Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investovat do dluhopisů?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
2. 9. 2009

Jsou dluhopisy pro občany, které plánuje vydávat ministerstvo financí, opravdu vhodnou bezrizikovou alternativou vůči spořicím účtům, nebo by se jim měl konzervativní investor vyhnout?

Investovat do dluhopisů?

V současné krizi a stále narůstajícím se deficitům hledají jednotlivé státy možnosti, jak své dluhy co nejlevněji financovat. Jedním z řešení je nabídnout dluhopisy občanům a nejen velkým institucionálním investorům. Především se ušetří, protože tyto dluhopisy by měl stát nabízet za  nižší úrok. Existují však i rizika, které by investor neměl přehlížet.

Riziko inflace

Na druhou stranu by investoři do dluhopisů v žádném případě neměli přehlížet  rizika v podobě rozpuštění státního dluhu v inflaci. Podle plánu ČNB se má inflace udržovat v tomto roce na velmi nízkých hodnotách, které hraničí s deflaci. V následujícím roce už by měl být splněn inflační cíl, který je dlouhodobě stanoven na dvou procentech.

Je však otázkou, jak se inflace bude vyvíjet v následujících letech a zda se ji podaří udržet na „uzdě“, protože ČNB byla v posledních pěti letech značně nespolehlivá při cílování inflace a hodnoty byly znatelně vyšší než ty plánované.

Na rozdíl od nepromyšlených kroků Fedu a ECB nelze očekávat uplatnění strategie kvantitativního uvolňování, která spočívá v tisknutí peněz za účelem odkupu dluhopisů, zvýšení poptávky a snížení výnosu.

Existuje tudíž riziko, že pokud se Fedu a ECB nepodaří odčerpat peníze, tak k nám v průběhu 5-10 let také dorazí vyšší inflace.Tato inflace bude u nás zaviněná  externími vlivy podobně jako v roce 2008, kdy nastal zběsilý rally na trhu komodit.

Deficity

Dalším problémem budou bobtnající deficity, které pravděpodobně dále zvýší inflaci. Svou epizodu si s tím prožilo například Maďarsko, a není tedy divu, že nás současný ministr financí varuje před podobným scénářem.

Eduard Janota vidí cestu v dalších rozpočtových škrtech společně se zvýšením dolní a horní sazby DPH. Současná politická reprezentace se však na ničem nedokáže dohodnout a nelze očekávat, že se v průběhu několika let současné deficity vyřeší podobnou konjunkturou jako v předchozích letech.  

V případě splnění inflačního cíle ČNB a snahy vlády omezovat deficity můžou státní dluhopisy pro občany představovat zajímavou konzervativní alternativu, která je rozhodně lepší než spořicí účty. Přeci jenom státy tak rychle nekrachují jako banky.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo