Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak investovat do zlata

Investicniweb.cz
Investicniweb.cz
17. 8. 2009

Pokud chcete do zlata investovat, existuje mnoho způsobů, jak na to: některé zahrnují nákup skutečného zlata v různých formách – cihly, mince, šperky. Zatímco jiné nevyžadují, abyste si doma budovali trezor, stačí si koupit jen cenný papír, jehož cena se odvíjí od ceny zlata.

Jak investovat do zlata

Při této volbě je nutno zvážit několik faktorů. Především jak přesně odráží investice ceny skutečného zlata, jaká má rizika, náklady a případně i otázky týkající se zabezpečení.

„Neexistuje žádná ideální metoda jak držet drahé kovy. Každý zákazník má rozdílné požadavky,“ říká Tony Baird ze společnosti Baird & Co, distributora zlatých cihel.

Na základě informací od distributorů a od World Gold Council zde uvedeme jednotlivé výhody a nevýhody investování do zlata a vztah k výše zmíněným faktorům.

Je také důležité zmínit, že zlato se obchoduje v amerických dolarech, což představuje měnové riziko pro ty, kteří si je koupí v jiné měně. „Tento nepříznivý jev nastane, když začne hodnota dolaru klesat,“ říká Stephan Mueller, který spravuje Julius Baer Physical Gold fund. Dále uvádí, že například investoři, kteří investovali do zlata ve švýcarských francích, ztratili v roce 2008 od konce října do konce prosince 13% hodnoty, jako důsledek měnových fluktuací.

1) Zlato ve fyzické formě

Zlaté cihly a mince

Všechny výrobky z drahých kovů se obchodují s určitou prémií k tržním cenám daného kovu; tedy s určitým „příplatkem“ nad cenu samotného kovu. Tony Baird dodává, že důsledkem silné poptávky za poslední jeden až dva roky vzrostly prémie u mincí na rekordní úrovně.

Co se týče váhy, jsou prémie u zlatých cihel daleko nižší, než u mincí, což ze zlatých cihel tvoří lepší nástroj pro investory. Nižší prémie větších cihel odráží nižší výrobní náklady, ačkoliv nenabízejí tak velkou flexibilitu při prodeji investice po částech.

Investiční mince jsou legálním platidlem v zemi, kde byly vyraženy. Jejich tržní cena se skládá z ceny čistého zlata, které obsahují plus prémie, která se liší u jednotlivých prodejců.

Výhody: Perfektně odráží tržní vývoj ceny zlata. Pro soukromé investory je dostupné zlato i v malých dávkách (například 5g zlata stojí přibližně 4000 Kč). Když zlato fyzicky vlastníte, nenesete žádné riziko cizích stran a nemusíte se na nikoho jiného spoléhat.

Nevýhody: Výrobní náklady mohou přidat asi 15% k ceně čistého zlata. Dále musíte zajistit bezpečný transport od prodejce, místo, kde budete zlato skladovat, a případně i pojistné, což vše představuje dodatečné náklady. Je také nemožné prodat například půl cihly nebo mince.

Šperky

Nákup zlatých šperků jako investice je běžné na Blízkém východě a stejně tak i v Asii. Šperky určené především k investičním účelům bývají často nezdobené a mají 21-24 karátů.

Výhody: Odráží tržní cenu zlata – i když ne tak dobře jako zlaté cihly a mince. Dále je šperky snadné nakoupit a prodat.

Nevýhody: Šperky mohou daleko více souviset s módou než s investováním. V případě prodeje pak může investor přijít o uměleckou hodnotu a cena šperku se pouze odvíjí od obsahu zlata. V některých zemích je také obtížné přesně určit podíl zlata.

Zlato uschované na váš účet

Představuje alternativní způsob držby zlatých cihel nebo mincí. Trezor obsahuje zlato na váš účet – vaše cihly nebo mince jsou očíslovány a identifikovány puncem, hmotností a čistotou.

Výhody: Výborně odráží cenu zlata, vhodné pro relativně větší množství. Profesionální zabezpečení s pojištěním a malé riziko protistrany, protože zlato patří Vám, i kdyby společnost, která vlastní trezor, zbankrotovala.

Nevýhody: Náklady na skladování, bezpečnost a pojištění.

2) Zlato nedržené ve fyzické formě

Burzovně obchodované indexové fondy (ETF)

Tyto cenné papíry obchodované na burzách velmi dobře odpovídají cenám zlata. Můžete je nakoupit a prodat stejně jako akcie.

Výhody: Velmi dobře odráží cenu zlata. Malé riziko protistrany, protože fond je pouze správcem majetku – zlato legálně patří investorům. Mohou být také zajištěné proti pohybu měnových kurzů. Protože je lze velmi flexibilně prodávat a nakupovat jako akcie, existuje velmi nízký rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou (tzv. spread)

Nevýhody: Manažeři fondů si účtují poplatky – obvykle 0,3 až 0,4 % ročně. Za každý nákup a prodej musíte také zaplatit poplatky u burzovního brokera.

Ostatní investiční fondy

Existuje mnoho fondů, které se specializují na zlatý investiční majetek. Často neudávají detaily ohledně svých investic, proto může jejich cena kolísat od ceny zlata.

Výhody: Je snadné je koupit například prostřednictvím poradce, nabídky fondů. Neplatíte náklady na skladování nebo pojištění.

Nevýhody: Protože fondy ze zlatem obchodují, závisí zisky také na umění manažera, stejně tak na pohybech v ceně zlata. Dále se platí roční poplatky a některé fondy vyžadují i vstupní poplatky.

Psáno pro Investicniweb.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Investicniweb.cz

Investicniweb.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo