Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Euforii vystřídalo vyčkávání

František Mašek
František Mašek
8. 7. 2009

Přes zlepšení situace na finančních trzích akcie dál váhají, kterou cestou se vydat. Minulý týden opět ztrácely. Vývoj na trhu podnikových dluhopisů přitom podle agentury Bloomberg svědčí o oživení finančních trhů, větší ochota bank poskytovat úvěry zase zvyšuje zájem o akvizice a fúze.

Euforii vystřídalo vyčkávání

Také výrazný pokles hodnot tzv. indexu volatility VIX, mapujícího de facto nervozitu na trhu, naznačuje zlepšení. Vše má ale líc i rub. VIX sice klesá, ale i řada investorů, kteří věří, že mohou akcie dál růst, zůstává opatrná a jistí se proti poklesu.

Málokdo si troufne na tak pozitivní předpověď jako Tobias Levkovich ze Citigroup, podle něhož bude letošní léto ve znamení růstu akcií. Věří totiž, že mnohé investory přilákají jejich letošní dosavadní zisky. Nejde jen o psychologickou záležitost. Firmy, které zaznamenaly prudký pokles výroby, ji musí podle Levkoviche dříve nebo později opět zvednout. Doufá také v příznivou změnu chování spotřebitelů. Nedávnou euforii však prozatím vystřídalo vyčkávání.

Za pozitivum lze na první pohled označit rostoucí počet investičních doporučení analytiků ke koupi amerických akcií, poprvé od začátku současného medvědího trhu. Hlavní investiční stratég Wells Capital Management James W. Paulsen ovšem krotí nadšení slovy, že tento krok ukazuje spíše na zpoždění než na realitu a náznak toho, že by měly ceny akcií dál růst.


Další podpůrný balíček v USA?

Řada makroekonomických zpráv v poslední době příjemně překvapila, co je to ale platné, když nezaměstnanost v USA zatím bohužel roste rychleji, než se čekalo. Povzbudivě nepůsobí ani rozbor Bloombergu, podle něhož se na výrazném růstu akciových trhů podílely především společnosti, které získaly kvůli velmi špatným výsledkům finanční pomoc. Nebo prohlášení Janet Yellenové, která řídí sanfranciskou americkou centrální banku Fed. Yellenová se domnívá, že úroky v USA mohou kvůli vážné situaci zůstat několik let blízko nuly.

Jak navíc uvedla členka skupiny poradců prezidenta Baracka Obamy Laura Tysonová, měly by USA zvážit případné druhé kolo fiskálních opatření na podporu ekonomiky. První balíček, schválený v únoru, který má stát 787 mld. dolarů, prý nesplnil očekávání, zejména pokud jde o citovanou nezaměstnanost. Viceprezident Joe Biden a další Obamův poradce Austan Goolsbee ovšem upozorňují, že v únoru přijatá opatření teprve začínají působit, a je proto předčasné hovořit o další nutné podpoře americké ekonomiky.

Bill Gross, který spravuje největší dluhopisový fond na světě PIMCO Total Return Fund, uvedl, že nenasytnost, která žene trhy vzhůru, je pryč a vrátí se až asi za generaci. Obává se proto, že hospodářský růst USA budou tlumit převládající obavy. Dáme-li Grossova slova do souvislosti s odchodem početné poválečné generace (baby boom) do důchodu a jejich předpokládaným konzervativnějším investováním, nelze brát jeho slova na lehkou váhu.


Co naznačí firemní výsledky?


Často se připomíná, že akcie zpravidla předjímají vývoj ekonomiky. Jak budou reagovat na blížící se vyhlašování výsledků (a vyhlídek) firem za druhé čtvrtletí?

Hektická doba přináší, jak známo, zajímavé příležitosti. Ale také rizika a rozdílné názory do čeho investovat. Rakouská Erste Group (EG) se v jedné z čerstvých analýz zabývá zlatem. Upozorňuje, že zlato patří mezi reálná aktiva, jehož ceně mohou pomoci obavy z inflace.

Letos zatím vzrostla cena troyské unce tohoto drahého kovu v dolarech o 7 %. Pro české investory je ale zajímavější, že v eurech, k němuž má naše koruna daleko blíž, zlato posílilo o 8 %. Bude tomu tak i nadále? Erste věří, že cena troyské unce zlata letos ve druhé polovině roku převýší tisíc dolarů a posléze může dosáhnout 1300 dolarů. Dlouhodobě by prý měla dokonce vystoupat až na 2300 dolarů.

Nová akciová prognóza Erste příliš nepřekvapí. Doporučuje dál sázet na defenzivní sektory (utility, telekomunikace a farmaceutický sektor) a vyhnout se cyklickým. Za nejzajímavější zemi ve střední a východní Evropě EG stále pokládá Polsko, opatrněji hodnotí vyhlídky Maďarska, kde ale sídlí atraktivní farmaceutické společnosti. Skeptičtěji hodnotí příležitosti ve Slovinsku, opatrně v Rusku. Pozoruhodnou investiční alternativu představuje Turecko.

Jde samozřejmě jen o doporučení, nikoliv návod, jak investovat. Podíváme-li se ostatně na nedávnou radu americké banky Morgan Stanley, podle které by měli investoři zvýšit podíl českých akcií ve svých portfoliích, na domácím trhu se to příliš neprojevilo.

Na závěr ještě připomeňme názor členky Bankovní rady ČNB a bývalé makroekonomické analytičky Komerční banky Evy Zamrazilové, podle kterého dosáhla česká ekonomika dna a do konce roku se od něj odrazí. Pokud je to pravda, odrazí se to i ve větším zájmu o akcie?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo