Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Osladíte si investování?

František Mašek
František Mašek
11. 8. 2009

Blížící se Perseidy tradičně přinášejí roj meteorů. Nepotká osud „padajících hvězd“ i akcie či akciové trhy? Český akciový index PX zpevnil minulý týden o sedm procent, většina vyspělých trhů si připsala dvě až tři procenta. PX je tak od začátku roku asi o třetinu výše, za rok ale stále ztrácí přes 20 %. Americký akciový indikátor S&P500 si letos připsal asi 12 %, většina evropských trhů ještě víc, americký technologický NASDAQ dokonce kolem 27 %.

Osladíte si investování?

Růstu cen akcií dává na první pohled za pravdu řada příznivých makroekonomických a částečně i mikroekonomických zpráv. Kdo čekal, že se nezaměstnanost v USA mírně sníží? Nositel Nobelovy ceny Paul Krugman uvedl, že se díky stimulačním opatřením některých vlád svět vyhnul druhé Velké hospodářské krizi. Uvedl ale také, že si úplné zotavení globální ekonomiky vyžádá nejméně dva roky. Z tohoto úhlu pohledu vypadá prudký růst akcií od března tak trochu jako událost z jiného světa.

Věčná optimistka Abby Cohenová

Názory na vývoj globální i jednotlivých ekonomik a akciových trhů, se pochopitelně liší. Analytička Abby Cohenová z investiční banky Goldman Sachs, kterou „proslavily“ pozitivní prognózy vývoje akciových trhů krátce před splasknutím bubliny technologických akcií v roce 2000, zůstává optimistkou. Akciové trhy si prý udrží býčí trend, byť trochu pozvolnější. Americký akciový index S&P 500 by tak měl podle Cohenové do konce roku zpevnit o 50-100 bodů - zejména díky energetickým, technologickým a finančním titulům.

Z dalších často protichůdných názorů citujme alespoň dva, zmiňované agenturou Bloomberg. První představuje index volatility VIX, založený na pohybu cen opcí na akciový index S&P 500. Naznačuje, že nejpozději v září přestane tento index růst. Hraje tu roli i psychologie? Září je pro akcie historicky nejhorší měsíc. A nemusí přitom přijít kolaps investiční banky Lehman Brothers jako loni.

Akcie přitom často výrazně ztrácely v době výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. To se letos koná 6. a 7. října v Istanbulu. Ani říjen přitom nemá mezi akciovými investory dobrou pověst.

Mobius čeká větší korekci

Vývoj indexu VIX může potvrdit předpověď Marka Mobia, který ve společnosti Templeton Asset Management spravuje aktiva za 25 mld. dolarů. Ten pokládá po enormním růstu trhů – celosvětový indikátor MSCI World Index posílil od 9. března o více než polovinu - za logickou korekci globálních trhů o 20-30 %. Korekce může podle jeho slov přijít kdykoliv, nejspíš již letos. Má být ale postupná a mohou ji tedy provázet výkyvy trhů oběma směry.


Fondy: zlepšení, ale…

Vzestup akciových i dalších trhů a větší zájem českých investorů přispěly k růstu aktiv podílových fondů spravovaných členy Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Jejich majetek ve 2. čtvrtletí vzrostl o 3,62 na 216,61 mld. Kč, zatímco v 1. čtvrtletí klesl o 31 mld. Kč.

Majetek akciových a smíšených fondů, fondů fondů a zajištěných fondů stoupl, u fondů peněžního trhu, nemovitostních a dluhopisových fondů tomu bylo přesně naopak. Výsledky fondů mají omezenou vypovídací schopnost – jde o výsledky za minulé období. Naznačují nicméně, že otřesená důvěra v trhy postupně roste. Jak by se mohly dál vyvíjet?


Čeká nás V nebo L?

Názory dvou analytiků, oslovených Finmagem, si poněkud protiřečí. Radim Kramule z České spořitelny věří, že může přijít globální oživení typu V. Po poklesu globální ekonomiky by tedy mohl opět následovat její výraznější růst. Nevylučuje možné korekce na akciovém trhu, jejichž hloubku je těžké odhadnout. Akcie nicméně ještě podle Kramuleho mají prostor pro další posílení, proti současnosti zhruba o deset procent.

Jak rovněž upozorňuje, recese přispěla k vyprázdnění skladových zásob řady firem. Ty je nyní doplňují a jejich situace se díky tomu lepší. Důležité ovšem je, aby se k růstu nových zásob přidal také růst spotřeby obyvatel, zlepšení situace ve finančním sektoru aj. A následně pokles nezaměstnanosti. Zda k tomu skutečně dojde, by mělo být jasnější koncem roku.

Lepšící se stav ekonomiky nahrává firmám závislým na cyklickém vývoji hospodářství s velkými finančními náklady, které zaznamenaly pokles tržeb. Zajímavé zůstávají akcie Telefóniky CR O2, podle poměru výnosu a rizika a vzhledem k očekávanému stabilnímu zisku také ČEZ. Akcie NWR lze podle Kramuleho po silném posílení těžko doporučit k nákupu. Spekulativní investoři mohou v souvislosti s diskusemi o možné dividendě vsadit na akcie Unipetrolu.

Za velmi levný pokládá celý sektor ropy a zemního plynu, zejména akcie firem těžících ropu. Ve střední a východní Evropě jsou atraktivní i pojišťovny a OMV.

Pesimističtěji hodnotí budoucí vývoj globální ekonomiky Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Nepředpokládá sice, že brzy po jejím oživení přijde další pokles, vzhledem k rozměrům finanční krize a recese ale očekává spíše její vleklejší stagnaci, připomínající písmeno L. „Situace na akciovém trhu vypadá, jako by již panovaly v ekonomice normální podmínky. To si ale zatím nemyslím. Dál proto čekám výkyvy. Akciové indexy nejspíš ukončí tento rok na současných úrovních, ne-li pod nimi,“ uvedl rovněž Hatlapatka.

Blížící se rozhodné datum pro výplatu dividendy nahrává nákupům akcií Telefóniky, u dalších titulů, jako jsou ČEZ nebo banky však nevidí příliš prostoru k růstu ceny. Ten by mohla ještě přinést investice do akcií Pegasu. Mimo pozornost řady investorů posílily akcie maloobchodních řetězců, jako jsou Carrefour nebo Tesco, jejichž cena v minulosti možná příliš přestřelila směrem dolů. Určitá stabilizace ekonomiky by jim mohla podle Hatlapatky pomoci ještě o něco výše.


Pozor na jednorázové investice

Kdo hledá další typy, může vsadit například na intuici věštce z Omahy Warrena Buffetta a akcie jím vlastněné a řízené Berkshire Hathaway. On sám ovšem uvedl, že nyní hodlá investovat do firemních dluhopisů a dluhopisů zemí mimo USA. Otázkou přitom zůstává, zda v souvislosti s citovanými obavami s jednorázovými investicemi do akcií aktuálně raději nepočkat. Přes určité uklidnění trhů jsou přece jen nepoměrně riskantnější než pravidelné.

Lákavé zůstávají některé komodity. Názory na cenu zlata se liší. Barel ropy by prý mohl dosáhnout počátkem příštího roku podle jedné z technických analýz 95 dolarů. Pozornost ale přitahuje hlavně cukr. Jeho cena sice od ledna vzrostla o téměř 80 %, známý investor Jim Rogers ho však přesto dál považuje za zajímavou investici. Věří, že jeho cena může dále růst – je ostatně 70 % pod historickým maximem. Ve prospěch tohoto názoru hovoří pokles produkce této suroviny v Brazílii, Indii a v Číně kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo