Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fichtner: Nejhorší máme za sebou

František Mašek
František Mašek
21. 5. 2009

Trhy již zřejmě dosáhly minima, s předpovědí velkého růstu bych byl ovšem opatrný, říká v rozhovoru pro Finmag poradce Vladimír Fichtner, který se mj. podílel na tvorbě oblíbené hry Finanční svoboda, jejímž cílem je přispět k finanční gramotnosti české populace.

Fichtner: Nejhorší máme za sebou

Lze již podle vás říci, že se akciové, respektive další trhy zotavily z poklesu a začínají postupně růst?

Myslíme si, že trhy počátkem března 2009 dosáhly svého minima. S predikcí velkého růstu bychom ovšem byli obezřetní, ale věříme tomu, že nejhorší máme za sebou. Ale jak jsme se již naučili v těchto turbulentních dobách, kdy se situace mění neuvěřitelně rychle: „Tento i dále prezentované názory platí 18. května v 8:00 ráno a na základě nových informací se mohou změnit ze dne na den.“

Do čeho by měl tedy vlastně občan v této nejisté době investovat?

Našim klientům dnes doporučujeme především tyto investiční nástroje: spořicí účty s výnosem okolo 3 až 4 % p. a., speciální uzavřené fondy nakupující firemní dluhopisy s výnosem 4 až 6 % p. a. , některé již dříve vydané zajištěné fondy, které při dnešním nákupu nabízejí výnos 5 až 7 % p. a., české, ale především americké akcie vyplácející relativně vysoké dividendy cca 5 až 10 % p. a. a některé akciové fondy s tzv. value (hodnotovou – pozn. red.) strategií.

Dále vidíme zajímavý potenciál v možných nákupech nemovitostí od developerů nebo jiných stavitelů, kteří se dostali do problémů se splácením úvěrů a už dnes se dají najít zajímavé příležitosti i při nákupu pozemků. Obecně si ale myslíme, že lepší ceny nemovitostí a pozemků ještě přijdou (proto dnes skutečně požadujeme výrazně nižší ceny, než jsou počáteční představy prodávajících).

Pro některé naše klienty nakupujeme nemovitosti na Floridě. Čas zlata může podle nás ještě do budoucna přijít, ale dnes do něj neinvestujeme. Také může přijít čas pro protiinflační dluhopisy, ale ani ty ještě v tuto chvíli pro klienty nekupujeme.

A co investiční certifikáty?

Certifikáty v tuto chvíli nedoporučujeme.

Často se diskutuje o dvou možných budoucích rizicích – deflace a naopak vysoké inflace. Jako jednu z alternativních investic do budoucna jste ostatně zmínil protiinflační dluhopisy. Hrozí tedy podle vás spíše velká inflace než deflace? 

Krátkodobě podle nás budeme zažívat období velmi nízké nebo negativní inflace (deflace), v horizontu dvou až tří let očekáváme nárůst inflace. To je základní scénář, se kterým při přemýšlení o penězích pracujeme.

Lze nějak s předstihem zjistit, že skutečně reálně hrozí deflace, respektive, že je větším rizikem vyšší či vysoká inflace?

Nejde ani tak o včasné zjišťování, jako spíše o monitorování očekávání účastníků trhu. Právě tato očekávání je podle našeho názoru třeba sledovat, vyhodnocovat a přemýšlet o nich.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo