Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co naznačí firemní výsledky?

František Mašek
František Mašek
13. 10. 2009

Většina akciových indexů minulý týden rostla. Jak je ovlivní výsledky firem za třetí čtvrtletí?

Co naznačí firemní výsledky?

Zatímco většina akciových indexů si minulý týden připsala několik procent a ruský či turecký zaznamenaly dvouciferný růst, index PX ztratil hlavně díky akciím ČEZ asi procento. Situace na trzích je o poznání klidnější než před rokem, skeptici však dál varují před přehnaným optimismem. Potvrdí výsledky firem za letošní 3. čtvrtletí jejich skepsi, nebo to bude jinak?

Makroekonomické zprávy byly tentokrát příznivější než v předchozím týdnu. Velmi pozitivně zapůsobila hlavně zpráva, že Austrálie jako první ze skupiny G20, sdružující 20 největších ekonomik světa, zvyšuje základní úroky z 3 na 3,25 %. Jde o jasný signál oživování ekonomiky. Je ovšemtěžké sázet na to, že v nejbližší době bude australskou centrální banku následovat některá další.

Agentura Bloomberg označila vedle Austrálie za vítěze boje nad krizí Čínu s téměř osmiprocentním růstem ekonomiky. A jiné asijské země - jejich vlády totiž po finanční krizi v roce 1997 vyčistily finanční sektor a omezily některé pochybné praktiky. Nechaly ho růst jen tak rychle, aby velikost sektoru neohrozila celou ekonomiku. Bloomberg poukazuje i na rozumnou míru jeho regulace. Za překvapivého vítěze označuje i Goldman Sachs - akcie společnosti letos zpevnily na více než dvojnásobek.

Věčné dilema, kam investovat, nadále ovlivňují dva tábory s rozdílnými názory. Ke skeptikům, varujícím před přílišným růstem trhů, se (nikoliv poprvé) přidali profesor Nouriel Roubini, který včas varoval před finanční krizí, ale i nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz.

Na druhé straně například londýnská firma Absolute Strategy Research, která v březnu investorům doporučila, aby kupovali akcie, tvrdí, že růst průmyslové produkce a zaměstnanosti požene akcie ještě výše. Firmy prý musí oživit skladové zásoby víc než je nutné, protože spotřebitelské výdaje rostou, s nimi i ceny a pomáhají oživit zaměstnanost v ekonomice USA.

Dolarové dilema

Bloomberg upozorňuje, že díky poklesu kurzu dolaru (k euru a jenu ztratil za půl roku přes 10 %, k libře asi 7,4 %) mohou neameričtí investoři vydělat na příznivém ocenění firem z indexu S&P 500 v eurech, daleko nižším než u firem, tvořících globální akciový index MSCI World. Levný dolar navíc americkým firmám usnadňuje transakce v zahraničí a zvyšuje tak jejich zisky. Jenže kdyby dolar dál oslaboval, investoři mohou přijít o část zisků při prodeji amerických akcií a konverzi dolarů na jinou měnu.

Miliardář George Soros chce vložit miliardu dolarů do energeticky čistých technologií. Jiný investiční guru Jim Rogers sází na zemědělské komodity a ropu, jejíž barel se prý může prodávat až za 200 dolarů.

Cena zlata letos vzrostla asi o 18 %. Deutsche Bank předpověděla, že tento drahý kov může mj. jako zajišťovací prostředek vůči inflaci příští rok dosáhnout 1100 dolarů. Dlouhodobě mu věří i Rogers, který ale, „nerad něco kupuje za rekordní cenu, když k tomu nejsou extrémně silné fundamentální důvody.“

Jen mírná korekce?

Hlavní investiční manažer Conseq Investment Management Jan Vedral se řadí k optimistům. Soudí, že letošní poslední čtvrtletí bude obdobné jako třetí. Výsledky kotovaných firem za 3.kvartál tak budou lepší než očekávání a nová data o vývoji makroekonomických veličin budou dál usvědčovat mnohé investory z podcenění síly cyklického oživení. To s dosavadním podvážením akcií v mnoha portfoliích požene jejich ceny nahoru.

„Vzhledem k opatrnosti a pesimismu analytiků mnozí investoři přizpůsobili portfolia nepříznivému makroekonomickému scénáři, takže jsou podváženi v rizikových aktivech, tedy akiích, zejména těch, které jsou cyklicky citlivé, jako banky, těžební společnosti či technologické firmy. Kdo chtěl prodávat, už prodal. Když se černé scénáře nenaplňují, tíží tyto investory hotovost a mírné korekce využívají a budou využívat k nákupům,“ míní Vedral.

Ve 4. čtvrtém čtvrtletí mohou podle jeho názoru trh překonat akcie Unipetrolu, které dosud za průměrem silně zaostávaly. Jejich růst by odrážel sílící názor, že se rafinérské a petrochemické marže odrážejí ode dna. Sázkou na jistotu by měly být akcie Pegasu, jejichž cena je stále hluboko pod vnitřní hodnotou, bez ohledu na jakýkoliv scénář vývoje ekonomiky. Ze středoevropských bank označil Vedral za nejatraktivnější akcie maďarské OPT a Polské ING Bank Slaski, z farmaceutických firem maďarský Egis, v telekomunikacích jsou podhodnocené akcie polské TPSA. Očekává také obrat negativního trendu v oboru těžby a zpracování ropy a v petrochemii, což nahrává maďarskému MOL a polskému PKN.

Poměrně pozitivně hodnotí vývoj na trzích do konce roku i analytik Radim Kramule z České spořitelny. Zisky firem mohou kvůli doplňování zásob růst, což by se mělo odrazit v příznivé reakci burz. Řada velkých fondů má navíc poměrně velký objem peněz v hotovosti. V úvahách, zda je vložit do akcií nebo dluhopisů, by měly hrát prim akcie, z čehož by měl těžit akciový trh.

Určitý diskont vůči jiným firmám, působícím ve stejném oboru, zvýhodňuje akcie ČEZ, dobré vyhlídky mají podle Kramuleho akcie VIG, krátkodobě ještě určitý potenciál k růstu i akcie CME. Díky přetrvávajícím nízkým maržím by se měl investor vyhnout akciím Unipetrolu. Nejasná budoucnost dál trápí Orco.

Ve střední Evropě pokládá Kramule za atraktivní akcie z odvětví ropy a zemního plynu, konkrétně rakouského OMV a dále dalších rakouských firem – realitní Sparkassem Immo a A-TEC. Prodávat by měli investoři akcie polského Lotosu.

Z globálního pohledu jsou podle Kramuleho proti dlouhodobým průměrům relativně nízko oceněny akcie utility, tedy síťových odvětví, nebo firmy ze sektoru zdravotnictví. Čeká se totiž na rozhodnutí o zdravotní reformě v USA, a na to, zda nesníží zisky těchto firem. Za poměrně drahé, což od investorů vyžaduje maximální obezřetnost, pokládá akcie ze sektoru základních materiálů a finančních institucí.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo