Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

I velcí investoři váhají

František Mašek
František Mašek
16. 6. 2009

Rozjitřená situace na finančních trzích se prakticky uklidnila. Pozitivních zpráv zvolna přibývá, řada investorů nicméně v době globální recese váhá, co dělat. Názory na budoucí vývoj ekonomiky i těchto trhů – i proto, že ty akciové zaznamenaly výrazný tříměsíční růst - zůstávají dál rozdílné.

I velcí investoři váhají

Známý investor George Soros soudí, že medvědí trh dosud neskončil. Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn zase tvrdí, že to nejhorší může být ještě před námi. Na zasedání skupiny G8, sdružující sedm nejvyspělejších zemí světa a Rusko, doporučil hodnotit další vyhlídky globální ekonomiky opatrně. Řada vlád zavedla rozsáhlá rozpočtová a měnová stimulační opatření, která chtějí zrušit, až budou mít jistotu, že přišlo ekonomické oživení a Strauss-Kahn se zjevně bojí, aby to neudělaly předčasně.

Nositel Nobelovy ceny Paul Krugman naopak soudí, že recese ekonomiky USA může do září skončit. Hlavní ekonomický poradce amerického prezidenta Paul Volcker je opatrnější – prý k tomu dojde do konce roku. Prudké oživení amerického hospodářství ovšem nečeká.

Cohenová dál věří akciím

Analytička Abby Joseph Cohenová z Goldman Sachs Group, citovaná agenturou Bloomberg, tvrdí, že „situace má nejblíže k normálu za posledních 18 měsíců, stále však není zcela normální. Averze k riziku zůstává vyšší než obvykle.“ Cohenová se stala mediálně známou hlavně díky optimistickým předpovědím z dob bubliny technologických akcií na konci 90. let a na počátku tohoto století. Podle její květnové prognózy dosáhne americký akciový index S & P 500 během 6-12 měsíců 1050 bodů. Aktuálně je asi o sto bodů níže.

Řada velkých investorů ovšem zatím stojí stranou. Akcie nejspíš i díky tomu ztratily (dočasně?) šťávu. Uklidnění trhů výrazně pomohlo korporátním obligacím a fondům, které do nich investují, o nichž jsme několikrát psali. Jejich výnosy silně vzrostly, pro investory, ochotné přijmout větší riziko, přesto zůstávají dál zajímavé. Platí to i o dvou korunových fondech, zaměřených právě na korporátní (firemní) obligace.

Vysoké výnosy do splatnosti

Výnosy Fondu korporátních dluhopisů ČP Investu (FKD ČPI) za tři a šest měsíců činí 20,76 %, resp. 21,54 %. Podobný vývoj bylo možné po krachu LB a následném prudkém výrazném propadu cen dluhopisů očekávat. Zdaleka ne každý tomu ovšem nejspíš věřil.

„Růst cen korporátních dluhopisů by mohl dál pokračovat, ale pomaleji,“ řekl Finmagu portfoliomanažer fondu Daniel Kukačka. Vychází přitom ze základního scénáře pro korporátní dluhopisy, založeném na mírném oživení ekonomik počátkem příštího roku.

Průměrný čistý výnos dluhopisů ve fondu do splatnosti (očištěný o náklady fondu) činí asi 7,5 % p. a. „Při větším oživení světových ekonomik může úroveň kreditních spreadů (rizikové přirážky) u těchto dluhopisů dál klesnout, což by výnosy fondu zvedlo,“ dodává Kukačka.

Víc než polovina aktiv FKD ČPI (včetně peněžních prostředků) má investiční rating. Riziko krachu firem, jejichž dluhopisy fond drží, je tak menší, než kdyby měly tzv. spekulativní rating. Pokud se tedy ještě dá udělovaným ratingům věřit. Nákupu cenných papírů firem, jimž může hrozit bankrot, se přitom není podle Kukačky možné vyhnout, protože by to bylo na úkor výnosů fondu. Jak rovněž řekl, toto riziko minimalizuje správce fondu důkladnou fundamentální analýzou a včasným prodejem dluhopisů ohrožených firem.

Dluhopisy, které drží fond, jsou likvidní, fond je proto ze zhruba 95 % oceňuje podle tržní ceny, ostatní pak expertním odhadem. Průměrná durace fondu činí 1,6 (roku).

Pro dluhopisové fondy je velmi důležitý budoucí vývoj inflace a úrokových sazeb. Když rostou, není to pro tyto fondy dobrá zpráva. Krátkodobé úroky by ale měly být podle Kukačky stabilní a dlouhodobé úroky mírně růst, zejména v USA. Hrozba inflace bude aktuální až při skutečném oživení ekonomik. Již nyní jsou nicméně obavy z inflace jednou z příčin růstu dlouhodobých úroků. Kreditní spready jsou ale dosud poměrně vysoké, takže růst těchto úroků má na fond malý vliv.

Také manažer ČS korporátního dluhopisového fondu Martin Šmíd věří, že si může trh korporátních dluhopisů ještě polepšit, byť méně než v posledních třech měsících. Průměrná modifikovaná durace portfolia ČS korporátního dluhopisového fondu činí zhruba 1,2, průměrná doba do splatnosti dluhopisů v portfoliu fondu tři roky. Podíl obligací s investičním a spekulativním ratingem je asi 50: 50.

Základní úrokové sazby by se letos podle Šmída měnit neměly. Fond se proti úrokovému riziku (souvisí s mírou inflace) zajišťuje pomocí standardních nástrojů. Průměrný čistý výnos do splatnosti portfolia (již bez poplatků a daní na úrovni fondu) se aktuálně pohybuje kolem 10 % procent.

Tento údaj je, jako u Fondu korporátních dluhopisů ČPI, srovnatelný s průměrným ročním výnosem akcií. To z nich dělá zajímavou investici. Kdo do nich hodlá investovat, měl by si ale zjistit skladbu majetku obou fondů na www.cpi.cz a www.iscs.cz, včetně změn k nimž aktuálně došlo. A na internetu se poučit o rizicích u investic do korporátních (firemních) dluhopisů. V budoucnu by pak měl bedlivě sledovat míru inflace, a pokud by hrozil její vyšší růst, zvážit, zda z fondu rychle nevystoupit.

Zatím je na podobné úvahy čas. Větší riziko představuje hrozba krachu některých firem, do jejichž dluhopisů tyto fondy investují. I když by se snad situace po krachu Lehman Brothers opakovat neměla. Aktuálně tedy ještě tyto fondy nabízejí zajímavý potenciál výnosu. Snad je většina drobných českých investorů neobjeví až v době, kdy se jejich dosavadní zajímavé tří a šestiměsíční výnosy „přetaví“ ve vysoký roční zisk. Pak již totiž může být pro podobnou investici pozdě - buď nabídne nízký výnos, nebo může být časem dokonce ztrátová.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo