Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trhy připomínají klokany v obilí

František Mašek
František Mašek
30. 6. 2009

Předpovědí, podle nichž by měla ekonomika USA ožít již v letošním 3. čtvrtletí a to nejhorší je možná i za některými dalšími ekonomikami, sice zvolna přibývá, ve vývoji akciových, ale i dalších trhů se to však zatím příliš neodráží. Po prudkém růstu akcií od března přišla doba váhavých střelců spojená s vybíráním zisků.

Trhy připomínají klokany v obilí

Akciové trhy tak poněkud připomínají mákem zfetované klokany, kteří podle médií vytvářejí kruhy v obilí. Tajuplné kruhy je možné alespoň tentokrát vysvětlit jinak, než jako stopy po mimozemských civilizacích. Zdá se, že v podobných kruzích se nyní pohybují i akcie.

Řada akciových indexů je letos mírně v plusu. Index PX aktuálně přidává asi 4,50 %. Mírný růst zaznamenává americký S&P 500, technologický NASDAQ dokonce od ledna zpevnil zhruba o 16 %. Daří se polskému trhu, který si polepšil o více než desetinu, maďarskému s růstem přibližně o čtvrtinu a hlavně ruskému trhu, který si letos připsal přes 50 %. Německý DAX se pohybuje kolem nuly, francouzský CAC mírně ztrácí. Co ale bude dál?

Růst až do jara 2010?

John Dorfman, prezident společnosti Thunderstorm Capital, spravující majetek institucionálních investorů, upozorňuje v sloupku pro agenturu Bloomberg na dva rozdílné názory. Nezávislá finanční výzkumná firma Ned Davis Research soudí na základě řady předstihových indikátorů, že současná akciová rallye přetrvá nejméně do počátku roku 2010. Vychází hlavně z očekávaného oživení ekonomiky. Upozorňuje přitom, že ocenění akcií je na běžné úrovni, úrokové sazby jsou nízko a historie ukazuje, že s výjimkou let 1929-1930 trval po prudkém poklesu obdobný růst nejméně rok.

Šéf TC ovšem cituje i zprávu Deutsche Bank, podle které vývoj nezaměstnanosti, průmyslové výroby i další data naznačují, že pokles ekonomiky pokračuje. Sloupek doplňuje investičními doporučeními na akcie tří amerických firem. Commercial Metals se zabývá výrobou, recyklací a prodejem oceli a dalších kovů, Garmin výrobou přenosných zařízení k určování přesné polohy (GPS), Ladish se zaměřuje na kovové součásti pro tryskové motory a letadla.

Skeptický je známý investor Jim Rogers, který s ohledem na dlouhodobé potíže ekonomiky nevidí příliš dobrých příležitostí jak pro strategie založené na růstu, tak na poklesu. Rogers prodává dolary, za zajímavé ale pokládá ty kanadské a měkké komodity.

Profesor Newyorské univerzity Nouriel Roubini, který jako snad jediný předpověděl finanční krizi, varoval v článku, který cituje server Patria (najdete ho i na www.project-syndicate.org, www.rediff.com), že přehnaně optimistická očekávání a nadbytek likvidity zvedly ceny akcií a komodit nahoru příliš brzy. Roubini se obává, aby nedošlo ke zpětnému pádu cen aktiv, který by se odrazil v poklesu reálné ekonomiky.

Evropa má ale zřejmě jiný názor. V nejbližších dvou týdnech má se prý kvůli očekávanému oživení ekonomiky uskutečnit 40 primárních emisí akcií.

S nákupy nespěchat?

Jak se tedy budou vyvíjet trhy dál? Banka Morgan Stanley investorům doporučuje, aby ve svých portfoliích zvýšili podíl českých akcií (na trhu se to zatím příliš neprojevilo). Investiční guru a šéf Templeton Asset Management Mark Mobius zase tvrdí, že začal další býčí trh a doporučuje kupovat akcie ze střední a východní Evropy, zejména polské a ruské. Názory makléřů dvou firem, patřících k největším na českém trhu, jsou opatrnější.

„Trhy se po dosažení květnových maxim pohybují spíše v postranním trendu. Býci ho mohou vnímat pozitivně jako konsolidaci růstu bez výraznější korekce, medvědi naopak poukazují na neschopnost indexů dál růst a negativně vnímají slabší objemy obchodů,“ řekl Finmagu Pavel Hadroušek ze společnosti Fio.

Začátek prázdnin je velmi klidný a trhy by tak mohly z logiky věci prožít i další dva měsíce, kdy budou investoři vyčkávat na vývoj dalších ekonomických ukazatelů a hospodářských výsledků. „Osobně bych však čekal daleko volatilnější léto,“ dodává Hadroušek. Po jeho optimistickém úvodu by mohly indexy začátkem července testovat letošní maxima, pak by ale mohla přijít hlubší korekce, která může trhy poslat na dohled březnových minim.

Období květen až července může být pro letošní akciové trhy vrcholem. S nákupy akcií by proto Hadroušek nespěchal, i když další dny mohou přinést krátkodobé zisky. Trhy nejsou oceněny atraktivně, spousta emitentů (hlavně banky) vydává nové akcie, návrat k ziskovým maržím předešlých let nebude možný.

Z českých akcií mohou ve druhé části roku podat lepší výkon než zbytek trhu zatím letos nejztrátovější akcie Unipetrolu (-25 %). Letní turbulence by měly dobře přestát akcie Telefóniky O2 a to kvůli blížící se zářijové dividendě. Investoři s velmi dlouhým horizontem by měli při poklesech nakupovat akcie z energetického sektoru, tedy ČEZ a NWR. Dál nedůvěřuje evropskému bankovnímu sektoru, oživení nevidí ani u realitních titulů. Pegas těžko zopakuje svůj zisk z prvního pololetí (+50 %).

V případě investic na rozvinutých trzích by Hadroušek kvůli pomalejšímu oživení v Evropě preferoval americké společnosti před evropskými. Hojně doporučované investice do emerging markets a komodit mají logiku, přinesou ale ovoce později, než se nyní investoři domnívají. Dlouhodobě zůstávají zajímavé zemědělské komodity a jejich producenti, alternativní energie a technologické firmy.

„V případě zlata bych si osobně přál, aby ještě letos prošlo výraznější korekcí až k 700 dolarům za troyskou unci. Dlouhodobě je to pořád nejlepší uchovatel hodnoty,“ uzavírá Hadroušek.

Petr Žabža z firmy Patria Direct upozorňuje na diametrálně odlišné názory na vývoj akciových trhů od mírného optimismu po hluboký pesimismus. Osobně se přikládání spíše k těm druhým, protože se problémy pracovního trhu přenesou do širší ekonomiky a způsobí zhoršení v oblasti úvěrových portfolií bank.

Vzhledem k nadprůměrné dividendě a faktu, že se v současném velmi nejistém prostředí obchodují spíše jako dluhopisy, Žabža krátkodobě preferuje akcie TelefónikyO2 a Philip Morris ČR. Akcie ČEZ naproti tomu pokládá za relativně nejistou investici, vzhledem k poklesu domácí ekonomiky a hrozbě většího propadu odběru elektřiny u domácích zákazníků. Velmi opatrně hodnotí akcie bank, zcela by se vyhnul akciím developerů.

V módě je Asie

Na trhu se množí názory, že současné situace výrazně posílí jižní a jihovýchodní Asii. I proto se mnoho zákazníků začíná orientovat na tuto oblast, spolu s již klasickými trhy BRIC, tedy Brazílií, Ruskem, Indií a Čínou.

„Průmyslové komodity jsou v tomto okamžiku výsostně závislé na ekonomickém cyklu. Pokud nedojde k udržitelnému růstu ekonomik, jde o poměrně nejistou investici. Drahé kovy, zejména zlato a stříbro, jsou chápány spíše jako měny než komodity, a proto jsou sázkou na oslabení amerického dolaru. K tomu by mělo podle všech známek dojít, kardinální otázkou zůstává kdy. Osobně bych raději držel dlouhou pozici v drahých kovech, než v průmyslových komoditách,“ uvedl rovněž Žabža.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo