajímavější označil cyklické společnosti, jejichž ceny byly v souvislosti s dosavadním vývojem stlačeny, a to například spotřebitelsky zaměřené firmy a některé společnosti s určitým objemem dluhů, který musí splácet v letech 2010 až 2011. Zajímavé příležitosti nabízejí samozřejmě banky, ovšem v delším investičním horizontu, zatím je vůči nim Hájek opatrnější.

Fond Top Stock, který Hájek spravuje, se nyní zaměřuje především na akcie maloobchodních společností, restaurací a výrobců oblečení.

Zmiňované zátěžové testy amerických bank mohou trhy příznivě ovlivnit. Ukáží totiž, jak na tom vlastně banky jsou. Mělo by z nich být zřejmé, kdo nyní potřebuje navýšit kapitál, aby byly v případě potřeby za rok či dva schopny vyrovnat se s tímto problémem. Lehman Brothers a Merrill Lynch se podle Hájka dostaly do potíží hlavně kvůli tomu, že odmítly včas navýšit kapitál, a když se o to nakonec pokusily, bylo již pozdě a o podobnou transakci nebyl logicky zájem.

Houby tedy zatím nerostou, investorům by stačilo, kdyby rostly „alespoň“ akcie. Zda se jejich přání splní, zůstává ovšem nejisté. Příležitostí jak vydělat na akciích je přesto více než dost.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (11)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo