Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jde jen o růst vyhnaný prášky?

František Mašek
František Mašek
21. 7. 2009

Akciovým trhům se minulý týden velmi dařilo. Americký akciový index S&P 500 zpevnil o sedm procent, PX pražské burzy přidal 6,2 %, podobně se vyvíjela i většina dalších evropských akciových trhů. Prim totiž tentokrát hrály pozitivní zprávy.

Jde jen o růst vyhnaný prášky?

Patřil k nim zejména růst čínské ekonomiky, která ve 2. čtvrtletí zrychlila na 7,9 %, a její možný příznivý dopad na globální ekonomiku, i pokles žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. A v neposlední řadě pololetní výsledky většiny amerických bank, které překonaly očekávání analytiků. Podobně tomu ostatně bylo u řady dalších firem.

Bližší pohled ovšem ukazuje, že tato data mají vady na kráse. Růst čínské ekonomiky podpořily levné státní úvěry, na které není možné spoléhat donekonečna. Také příznivé výsledky amerických bank vyvolávají diskusi. Britský týdeník The Economist mj. uvedl, že v případě Goldman Sachs vypovídají spíše o nedostatku konkurence na trhu než o oživení ekonomiky. Nadále se také spekuluje o efektivnosti opatření na podporu ekonomiky USA, přijatých vládou prezidenta Baracka Obamy, a o případném druhém podpůrném balíčku.

Možné oživení, ale…

Některé indicie, ale i vyjádření ekonomů, včetně profesora Nouriela Roubiniho, který jako jeden z mála předpověděl finanční krizi, naznačují, že je oživení ekonomiky nejpozději koncem tohoto či počátkem příštího roku „na spadnutí“. Řada velkých investorů se však dál obává, co bude, a stojí proto stranou rozsáhlejších investic. Přesvědčí je výsledková sezóna, že skutečně přichází obrat k lepšímu?

Část expertů dál hovoří o dvojím dnu současné globální recese, jinými slovy, že po oživení světové ekonomiky může přijít její další pokles. Známý investor Marc Faber, který rovněž včas varoval před finanční krizí, nevylučuje, že akcie mohou ještě rok či 18 měsíců růst. Poté ovšem – může to trvat i déle, třeba pět let - prý přijde skutečná krize, která si vyžádá systémové změny.

„Jak to může vědět?,“ zněla ironická otázka na jednom z finančních webů. Názor na další vývoj akciových trhů není totiž zdaleka jednoznačný.

Analytik Jeffrey de Graaf z ISI Group, citovaný agenturou Bloomberg, který začátkem března předpověděl „nejlepší růst na medvědím trhu, jaký jsme na něm kdy viděli“, na základě technické analýzy soudí, že akcie budou delší dobu, a to nejméně dva roky, stagnovat. Americký akciový trh se prý dokonce může vyvíjet obdobně jako japonský index Nikkei 225 v letech 1992-2000, kdy celkově ztratil 40 %. Přitom ovšem zaznamenal pět čtvrtletních růstů o nejméně deset procent.

Šance pro Nové trhy?

Šéf Templeton Asset Management Mark Mobius očekává řadu krátkodobých „dramatických“ korekcí na akciových trzích, přičemž pokles trhu o15-20 % není v době, kdy jsou investoři nervózní, nic neobvyklého. Nesouhlasí ale s názorem, že jsou akcie firem z rozvíjejících se zemí drahé a domnívá se, že jejich cena dál proste. Favorizuje komodity a firmy jako Anglo-American Plc., které se zaměřují na zlato, diamanty, uhlí a základní kovy. Zajímavé mohou být i čínské a indické společnosti, orientované na spotřebitele a tamější banky.

Mobius důrazně varuje před deriváty. Pokud nebude kvůli politickému tlaku ze strany bank a investorů, které je využívají, efektivně regulován derivátový trh, může během pěti až sedmi let přijít další rozsáhlá krize, která konečně vše vyčistí.

Pozitivně hodnotí vyhlídky rozvíjejících se trhů i švýcarská banka UBS. Tvrdí, že země z regionu EMEA (jde o rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě, na Středním východě a v Africe) již mají to nejhorší za sebou a čeká je obrat. UBS přitom vychází z předstihových indikátorů, z nichž je možné odvodit budoucí vývoj ekonomik těchto zemí. V případě sedmi z nich - Ruska, Turecka, Izraele, jižní Afriky, Polska, Maďarska a ČR, které se podílejí na hrubém domácím produktu EMEA 84 % - prý dosáhly dna a lze čekat jejich pozitivní vývoj. Česko je mezi nimi někde uprostřed. Jeho ekonomika by tedy měla postupně oživit.

Opatrněji vyznívá pro české akcie nová předpověď firmy Conseq nazvaná Consequence. Uvádí, že na akciových trzích přetrvává spíše pozitivní sentiment a investoři snad definitivně nevidí svět tak chmurně. Nálady ale bývají velmi vrtkavé. V kombinaci se sníženou prázdninovou aktivitou tak nelze v letních měsících vyloučit silnější kolísání akciových trhů. „Náš výhled pro celý zbytek roku 2009 je ale pozitivní. Věříme, že akcie svá letošní minima již poctivě „vybetonovaly,“ píše rovněž Consequence.

Investujte do Stradivárek!

Na závěr jsme si nechali perličku pro bohaté. Jde o londýnský fond Artist Rare Instrument Fund , který chce od zájemců získat 100 milionů dolarů na investice do nákupu houslí, viol nebo violoncell. Podobná investice nemá podle Bloombergu žádnou souvislost s vývojem na trhu akcií či dluhopisů. Výrobky od nejznámějšího výrobce houslí Antonia Stradivariho lze získat za jeden až deset milionů dolarů. Cena neobdivovanějších nástrojů přitom v posledních deseti letech rostla o 12 % ročně, aniž ji nějak ovlivnil růst či pokles akciových trhů, nebo instrumentů s pevným výnosem (dluhopisů).
Ve světě existuje podle serveru Cozio.com, 600-700 autentických děl od Stradivariho. A řada dalších zajímavých hudebních nástrojů. Snad bude na některý z nich časem možné zahrát fanfáru oslavující skutečný návrat býka na akciové trhy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo