Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investoři, nebuďte chamtiví!

Andrej Rády
Andrej Rády
4. 9. 2009

Je to šest měsíců, co začala nejstrmější rally na akciových trzích za posledních 75 let. Při pohledu na její začátek se mohou poučit všichni – jak ti, kterým se podařilo do ní naskočit, tak ti, kteří ten nejvýnosnější okamžik prováhali

Investoři, nebuďte chamtiví!

Dnes už víme, že na začátku března by bylo bývalo nejlepší vložit veškeré peníze do akcií. Ale to víme až teď. V březnu však nikdo nemohl tušit, že trhy vyrostou tak rychle o 50 procent. Stejně dobře mohly ještě dál klesat. Přesto lze najít určitou cestu, která by v březnu letošního roku byla rozumná.

Investice bez minulosti

Zaprvé je potřeba si uvědomit, že správné rozhodování v té době znamenalo oprostit se od minulosti. Nejistota a strach vládly na burzách, a investoři v takové situaci nesmějí dát na to, zda mají za sebou velké ztráty, nebo naopak vsadili na pokles a dokázali během pádu trhů vydělat.

Zpátky do března – kdo měl za sebou velké ztráty, zřejmě neměl vůbec odvahu dál riskovat. Kdo sázel na pokles, zřejmě taky do rally nenaskočil včas. To je důkaz, že orientovat se podle uplynulých ztrát nebo zisků nemá smysl. Ať jste do března patřili mezi vítěze, nebo mezi poražené, neznamenalo to nic pro vaše eventuální budoucí zisky.

Vím, že nic nevím

Zadruhé je potřeba mít vždy na paměti, jak málo toho víme. Nikdo v březnu nevěděl, jestli trhy vyletí vzhůru, nebo sklouznou ještě o kus níž po svahu slabé reálné ekonomiky. Jistě, většina investorů měla nějaký názor na budoucí vývoj, ale byl to jen a pouze názor. V té době by bývalo bylo velmi nezodpovědné nevnímat všechny neznámé a nejistoty na trhu.

Co znamená druhý bod pro investora? Teorie rizika mluví jasně – lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Platí to i v investování. Mějte pokoru a nesázejte vše na nejisté, i když možná lukrativnější nabídky.

Rozkolísaná nejistota

Třetím důležitým faktorem letošní rally je volatilita, kolísavost ceny akcií. Ceny na trhu kolísají ve chvíli, kdy panuje nejistota. Toho se někdo lekne, ale někdo to umí i využít. Jak?

Když je trh volatilní, stačí investovat méně se stejným efektem. Máme za sebou růst o 50 procent. Kdo by v březnu vložil do akcií jen polovinu peněz, má dnes absolutní zisk 25 procent. A to je skvělý výsledek nejen za šest měsíců, ale dokonce za celý rok. Vždyť průměrná výnosnost investic do akcií je 10 procent ročně! Zároveň, kdyby od března trhy naopak klesaly, stejný investor by přišel o polovinu peněz.

Druhý a třetí bod spolu perfektně ladí. Kdo si v březnu přiznal, jak málo ví, vložil do akcií třeba jen část svých prostředků. Dnes má v kapse vysoce nadprůměrný zisk, a přitom riskoval méně.

To je také velká výhoda, kterou mají drobní, individuální investoři oproti profesionálům z brokerských společností. Zatímco pro soukromníka je zisk například 25 procent fantastický, pro profesionála je 50 procent v době, kdy trhy rostou o 50 procent, málo! Profesionál musí během takové rally dokázat vydělat víc než 50 procent. Pro drobného investora není klíčové, zda vydělal víc než konkurence. Vydělal zkrátka 25 procent a může jít slavit! Ohlížet se na ostatní je pro něj jen ošidné, hraje o své peníze, ne proti těm sousedovým.

Nedávejte hlavu na špalek

Co to všechno znamená do budoucna? Tak hlavně – není podstatné, jestli jste současnou rally stihli nebo ne. Pokud ne, o nic jste ani nepřišli. Pak si přiznejte, že toho hodně nevíte. Ekonomika sice ukazuje známky oživení, ale nikdo neví, jak rychlé bude, nebo jestli se ještě nezhoupneme o kousek níž. Zkrátka za ten růst zatím nedávejte hlavu na špalek, mohlo by se to vymstít.

Pokud jde o kolísavost trhů, v posledních týdnech klesá. Pořád se díky ní dá zajímavě vydělat, ale na trhy se zkrátka aspoň částečně vrátilo klidné uvažování. Takže bohužel, 50 centů z původního příkladu vám nedodá zisk z celého dolaru, jinými slovy – 25 procent zisku s polovičním rizikem na začátku už je minulostí.

Poslední poučení je zásadní pro všechny, které současný růst na akciových trzích namlsal – nebuďte chamtiví! Současná rally nemá v historii skoro žádný precedens. Takové růsty zkrátka nejsou normální. A tak nevěřte tomu, že se podobná věc stane dvakrát brzy po sobě! Proto je rada jasná – jděte na trh, zajímejte se o něj, ale nepřežeňte to. Pro někoho je to sice nuda, ale citlivější přístup k trhu nikdo nenabízí.

Psáno pro Investicniweb.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Andrej Rády

Andrej Rády

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo