Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Realtii převzalo Finesko

František Mašek
František Mašek
20. 5. 2009

Zatímco řada společností, působících v oboru realit, omezuje kvůli složité situaci na trhu aktivity, investiční společnost Finesko hodlá svou činnost na tomto poli naopak rozšířit.

Realtii převzalo Finesko

Po převzetí investiční společnosti Realtia a jejího prvního otevřeného nemovitostního podílového fondu, který již ovšem ukončil činnost a vyplatil podílníky, totiž hodlá od tohoto týdne klientům nabízet otevřený podílový fond Bridge nemovitostní. Pro institucionální či velké klienty chystá i nemovitostní fond kvalifikovaných investorů.

Jak řekl Finmagu předseda představenstva Finesko investiční společnosti Vít Volhejn, situace na trhu je příznivá pro nákup nemovitostí, protože jsou jejich ceny nízké. Jejím cílem je navíc nakupovat nemovitosti, které bude pronajímat a tyto pronájmy budou tvořit výnosy fondu.

Vychází z toho, že investoři jsou nyní velmi opatrní, odcházejí z akciových fondů a hledají investice, které jsou bezpečnější. Volhejn za ně pokládá právě nemovitostní investiční fond, tedy alespoň takový, který neinvestoval do nemovitostí v době, kdy byly jejich ceny „nafouknuté“.

Minimální investice do fondu činí tisíc korun, při opakované investici pak 500 Kč. Může do něj investovat prakticky každý jako doplněk portfolia, což platí i pro institucionální investory. Fond by měl investovat do nemovitostí, z nichž bude trvalý výnos. Kvůli diverzifikaci rizika má jít o větší počet menších nemovitostí. Předpokládaný výnos fondu by měl dosáhnout 8 procent p. a.

50 milionů prý není problém

Volhejn předpokládá, že fond by měl do roka bez problémů zvýšit svůj vlastní kapitál na 50 milionů korun, což je podmínka daná zákonem. To byl jeden z hlavních důvodů, proč zanikl fond Realtia. Jen akcionáři společnosti Finesko a.s., kteří do akcií společnosti již nainvestovali 90 milionů Kč, mají podle Volhejna připraveny dostatečné prostředky na tyto investice. Jak dodal: „Kdybychom si nebyli jisti splněním této podmínky, neinvestovali bychom do nákupu investiční společnosti.“

IS Finesko kromě toho požádala ČNB o povolení k otevření nového fondu kvalifikovaných investorů. Má investovat do domácích nemovitostí, pohledávek a podílů ve firmách, tedy podobně jako Finesko a.s., které dlouhodobě dosahuje zhodnocení 16% základního kapitálu, což předpokládáme i u fondu kvalifikovaných investorů. Tento fond je však ze zákona pouze pro investory, kteří mají zkušenosti s investováním a jejich první investice bude přesahovat milion korun.

Majitelem investiční společnosti Finesko, která fondy spravuje, je stejnojmenná akciová společnost. Patří do skupiny různě zaměřených firem s tímto názvem, v nichž mají hlavní slovo Volhejn a jeho manželka.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo