Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nůžky se dál rozevírají

František Mašek
František Mašek
10. 11. 2009

Schůzka čelných představitelů skupiny G20, dvaceti největších ekonomik světa, sice akciím mírně pomohla, nepřinesla ale nic převratného - situace na trzích zůstává nejasná. Akciové indexy vyspělých trhů přitom minulý týden posilovaly – americký S&P500 si připsal 3,20 %, německý DAX 1,40 %. Pražská burza tak jako většina evropských rozvíjejících se trhů (kromě polského) oslabila, a to o 0,60 %.

Nůžky se dál rozevírají

Na trzích se spekuluje, jak se budou vyvíjet, až vlády zruší stimuly na podporu ekonomik. Agentura Bloomberg uvedla, že indexy od New Yorku přes Tokio po Frankfurt ztratily od 19. října hlavně z tohoto důvodu v průměru 4,40 %. Tentýž zdroj také upozorňuje, že zvyšování úrokových sazeb, které by mělo časem přijít v oživující ekonomice, akciím obvykle pomáhá.

Podle stratéga newyorské Citigroup Tobiase Levkoviche rostly americké akcie od roku 1915 v 25 z 38 let, kdy stouply základní úrokové sazby. Tendenci překonávat trh před zvýšením sazeb mají energetika, informační technologie, průmyslové zboží a komoditní akcie.

Podle cen futures na základní úrokové sazby zahájí americká centrální banka Fed zvyšování základních úroků v červenci. Ekonomika USA i dalších zemí sice podle dostupných informací či odhadů roste, centrální banky včetně Fed ale budou jistě s odstraněním podpůrných opatření velmi opatrné.

Zlato ano či ne?

Známý investor George Soros varuje před další možnou recesí ekonomiky USA v příštím či přespříštím roce. Jeremy Grantham, hlavní investiční stratég Grantham Mayo Van Otterlooand Co., zase soudí, že akciová rally končí a férová hodnota S&P 500 činí 860 bodů, což je asi 20 % pod úrovní dosaženou koncem minulého týdne.

Pozornost vyvolala hlavně diskuse profesora Nuriela Roubiniho, známého včasnou předpovědí finanční krize, s investičním guru Jimem Rogersem. Ten dál pokládá za velice zajímavou investiční příležitost zlato. Drahý kov, jehož cena již překonala 1100 dolarů za troyskou unci, může podle Rogerse během následující dekády stát 2000, nebo i víc dolarů. Roubini to označil za naprostý nesmysl a hovoří o bublinách na trhu komodit i rozvíjejících se trhů. Rogers ale tvrdí, že čínské akcie, a také třeba cukr, stříbro, káva nebo bavlna, ztratily proti historickému maximu přes polovinu hodnoty. Takže nejde o bublinu, ale dobrý rok.

K optimistům se řadí John Praveen, hlavní investiční šéf Prudential International Investments Advisers LLC, která spravuje majetek za 580 mld. dolarů. Rozvíjející trhy nejsou podle jeho slov stále příliš drahé a nedá se hovořit o bublině. Index MSCI Emerging Markets, který mapuje tyto trhy, sice letos posílil o téměř 60 %, poměr ceny akcií firem z indexu vůči jejich ziskům (P/E), ale činí 21 proti 29,3 u globálního MSCI World Index. Desítku akciových trhů s nejvyšším výnosem vedou podle Bloombergu Peru, Argentina a Rusko.

Růst akcií v Číně, tažený nadbytkem peněz, mají v další fázi vést obnovené zisky firem a solidní růst hrubého domácího produktu. I kdyby země odstranila stimulační opatření, bude to podle Praveena velmi pozvolné. Jak dále uvedl, globální akcie ve srovnání s letošním rokem jen mírně posílí. Praveenovým favoritem je kvůli „silné“ domácí poptávce Indie. Praveen sází i na vývozce komodit, jako je Brazílie. Řada zahájených infrastrukturních projektů totiž může zvýšit poptávku po oceli, mědi a hliníku.

Zatímco letos indický a čínský akciový index posílily o 50 %, příští rok mají zpevnit o dalších 20-25 %. Ve druhé části příštího roku by ale měli investoři přestat preferovat emerging markets a orientovat se na akcie amerických firem.

Zpět do starých kolejí

Makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek je při hodnocení trhu opatrný. Jak uvedl, očekával výraznou korekci akcií, k té ale nedošlo. Předminulý týden trhy ztrácely, šlo ale jen o pár procent. Zhruba po roce, kdy vypukla vážná globální finanční krize, jako by se vše vrátilo do starých kolejí, včetně ochoty více riskovat, což se týká i spekulativních nákupů akcií a komodit. Na těchto transakcích se ovšem veřejnost podílí jen ve velmi malé míře. Jde většinou o transakce velkých amerických bank, které využívají levné peníze, jež mají k dispozici. Nedávno byly na pokraji krachu a nyní dosahují rekordního růstu.

Trhy rostou při malých objemech. Většina obyčejných investorů se podle Hadrouška těchto obchodů příliš neúčastila. Objem nových peněz, který svěřili od března fondům, není nijak závratný. Bankéři znovu dostávají zajímavé bonusy. Jako by se svět zbláznil.

Prakticky všechna aktiva jsou drahá. Lze předpokládat, že reálná ekonomika poroste, je ale otázkou, zda tak rychle, jako trhy. Znovu se tak nafukuje nová bublina a silně se rozevírají nůžky mezi reálnou ekonomikou a trhy (virtuálním světem). Nikdo neví, zda včas splaskne.

Z technického pohledu měla pražské burza vrchol někdy v srpnu, index PX se pohybuje v rozmezí 1100-1200 bodů spíše do strany. Americké trhy dosáhly nejvyšší hodnoty kolem 20. října. Vyloučit přesto nelze nic, ani překonání dosavadních letošních maxim.

Hadroušek je ale pesimista a spíše kloní k vývoji americké ekonomiky ve tvaru dvojitého W (po růstu přijde další pokles). Nezaměstnanost je totiž vysoká, ta reálná v USA stoupla na 17 %. Akcie nejsou levné. Kdo ale věří v jednoduché V (tedy růst bez „mezipauzy“), měl by si vybírat kvalitní firmy s nízkým zadlužením, silnou značkou a postavením na trhu a zajímavým dividendovým výnosem. Střednědobým či dlouhodobým investorům doporučuje počkat na konec roku, kdy by mohla být situace jasnější.

Tajemná CETV

Také analytik Petr Hlinomaz z BH Securities soudí, že jsou akcie obecně příliš drahé. Makroekonomika se zlepšuje, akcie ale na to reagují příliš rychle. Zastánci jejich dalšího růstu tvrdí, že se dalo oživení trhu kvůli podpůrným opatřením čekat. Kudy se bude dál vyvíjet, ale zůstává nejasné. Pokud se neobjeví výrazně negativní zprávy, měly by akciové trhy zůstat do konce roku na zhruba stejné úrovni jako nyní. Obecně ale čeká spíše jejich pokles. Ti, kteří tvrdili, že přijde korekce, zmírnili rétoriku, což je často signál, že brzy přijde oslabení trhu.

V příštím roce by mohly být zajímavé akcie ČEZ, jehož podnikání je stabilní, cena akcie navíc nijak závratně nerostla. Když se drží nyní, mohly by být podle Hlinomaze nadále zajímavou investicí tituly z finančního sektoru. Kvůli dividendě dál pokládá za atraktivní akcie Philip Morris, vlažnější je kvůli předpokládanému nižšímu zisku v případě Telefóniky O2. Za atraktivní titul označil Hlinomaz kvůli jejich stabilitě také akcie VIG.

U akcií CETV poukazuje na určité nesrovnalosti. Hovoří se o poklesu zisku, danému trhem. Řada reklamních agentur ale tvrdí, že jejich objednávky na letošní rok příliš neklesly a příští rok má být lepší než ten letošní.

Z ostatních titulů pokládá Hlinomaz za zajímavé těžební společnosti, zejména ropné, ale také ty, které se podílejí na produkci zemního plynu. Na investice do automobilek je podle jeho názoru ještě brzy, zajímavý by mohl být finanční sektor, je však třeba počítat s vysokou volatilitou.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo