Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejisté Waterloo pro medvědy

František Mašek
František Mašek
3. 11. 2009

Americké i evropské akcie v říjnu ztrácely. Většina z nich díky nepříznivému závěru tohoto měsíce přišla asi o dvě procenta, německý DAX Xetra ovšem oslabil o téměř pět procent. Český index PX ztratil hlavně díky bankám 1,36 %. Listopad bývá často počátkem půlročního období, kdy se akciím daří. Otázkou ovšem je, zda trhy nezažily oněch příznivých šest měsíců s předstihem – od počátku března.

Nejisté Waterloo pro medvědy

Silný růst ekonomiky USA, která si ve 3. čtvrtletí předběžně polepšila o 3,5 % proti očekávaným 3,2 %, vyvolal optimismus. Hlavní investiční stratég PNC Wealth Management William Stone dokonce věří, že bude 4. čtvrtletí Waterloo medvědů. Výsledky amerických a evropských firem za 3. kvartál by tomu odpovídaly. Optimistický obrázek ale kazí zářijový pokles soukromé spotřeby a spotřebitelské důvěry v USA, první po pěti měsících. Také index volatilityVIX, značící výkyvy akcií, svědčí o růstu nervozity investorů, nejvyšší od července.

Část analytiků navíc soudí, že za zmíněným růstem (polepšily si i některé asijské a další země) stojí hlavně doplňování skladových zásob. Je proto na místě se ptát, co se stane, až vlády odstraní opatření ke stimulaci ekonomik.

Sledujete Buffetta?

Anketu agentury Bloomberg mezi 1452 předplatiteli z řad odborníků o nejmoudřejšího investora vyhrál věštec z Omahy - miliardář Warren Buffett, šéf Berkshire Hathaway (BH). Do této role ho pasovala téměř čtvrtina zúčastněných. Za ním byl Bill Gross, šéf PIMCO, spravující největší dluhopisový fond na světě, George Soros, profesor Nouriel Roubini, který v roce 2006 předvídal finanční krizi a Marc Faber. Necelá desetina odpovídajících byla pro šéfa Fed Bena Bernankeho, 3 % pro jeho předchůdce Alana Greenspana.

I věštec z Omahy chybuje, tisíc dolarů investovaných s Buffettem v roce 1956 má ale dnes hodnotu přes 30,6 milionu dolarů. Menší investoři mohou litovat, že cena akcie BH se aktuálně pohybuje kolem 100 tisíc dolarů a snížení nominální hodnoty akcií není pravděpodobné. Buffettův styl investování a jeho konkrétní kroky zůstávají ale logicky předmětem zájmu. Objevují se i „taháky“, jak postupovat, byť nikoliv zadarmo, jako třeba na serveru www.buffettsystem.com.

Podle informací na serveru americké televizní stanice CNBC držela přitom Berkshire Hathaway k 30. červnu významné podíly ve společnostech American Express, Burlington Northern Santa Fe, Comdisco Holdings, Washington Post, Kraft Foods, ale také v Coca Cole, nebo Wells Fargo. Aktuálně také drží 16,11 % akcií ratingové agentury Moody´s. Buffett tedy sází hlavně na americké firmy, a nikoliv na asijské, které preferuje řada jiných investorů.

Právě Asii a tamějším firmám jsou přisuzovány zajímavé vyhlídky do budoucna. Tyto úvahy vycházejí z toho, že asijští obyvatelé nemají hory spotřebitelských úvěrů, či špatných hypoték a asijské státy deficity obchodní bilance. Mezinárodní měnový fond odhaduje růst kontinentu v příštím roce na 5,75 %. Souvisí to ale se zlepšením globální ekonomiky. Asijské země by také měly více založit své stimuly na domácí poptávce. Zlepšení asijských ekonomik navíc souvisí se silnými podpůrnými vládními opatřeními, většími než při asijské krizi v letech 1997-1998.

Inspirovat mohou i fondy

K řadě změn došlo či dochází na trhu podílových fondů. Zatímco PIMCO, spravující až dosud dluhopisové fondy, hodlá investorům nabídnout i akciové fondy, americká finanční skupina Morgan Stanley se nedávno rozhodla prodat podílové fondy společnosti Invesco. Postupovala tedy podobně jako Citigroup, Bank of America či Barclays, které se rovněž fondů zbavily.

Na českém trhu se po delší době objevily nové korunové fondy, s nimiž přichází ING Investment Management. Patří do rodiny fondů „patrimonial“. Jejich investice představují především kombinaci jiných dluhopisových a akciových fondů ze skupiny ING. V menší míře pak investují i do jiných cenných papírů.

Jde vlastně o určitou obdobu tzv. profilových fondů, které již v ČR nabízejí jiné investiční společnosti. Jejich cílem je namixovat investorovi portfolio podle jeho představ. V případě ING vyváženého fondu ING (L) Patrimonial Euro činí poměr akciových a dluhopisových investic 1:1a doporučený minimální investiční horizont tři roky. Vstupní poplatek činí maximálně tři procenta, manažerský 1,20 %.

ING Dynamický fond, neboli ING (L) Patrnomial Agressive, navyšuje akciovou složku až na 75 % hodnoty portfolia, zbytek tvoří dluhopisy. Jsou určeny pro dlouhodobější investory s nejméně pětiletým investičním horizontem. Maximální poplatek za vstup do fondu činí pět procent, manažerský za jeho správu nejvýše 2 % ročně. Tyto korunové fondy jsou z daňových důvodů registrovány v Lucembursku A zajištěny proti měnovému riziku.

Ke staronovým novinkám patří trojice zajištěných fondů ČSOB. Výnos korunových fondů ČSOB Světového růstu +24 a ČSOB Fixovaného Clicku 9 je odvozen od výkonnosti koše 30 vybraných akcií. Liší se délkou splatnosti a konstrukcí výnosu – ve druhém případě je striktněji ohraničen. Výnos fondu ČSOB Světový Click Eur +5 vychází z koše světových indexů, na nichž se podílí 90 % evropský a 10 % americký akciový index. Fond je denominován v eurech, korunový investor tak může čelit měnovému riziku.

Je či není – vzhledem k aktuálně velmi nízkým úrokovým sazbám, což je jeden z parametrů, který ovlivňuje výnos – ideální doba pro nákup zajištěných fondů? Zkušený investor si nicméně může porovnat akcie, do nichž investuje či hodlá investovat s výběrem titulů, které jsou v koši obou fondů, tedy Světového růstu+24 a Fixovaného Clicku 9. Třeba mezi nimi najde nějakou inspiraci.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo