Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pomohou akciím akvizice a fúze?

František Mašek
František Mašek
22. 9. 2009

Vývoj na akciových trzích zatím dál dává spíše za pravdu optimistům. Investoři by si měli více všímat akvizic a fúzí.

Pomohou akciím akvizice a fúze?

Příliv dalších příznivých makroekonomických zpráv utvrzuje veřejnost i řadu investorů v názoru, že nejhorší je za námi a přichází oživení globální ekonomiky. Akciové trhy již podle agentury Reuters vyrovnaly dvě třetiny ztrát z loňského roku. Skeptici (či realisté?) si ale vzhledem k ekonormním ziskům akcií od března dál kladou otázku, zda není toho optimismu příliš.

Zatímco britská banka Barclays citovaná Reuters odhaduje růst ekonomiky USA v letošním čtvrtém čtvrtletí meziročně na čtyři procenta a v prvních třech měsících příštího roku dokonce na pět procent, dál se diskutuje o síle a délce očekávaného oživení. Nová zpráva Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) například očekává, že ekonomické problémy odezní až v roce 2011. Jakou informaci vyšle koncem tohoto týdne investorům summit tzv. skupiny G20, sdružující 20 nejvyspělejších ekonomik světa?

Ve víru volných peněz

Řada firem šetří, některé pod tlakem či kvůli racionalizaci prodávají část aktiv a zaměřují se na hlavní předmět podnikání, což nahrává akvizicím a fúzím. Roste přitom objem peněz, které mají firmy volně k dispozici. Podle dat Credit Suisse Group a agentury Bloomberg dosáhl 1,5 bilionu dolarů, nejvíc za minimálně dvě poslední dekády. Podobné to bylo v roce 2005. Pak přišly dva nejlepší roky pro akvizice a fúze, což přispělo k růstu akciových trhů. Každá fúze se sice nepovede, akciová rally, zahájená v březnu, může nicméně i díky nim pokračovat.

Pokles výdajů, spojený s recesí, přitom zvyšuje hodnotu řady firem pro kupující. Ve prospěch akvizic a fúzí hovoří i jiný faktor – zatímco ve 3. čtvrtletí podle průměrného odhadu analytiků, oslovených Bloombergem, pravděpodobně klesne zisk firem z akciového indexu S&P 500 o 22 %, v posledích třech měsících roku se má zvýšit o 62 %. V příštím roce pak má stoupnout o čtvrtinu. Ocenění akcií je přitom již nyní podle Bloombergu atraktivní.

K uskutečněným akvizicím patří například převzetí americké komiksové legendy Marvel Entertainment firmou Wal Disney Company. Fanoušci komiksů byli asi nemile překvapeni, investoři ale od oznámení fúze koncem srpna na akciích ME vydělali asi 30 %. Americké potravinářské společnosti Kraft se zatím převzít britskou Cadbury nepodařilo. Akcie tohoto výrobce čokolády přesto díky zprávě o záměrech Kraftu posílily o téměř o 40 %.

Rozhodne se o Vánocích?

Porostou ale dál akcie, a pokud ano, dojde také v Čechách na akvizice a fúze? Podle Dušana Jalového ze společnosti Unicredit nelze nikdy nic předem vyloučit, z krátkodobého pohledu ale nepředpokládá, že by akcie výrazněji ztrácely. Hodně velkých hráčů totiž v době, kdy byly akcie v březnu na minimu, čekalo, až se trh stabilizuje a teď chtějí vše dohnat. Na trhu je navíc příliš volných peněz, přičemž výnosy ostatních aktiv nejsou nijak oslnivé.

Boj nových investorů se „starými“, kteří realizují zisky a prodávají, bude zřejmě pokračovat. Stále větší roli přitom hraje psychologie. Jalový soudí, že důležitým ukazatelem, zda občané důvěřují ekonomice, mohou být Vánoce. Pokud v té době nepřijde výraznější propad spotřeby, mohou akcie dál růst, ale „obyčejným“ tempem, nikoliv razantně jako od března.

České akcie nejsou ani levné, ale ani příliš drahé. Řada společností si ve složité situaci ponechává jen základní aktivity a ostatní prodává, což je zajímavé pro kupující. Týká se to však hlavně firem mimo pražskou burzu. U společností, s jejichž akciemi se zde obchoduje, nemá zatím Jalový žádný signál, že je chce někdo převzít. Otázkou je vývoj ve společnosti CETV, vlastnící Novu, v níž má asi 30% podíl společnost Time Warner.

Z dlouhodobého pohledu jsou atraktivní akcie nemovitostních firem, které původně ztratily až 90 % hodnoty. Nemovitostní trhy ale oslabily „jen“ asi o 30-50 %. Investor by se měl ovšem kvůli riziku bankrotů zaměřit především na velké stabilní společnosti se silným zázemím.

Šéf představenstva uzavřeného podílového fondu Arca Capital CEE Pavel Makovec očekává pomalejší oživení globální ekonomiky ve tvaru U, nebo W a skutečné zlepšení jejího stavu až někdy v roce 2013. Akcie pokládá za mírně přehřáté a očekává jejich mírnou korekci a oslabení tak do 10 %. Z českých titulů dál preferuje defenzivní, jako jsou Telefónica 02, černý kůň Pegas, spekulace na možnou výplatu vyšší dividendy může pomoci ČEZ.

Právě Pegas může být kandidátem na převzetí, což naznačuje, že firma má potenciál k dalšímu růstu. Makovec očekává určitou konsolidaci u developerů (Orco, ECM), která může přinést cokoliv, včetně stažení jejich akcií z burzy. Banky by měly současnou nepříznivou situaci ustát. Pokud by byl ale vývoj ekonomiky delší dobu problematičtější, i ony se mohou dostat do problémů, které bude třeba nějak řešit.

Makovec zatím příliš nevěří akciím nemovitostních či dalších firem. Soudí, že budou delší dobu zamrzlé. Kdo se ale orientuje v tomto sektoru, jistě si přijde na své.

Herny a infrastruktura

Zkušenějším investorům jistě neunikl záměr firmy Wynn Resorts, která chce údajně získat díky primární emisi akcií kasin na Macau na hongkongské burze asi 1,63 mld. dolarů. Jak rovněž uvedl Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje, společnost z Las Vegas věří, že Čína koncem roku usnadní cestování cizinců na Macao, které největším světovým hráčským centrem. Zisky kasin v Macau přitom na rozdíl od Las Vegas silně rostou - v čínském regionu jsou totiž jedinými oficiálně povolenými.

Kdo hledá inspiraci a nechce tolik riskovat, může se podívat na zajištěný fond Optimum ČSOB Infrastruktury 1, zaměřený hlavně na asijské akcie z oblasti infrastruktury. Fond nabízí maximální výnos 46 % za pět let a sedm měsíců, což asi leckoho zklame. Navíc může – podle situace na trhu – vydělat i méně. Je se ale možné inspirovat složením koše 30 akcií, do nichž fond investuje, a to díky spekulaci, že se bude infrastruktura v Asii dál dynamicky rozvíjet, často za přispění státu jako jedna z cest k překonání problémů, což není ve složitých dobách, jako je tato rozhodně k zahození.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo