Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Štěstí, nebo schopnosti?

Vlad Ender
Vlad Ender
25. 6. 2009

„Investujte do našeho hvězdného fondu, který měl výnosy vyšší než trh v každém z posledních pěti let!“ V podobném duchu se mohou vést reklamy na investiční nebo penzijní fondy - každý fond, který může, se rád chválí vysokými výnosy. Podobně média dávají více prostoru úspěšným investorům.

Štěstí, nebo schopnosti?

Jsou ale vysoké výnosy opravdu výsledkem vysoké investiční zdatnosti? Ani zdaleka, dokonce při současné masovosti by se dalo říci, že skoro určitě ne. Předchozí tvrzení nejspíše urazí schopnosti několika dobrých investorů, nicméně na něm budu trvat.
Skoro každý fond nebo investiční manažer vám samozřejmě bude tvrdit, že je dobrý a nadprůměrný. S pravděpodobností alespoň 50 % lže.

Přestože z definice musí být alespoň polovina investorů průměrná nebo podprůměrná, vám většina řekne, že jsou lepší. Není to nic specifického pro investiční manažery, ale docela známý psychologický efekt, kterému se říká Lake Wobegon (dle fiktivního města z rozhlasového seriálu, kde byly "všechny ženy silné, všichni muži krásní a všechny děti nadprůměrné“). Je prostě lidské považovat se za lepšího než většina. Kolik z nás se považuje za horšího než průměrného řidiče, nebo kdo z nás si přizná, že má podprůměrné děti?. Většina může být nadprůměrná jen v případech, kde průměrnost nedává smysl. Například skoro určitě máte nadprůměrný počet nohou, poněvadž průměr je zcela jistě menší než dvě.

Dobře, řeknete si, ale co ten zbytek, který má opravdu a prokazatelně lepší výsledky? Není to proto, že jsou prostě lepší? Odpověď je - možná.

Dokonce si dovolím tvrdit, že pokud váš hvězdný fond měl vynikající výsledky, jsou skoro určitě produktem štěstí než schopností. Vysvětlení je nasnadě.
Větších výnosů se dá dosáhnout jenom pomocí větších rizik (věříme-li, že jsou trhy alespoň trochu efektivní). Samozřejmě, větší riziko znamená, že více investorů zkrachuje. Pokud je jich ale hodně, někteří přežijí. Ti zase můžou riskantně investovat atd. atd.

Pokud máme například 10 000 investorů, kteří můžou každý rok investovat do strategie s návratností 15%, ale s 60% pravděpodobností úplného krachu, po deseti letech nám zbude jeden investor, který investoval optimálně a majetek ztrojnásobil - bez ohledu na schopnosti.

Nevěřte okrajům grafu

Ne nadarmo se říká, že "je lepší mít štěstí než být schopný". Představme si graf, na kterém bude na jedné ose úspěšnost investora – uprostřed průměr, úplně napravo ten nejlepší a úplně vlevo ten nejhorší. Na druhé ose bude počet investorů, kteří této úspěšnosti dosáhli. Samozřejmě, většina investorů bude uprostřed grafu, a čím blíže ke kraji, tím méně investorů tam uvidíme. Ti úplně na kraji dluží své místo skoro určitě více štěstí a smůle než svým schopnostem.

Většina schopných lidí s normální dávkou štěstí nebo smůly bude v tomto grafu někde mezi průměrem a extrémním pravým krajem. Jelikož nebudou vybírat vysoce rizikové strategie všechno-nebo-nic, nebudou maximálně úspěšní, ale na druhou stranu budou úspěšnější než průměr skoro pořád - v dobrých i zlých časech. Bohužel ani to nestačí na rozpoznání schopností, neboť i v této oblasti grafu je ještě pořád hodně investorů s průměrnými nebo i podprůměrnými schopnostmi, kteří mají jenom nadměrné štěstí.

Znamená to, že byste měli ignorovat schopnosti vašeho poradce/investora a raději se podívat, jak se mu daří ve Sportce? Nikoliv, protože ač je asi štěstí pro velký úspěch důležitější než schopnost, věřím, že jsou schopnosti pořád lepší než štěstí k zabránění propadáku.

Osobně bych  si při výběru někoho, kdo bude za mě investovat, vybíral spíše dle jeho výkonu v dobách špatných než dobrých. Pokud v době, kdy trh roste o 5 %, moje investice rostou o 10 %, může to být štěstí nebo schopnost - a štěstí netrvá věčně. Pokud měl ale v době, kdy trh padal, konzistentně lepší výsledky, je větší pravděpodobnost, že opravdu něco dovede.

Můžete se právem zeptat: „A co Warren Buffett, ten přece musí být dobrý investor, když je tak dlouho úspěšný?" To bohužel nikdy nebudeme vědět, protože neexistuje kontrolní případ, který by mohl jednoznačně ukázat, jestli má pan Buffett jenom obrovské štěstí, nebo je opravdu vynikající investor. Sám si myslím, že má obojí - štěstí i schopnosti, což je asi nejlepší kombinace.

P.S. Pro zvědavce – já si o sobě nemyslím, že jsem podprůměrný řidič. Já to vím.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Vlad Ender

Vlad Ender

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od roku 2005 pracuje v Londýně, kde mimo jiné pomáhal klientům se strukturováním komplexních derivátů.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo