Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Faber znovu varuje

František Mašek
František Mašek
30. 9. 2009

Známý investor Marc Faber tvrdí, že akcie jsou nyní na vrcholu a mohou ztratit až 20 %.

Faber znovu varuje

Měsíč září, který patří podle dlouhodobých statistik pro akcie k nejhorším měsícům, letos zůstal dlužen pověsti – většina akciových trhů zatím posiluje. Jednu z výjimek představuje český index PX. Ten prozatím několik procent ztratil.

Minulý týden přinesl několik nepříjemných překvapení z USA. Objem objednávek zboží dlouhodobé spotřeby byl výrazně horší, než se čekalo. Proti očekávání se prodalo i méně nových domů. Investory nepotěšila ani americká centrální banka Fed. Ponechala sice základní úrokové sazby na 0-0,25 %, nejbližší vyhlídky ekonomiky USA ale hodnotí velmi opatrně.

Vrcholná schůzka představitelů dvacítky ekonomicky nejsilnějších zemí světa G20 potvrdila, že USA a další vyspělé země dál ztrácejí pozice vůči rozvíjejícím se státům, hlavně Číně a Indii. Regulace bank, finančního trhu a odměn bankéřů má být tvrdší, což má zabránit opakování globální finanční krize. Podle G20 se situace dál stabilizuje, globální oživení ale může být zdlouhavé. Sílí tlaky na odstranění nerovnováhy v obchodě i rozpočtových deficitů – nejen v případě USA, ale také Číny, jejíž vývoz prudce roste i díky podhodnocené měně.

Hotovost nahrává růstu

Americkým akciím pomohly minulý týden výše akvizice a fúze. Tento trend může pokračovat - mnohé firmy mají dost volné hotovosti a ocenění podniků, které mohou být akvírovány, je často atraktivní.

Američané měli podle Fed v září v hotovosti, na bankovních depozitech a ve fondech peněžního trhu 9,55 bilionu dolarů. Tržní kapitalizace firem z amerického akciového indexu S&P 500 přitom podle agentury Bloomberg činí “jen” 9,22 bilionu dolarů. To se před loňským pádem banky Lehman Brothers nikdy nestalo. Řada správců majetku proto věří, že bude akciová rally pokračovat.

Tuto spekulaci podporuje i fakt, že velké hedgeové fondy preferují dlouhé pozice před krátkými (zaměřenými na pokles akcií). Krátkodobě míříme vzhůru, hlasí David Karsbol, hlavní stratég Saxo Bank, známé pesimističtějšími předpověďmi. Nadále jde prý o medvědí trh, Karsbol nicméně očekává krátkodobý růst. Americký S&P 500 může skončit až na 1121 bodu, později ale zase testovat minimum ve výši 881 bodu.

Ztratí trhy 20 %?

Podle investora Marka Fabera, který varoval před finanční krizí, jsou akcie na vrcholu a nebyl by překvapen, kdyby ztratily 20 %, protože v ekonomice nedošlo k výraznějšímu zlepšení.

Hlavní analytik Atlantiku Finanční trhy (AFT) Milan Vaníček nechce Faberův názor komentovat. Soudí, že akciové trhy nyní ovlivní hlavně výsledky ekonomiky USA a firem za 3. čtvrtletí a že akcie ještě mohou do konce roku nevýrazně posílit. Na konci roku prý ale přijde zlom a ukáže se, zda nynější stabilizace ekonomiky souvisí jen s doplňováním skladových zásob, nebo reálnou poptávkou. Vaníček se obává, že hraje roli spíše první faktor.

Za atraktivní pokládá akcie NWR a přes určité vyčerpání potenciálu CME, fundmanetálně pohodnoceny jsou akcie Unipetrolu. Nejasná zůstává situace developerů, Telefónica O2 si již asi to hlavní odehrála. Až se vyjasní nad domácí politickou scénou a superdividenkou, může to hrát do karet ČEZ. Rozpačitě hodnotí díky nejistému vývoji ekonomiky vyhlídky bank. Akcie Erste Bank mohou mít přesto ještě určitý prostor k růstu.

Za zahraničních titulů doporučuje Vaníček sázet na firmy se silnou vazbou na komodity. Nejen kvůli očekávanému růstu ekonomiky, ale i jako případné pojistce proti vysoké inflaci.

Daně nic neovlivní?

Zvýšení některých daní, s nimiž počítá návrh státního rozpočtu schválený poslanci, by mělo mít na české akcie neutrální dopad, míní hlavní ekonom AFT Petr Sklenář. Některé porostou, nedošlo ale k plošnému zvýšení firemních daní. Navíc je tu signál, že ČR řeší špatný stav veřejných financí. Nepříznivě to může ovlivnit jen akcie Philip Morris, kde se po minulém zvýšení daní jejich růst čekal až za za 4-5 let. Záleží ale ještě na Senátu. Navíc prošel zákon o státním rozpočtu řadou pozměňovacích návrhů a je tedy třeba počkat na jeho konečnou verzi.

Korekce ano, ale…

Hlavní analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka nevylučuje, že trhy po dlouhodobém růstu ztratí Faberem očekávaných 20 %, muselo by ale přijít něco velmi překvapivého, což příliš neočekává. Za reálnější pokládá menší korekci trhu, při níž by české akcie ztratily 8-10 %. Podle Hatlapatky zde nejspíš bude snaha „nějak doklepat letošní trh“ a trh mírně poroste. O směru jeho vývoje přitom vždy z 99 % rozhodovala nálada na zahraničních trzích, politické faktory a rozpočet zpravidla hrály minimální roli.

Pokles na úroveň kolem 900 korun a výsledek německých voleb znovu vytvořily prostor pro růst akcií ČEZ k tisíci korunám. Za přepálené pokládá Hatlapatka ceny akcií bank, příliš nevěří ani developerům, akcie Telefóniky 02 mohou zažít hluché období. Na jaře bude jasnější, zda je sázka na dividendu ve výši 50 korun reálná. Cyrrus nedávno zvedl cílovou cenu akcií NWR na 155 korun. Spekulace na vyšší cenu pokládá Hatlapatka za optimistické.

Investorům doporučuje podívat se na preferenční akcie Volkswagenu, které lze snadno koupit ve Frankfurtu. Jejich cena se pohybuje kolem 75 eur, zatímco u klasických akcií VW činí 110-115 eur. Obě ceny by se měly někde setkat, čehož je podle Hatlapatky možné využít.

Akciové fondy s otazníkem

S postupným růstem výnosů přichází po loňském pouštění žilou řada českých investorů znovu na chuť podílovým fondům. Kladné výnosy za čtvrt či půl roku se zatím až na výjimky jako Sporotrend, nepřelily do kladných výnosů akciových fondů za rok. Až je investoři objeví, jistě na řadu z nich zapůsobí mamon. Další vývoj trhů je ale nejistý a dosáhnout téměř stoprocentního výnosu, jako u zmíněného fondu, je problematické.

Investoři by si toho měli být vědomi. Porovnáme-li ovšem výnosy akciových, nebo dalších typů fondů, je tu určité vodítko, kteří správci fondů lépe využili situace k nákupu levných titulů. Může jít samozřejmě o náhodu. Proto je při případném výběru fondů důležité vyjít z dlouhodobé výkonnosti fondu a další ukazatelů.

Po dlouhé době se na trhu objevila novinka – investiční program Pioneer Superbasket, kombinující jednorázové investice do fondu peněžního trhu a jejich postupné a pravidelné přesouvání do některého ze tří akciových modelových portfolií. Myšlenka je to zajímavá, pravidelné investování by mělo eliminovat riziko ztráty a špatného načasování investice. Jaké výsledky budou dosahovat tři modelová portfolia?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo