Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na přílišnou euforii

František Mašek
František Mašek
25. 8. 2009

Akciovým trhům se minulý týden dařilo. Americký index S&P 500 posílil o 2,20 %, většina evropských trhů ještě o něco víc. Jednou z výjimek byl indikátor PX pražské burzy, který ztratil 2,70 %. V pondělí se ale české akcie přidaly k euforii, jíž většina trhů reaguje na rostoucí počet makroekonomických zpráv, které naznačují, že recese globální ekonomiky končí či skončila.

Pozor na přílišnou euforii


Titulek britského týdeníku The Economist, podle něhož „světová ekonomika přestala klesat, to je ovšem konec dobrých zpráv”, nabádá investory, aby se drželi při zemi. Nikdo neví, zda bude po zastavení pádu globální ekonomika rychle růst, stagnovat, či zda ji nečeká oživení ve tvaru W a po několika růstových čtvrtletích nepřijde další pokles a až následně nový vzestup.

Bylo by přitom smutné, kdyby rozsáhlé finanční injekce, jimiž vlády řady zemí podpořily mateřské banky či nefinanční instituce, nepřinesly ovoce. Výrazný růst cen akcií, trvající již téměř půl roku, vyvolává i otázku, jak se budou dál vyvíjet akciové trhy, indikující zpravidla s určitým předstihem budoucí vývoj ekonomiky. Část analytiků tvrdí, že byl jejich růst za posledního roku příliš rychlý a stejně přehnaný jako pád, který mu předcházel.

Pozor na inflaci!

Jedno z budoucích rizik představuje inflace. Pictet Asset Management, která spravuje aktiva s pevným výnosem za 60 mld. dolarů, se obává, že pumpování velkých peněz do ekonomiky USA zvedne ceny paliv či dalších komodit, a sází proto na dluhopisy vázané na inflaci , známé jako TIPS. Zatím prý není inflace bezprostřední hrozbou, časem se jí ale může stát. V ČR prozatím korunové dluhopisy vázané na inflaci, ani fondy, které do nich investují, neexistují. Přinese budoucnost změnu?

Nouriel Roubini, profesor Newyorské univerzity, který předpověděl finanční krizi, varuje, že se zvýšilo riziko, podle něhož se může globální ekonomika vyvíjet podle scénáře W a díky tomu roste hrozba dvouciferné inflace. Přispívá k tomu rychlejší růst cen energií a potravin. Roubini s odvoláním na loňskou cenu ropy 145 dolarů za barel varuje před spekulativními obchody, které mohou toto riziko zvýšit. Spekulace prý mohou v současnosti zvednout cenu barelu ropy až na 100 dolarů.

Čína a komodity?

V hledáčku části investorů dál zůstávají čínské akcie, stejně jako akcie firem z rychle rostoucích asijských trhů. Čína je dál dávána i do souvislosti se zajímavým oceněním akcií producentů komodit. Ty jsou sice podle Bloombergu nejdražším odvětvím či oborem v indexu S&P 500, dál je však prý jejich nákup poměrně výhodný. Podíl ceny akcie k zisku na akcii (P/E) činí letos v případě producentů mědi, plastů a osiv 33,1. Pro příští rok má ale v průměru klesnout na 17,7. Zisk těchto firem za 2. čtvrtletí se přitom téměř zdvojnásobil.

Pro rizikověji zaměřené investory, včetně největších hedgeových fondů, jde o zajímavou příležitost. I proto, že zisky těchto společností překonaly v letošním 2. čtvrtletí odhady analytiků o 60 %. Fondy je kupují i díky náznakům, že se globální ekonomika odráží ode dna, což by mohlo přispět ke zvýšení poptávky po komoditách.

Investoři mají přitom, jak upozorňuje Bloomberg, tendenci nakupovat akcie, když je P/E vysoké a klesá. Akcie producentů surovin stouply od 9. března, kdy byl index S&P 500 nejníže, v průměru o 67 %, přičemž u firmy International Paper to bylo 381 % a u Owens- Illinois Inc 259 %. Jediný obor, který vydělal v průměru víc, a to 134 %, byly banky a obchodníci s cennými papíry. Index S&P přitom v témže období vzrostl zhruba o polovinu.
Index UBS Bloomberg Constatnt Maturity Commodity, který tvoří více než 20 surovin, oživil od prosince o 49 %, poté, kdy v předchozích pěti měsících ztratil 55 %.

Analytici věří, že zisk 29 producentů komodit, zastoupených v indexu S&P 500, dosáhne příští rok 10,26 dolaru proti průměrným 5,50 dolarům na akcii v současnosti. Pomoci výše jim může obnovená poptávka Číny, ale i zmiňované naděje na oživení globální ekonomiky.

Americká Citigroup letos odhaduje růst čínské ekonomiky na 8,7 % a příští rok dokonce na 9,8 %. Nejlidnatější země světa je největším spotřebitelem mědi, hliníku, niklu, vepřového masa, sojových bojů, rostlinných olejů a potaše. A druhý největší v případě ropy.

Podle Rafiho Zamana, který se jako výkonný ředitel globálních akcií podílí na správě 22,5 mld. dolarů jako výkonný ředitel globálních akcií u DuPont Capital Management v Delaware, je ocenění komodit vůči ziskům těchto firem velmi optimistické.

David Hussey, šéf evropských akcií v MFC Global Investment Management, jehož mateřská firma spravovala koncem června aktiva za 250 mld. dolarů, ale připomíná, že Čína bude dál „vysávat materiál“, a to díky budování infrastruktury a dalším projektům. Což by mělo mít významný vliv na ceny komodit.

Pokud se nicméně hovoří o přílišné euforii u akcií, neplatí to i u komodit? Případný pokles akciových trhů v reakci na nepříznivé makro- i mikroekonomické zprávy se nezřídka odráží také ve vývoji komoditních trhů. I když podobný pád jako po loňském zářijovém krachu investiční banky Lehman Brothers by nás snad, doufejme, čekat neměl.

Ve prospěch komodit mohou hrát roli i obavy z inflace, před nimiž by měly jako reálné aktivum, na rozdíl od papírových investic, investora lépe ochránit. Korunový investor by ale měl mít na paměti, že se s komoditami obchoduje v dolarech. Česká měna je vůči té americké v poslední době relativně stabilní. Přesto nelze měnové riziko podceňovat.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo