Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Deset investičních mýtů

Vladimír Hobza
Vladimír Hobza
13. 10. 2009

V burzovním světě, stejně jako jinde, může vést nedostatek zkušeností a informací k neúspěchu. John Dorfman, redaktor agentury Bloomberg, uvádí deset akciových mýtů, které sužují investory.

Deset investičních mýtů

Mýtus číslo 1: Nejlepší společnosti mají skvělé akcie

Ceny akcií většinou rostou, když společnost předčí očekávání. Problém se skvělými společnostmi je, že vyvolávají až příliš mnoho nadějí mezi investory – které je často těžké splnit.

Například v roce 1972 patřily mezi tyto společnosti IBM, McDonald’s a Xerox. Byly mezi investory tak oblíbené, že za jejich akcie ochotně zaplatili i šedesátinásobek jejich zisků.

Byly to sice dobré společnosti a jejich tržby v následujících desetiletích rostly. Ovšem jejich akcie už tolik dobré nebyly, protože lidé je koupili draze v očekávání velkých úspěchů.

Podle Johna Dorfmana, autora článku pro Bloomberg, je současným ekvivalentem společnost Apple Inc. Tento výrobce iMaců, iPhonů a iPodů je velmi ziskový, málo zadlužený a všeobecně vychvalovaný. Proto se jeho akcie obchodují za 32násobek zisků, šestinásobek účetní hodnoty a téměř pětinásobek obratu. J. Dorfman souhlasí s tím, že Apple je skvělá firma, nicméně očekává, že v následujícím desetiletí budou jeho akcie patřit jen mezi průměrné.

Mýtus číslo 2: Při současných volatilních trzích je potřeba obchodovat aktivně

Pokud k tomu máte sklony, zkuste nejdříve zvážit všechny poplatky u brokera. Budete-li mít zisky, musíte z nich také platit daně.

Například Američané mají zisky za obchody v dlouhém období zdaněné 15 %. Zisky z krátkodobých obchodů jsou ovšem zdaněny až 33 %. Člověk by musel být dosti arogantní, aby nevnímal takové náklady.

Mýtus číslo 3: Analytici jsou dobrým vodítkem pro výběr akcií

Analytici jsou inteligentní, velmi dobře znají manažery společností, dlouho zkoumají účetní výkazy a mají mnoho dobře placených asistentů.

Nic z toho je ale nedělá hvězdami ve výběru těch správných akcií. J. Dorfman říká, že když za posledních 10 let studoval nejoblíbenější akcie doporučené analytiky, zjistil, že jejich výnosnost je nižší než u indexu Standard & Poor’s 500. Myslí si, že analytikové podléhají mýtu č. 1.

Mýtus číslo 4: Dejte si pozor na říjen – smrtelný měsíc pro akcie

Nejhorším měsícem pro akcie je září, ne říjen. Dle výzkumů z Ned Davis Research byla od roku 1900 průměrná říjnová změna indexu Dow Jones -1,1 %. Únor a březen patří také mezi mírně ztrátové měsíce, zatímco říjen je s průměrným ziskem 0,1% čtvrtý nejhorší měsíc. V říjnu proběhlo mnoho akciových krachů, ale často docházelo také k mocnému říjnovému růstu.

Nejlepšími měsíci jsou prosinec (průměrný růst 1,5 %), červenec (1,3 %) a duben (1,2 %).

Mýtus číslo 5: Při předvídání trhu se nelze spoléhat na americký volební cyklus

Na akciovém trhu je málo věcí, se kterými lze počítat. Obecně platí, že první rok po zvolení prezidenta je pro akcie slabý, třetí rok je nejlepší. Druhý a čtvrtý rok jsou průměrné.

Podle tohoto měřítka by rok 2008 měl být pro akcie pouze normálním rokem – přitom index S&P spadl o 37 %. Letošní rok by měl být průměrný, ale akcie vyrostly o 13,5 %.

Mýtus číslo 6: Poměr P/E je perfektní měřítko hodnoty akcie

Poměr P/E patří mezi investory k velmi oblíbeným ukazatelům. Přesto není ideální k vybírání akcií. Například Ford Motor vydělával 1,2 USD na akcii v roce 2005. Koncem toho roku se akcie obchodovala přibližně za 8 USD. Takže poměr P/E byl velmi atraktivní, přibližně kolem šesti. I přes lákavé P/E nebylo dobré akcie Fordu koupit, protože v následujících třech letech firma ztrácela a akcie skončily na konci roku 2008 na 2,29 USD.

Mýtus číslo 7: Nejlepší je kupovat akcie, když mají momentum

Mnoho významných obchodníků zastává názor, že je dobré kupovat akcie, které mají momentum, neboli jsou v pohybu. Mezi zastánce této teze patří především William O’Neil, vydavatel Investor Business Daily.

J. Dorfman se ale přiklání k názoru profesora Burtona Malkiela z Princetonské univerzity. Ten tvrdí, že zisky z využívání indexů relativní síly jsou kompenzovány vysokými obchodními náklady souvisejícími s touto strategií. Investování, když mají akcie momentum, může někdy fungovat, ale nefunguje pokaždé.

Mýtus číslo 8: Válka je pro akciové trhy dobrá

Protože výdaje na druhou světovou válku pomohly dostat Ameriku z velké hospodářské krize, mohlo by to vést k předpokladu, že vyšší vojenské výdaje se budou automaticky odrážet v růstu akciových trhů. Často to není pravda. V 70. letech se při válce ve Vietnamu dařilo akciím velmi špatně, zatímco v 80. letech rostly, když byla doba relativního míru.

Mýtus číslo 9: Trhu se více daří s republikány

Zde bude také nejlepší zmínit fakta. Dle Ned Davis Research při rozboru období od roku 1901 do roku 2008 byl průměrný roční růst akciových trhů v období demokratických prezidentů 7,2 %. Když byli prezidenti republikáni, trh ročně rostl průměrně jen o 3,6 %. Nejlepší výkon akciových trhů byl za prezidenta Bila Clintona – demokrata.

Mýtus číslo 10: Správné načasování výrazně zlepšuje zisky

Mohlo by – pokud by to někdo dokázal. Ale takových, kteří dokážou své obchody brilantně načasovat, je tak málo jako skvělých zápasníků sumo. Většina těch, kdo se snaží vhodně načasovat své obchody, zůstane opodál, když na trhu dojde nečekaně k dlouhodobějším ziskům – například letos během jarní rally.

Autor je redaktorem Investicniweb.cz

Zdroj: Bloomberg

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Vladimír Hobza

Vladimír Hobza

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo