Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diamanty jako investice

Aleš  Müller
Aleš Müller
25. 9. 2009
 5 024

V publikacích o investování je vždy zmínka o alternativních investicích k akciím a dluhopisům. Nejčastěji se píše o nemovitostech, uměleckých dílech, vínu, zlatu a právě diamantech.

Diamanty jako investice

Záměrně jsem diamanty uvedl až na posledním místě předchozího výčtu. Nejsou totiž ani zdaleka tak populární jako některé z předchozích. Tomu odpovídá i množství informací, jež se o nich můžete dozvědět.. A tak se nelze divit tomu, že diamanty mají nádech čehosi tajuplného. Všeobecná představa lehce splývá s filmy o zločincích – potemnělé místnosti, doutníky, podivné postavy v přítmí. Představa je to ovšem naprosto zkreslená. Obchod s diamanty je jako jakýkoliv jiný byznys. Jen s několika drobnými rozdíly.

Nákup diamantu není vhodný pro krátké časové okamžiky, investiční horizont je deset a více let. Diamanty by také neměly činit více jak 20 % portfolia. Jejich likvidita je sice dobrá (stejná jako u nemovitostí, nižší než u akcií), cena ale může podléhat momentálním náladám na trhu, společenskému klimatu či módě.

Nepoleptáš, neroztavíš!

Specifikem diamantu je jeho velká odolnost proti různým chemikáliím, klimatickým vlivům či teplu. Ovšem pozor, kladivem lze i z velmi drahého diamantu snadno udělat téměř bezcennou diamantovou drť.

Výhodou diamantů oproti zlatu je jejich minimální hmotnost. Zatímco milión korun „schováte“ do přibližně gramu kvalitního investičního diamantu, ten samý obnos ve zlatě vás „obtěžká“ asi o kilo a půl (někdy to může být jen kilo). Je tedy zřejmé jaké jsou u těchto dvou alternativních investic rozdíly v úschově, transportu a manipulaci. Ovšem pozor: Gramový diamant se snadno zakutálí, zatímco jeden a půl kilogramu zlata představuje cosi, co vám z kapsy jen tak nevypadne. Se zlatem má ale diamant jedno společné: musejí se kvalitně zabezpečit proti krádeži (malý sejf v bance vás vyjde na několik tisíc korun ročně).

Každý, kdo zatouží investovat do diamantů, se musí rozhodnout mezi dvěma základními možnostmi: investičními diamanty a šperky.

Investice s přidanou hodnotou

Šperky mají jednu velkou výhodu: Přinášejí užitek průběžně. Lze je totiž nosit.

Diamantový šperk uvnitř dekoltu krásné ženy udělá i z velmi tvrdého manažera poslušného králíčka. Šperk ovšem může podléhat módním trendům, a tak v jedno období žádaný a ceněný design nemusí být tak výnosný, jakmile se trendy vystřídají. Pro prodej šperku s diamantem platí stejná pravidla jako pro prodej jakéhokoliv jiného šperku: Vždy využijte služeb prověřeného obchodníka s dobrým renomé.

Šperk je navíc výborným dárkem k význačné životní události – ukončení studia, zásnubám, svatbě či kulatému výročí. Jsou to ideální okamžiky pro šperk s malým či velkým diamantem, jenž přinese radost, potěšení, trvalou hodnotu a v neposlední řadě i úschovu finančních prostředků. Zatímco drahý mobil je za několik let jen elektronickým šrotem, šperk může své nositelce (i nositeli) po celý život připomínat vzácný životní milník, aby se na jeho sklonku proměnil v dědictví předávané po generace udržující rodinou kontinuitu: „Tento prstýnek jsem dostala od své babičky, a tak ti jej, moje vnučko, předávám k tvé maturitě“.

Hezký kvalitní, byť nevelký, šperk je možné pořídit již od 15 tisíc korun. Horní hranice omezená není. Investování do diamantových šperků je tedy vhodné pro všechny typy investorů.

Když diamant vydělává

Druhá varianta - investiční diamanty, rozhodně není určena pro předvádění a chlubení. Jejich primárním úkolem je vydělávat.

Obchod s investičními diamanty není jako obchod s akciemi. Akcie od jednoho emitenta jsou všechny nachlup stejné, diamanty takové nejsou. Třídí podle čtyři základních hledisek – váha, brus (tvar, do kterého je diamant vybroušen), barva a čistota. Každý diamant pak lze začlenit do příslušné kategorie, byť např. u barvy a čistoty je jistá malá volnost pro subjektivní rozhodování. Každý investiční diamant disponuje „průvodku“, která určuje tyto parametry. Od nich se pak odvíjí jeho cena, která roste tempem 1 až 9 % ročně v závislosti čtyřech uvedených parametrech. Největší vliv však mají váha a barva. Naprostá většina diamantů je bílá, jiné barvy jsou proto velmi ceněné. U velikosti platí otřepané pravidlo: Čím těžší, tím v přírodě vzácnější, a tudíž i dražší. Dále je nutné dodat, že v posledních několika desetiletích byla cena investičních diamantů mírně ovlivňována také makroekonomickými veličinami (peněžní zásoba, úvěrová expanze), nebo ekonomickým cyklem a náladami obyvatel. Kolísání se pohybovalo zhruba na hodnotě ročního výnosu.

Investiční diamant lze pořídit již za cenu kolem 150 tisíc korun, ale ty velmi zajímavé začínají až kolem 500 000 Kč, což je již částka, která není pro každého. Nákup a prodej jde vždy přes obchodníka. Toho lze nalézt v každé vyspělé zemi. Pozor, nečekejte žádné gangstery s filmů, skuteční obchodníci jsou jim totiž na hony vzdáleni. Obchod se nerealizuje přes centrální burzu (jako u akcií), kde se anonymně potkávají kupci a prodávající. Diamanty jsou každý jiný, a tak je nákup a prodej diamantů podobný spíše koupi a prodeji nemovitosti či starožitnosti: je nutno najít kupce, dosáhnout shody u ceny, ta není často známa až do posledních okamžiků před koupí.

Investování do diamantů má zkrátka svá specifika, avšak může přinést vekou radost. Není to tajuplný obchod, nepřístupný pro obyčejné investory a zájemce, je to krásný obchod se svou etikou a kouzlem výjimečnosti.

Autor je poradcem společnosti Partners for Life Planning

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (56)

Vstoupit do diskuze
Aleš  Müller

Aleš Müller

Po vystudování Elektrotechnické fakulty ČVUT pracoval jako konstruktér integrovaných obvodů a mikropočítačů. V devadesátých letech pracoval v ČSOB jako specialista na špatné úvěry, manažer změnových procesů... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo