Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pomůže forsáž od Buffetta?

František Mašek
František Mašek
17. 11. 2009

Vyjdeme-li ze statistik, měly by akciové trhy zažít od listopadu příznivých šest měsíců. Minulý týden to tak rozhodně vypadalo. Americký akciový index Standard&Poor´s 500 si polepšil o 2,3 %, německý DAX Xetra dokonce o 3,6 %. Ještě výše uzavíraly evropské rozvíjející se trhy. Index PX pražské burzy tentokrát klopýtal za ostatními – hlavně kvůli oslabení akcií ČEZ zpevnil jen o 1,5 %.

Pomůže forsáž od Buffetta?

Vývoj řady ekonomik v čele s americkou potvrzuje očekávané oživení. Ta česká vzrostla ve 3. čtvrtletí předběžně o 0,8 %, o fous víc než německých 0,7 procenta. Také firemní výsledky často překonaly očekávání. Obavy, že to bylo hlavně kvůli úspoře nákladů, respektive doplňování skladových zásob a další nejednoznačná makroekonomická data, ovšem dál vedou mnohé investory k opatrnosti.

Nic na tom zatím příliš nemění analýza Erste Bank, která naznačuje, že se situace na trzích uklidňuje. Vychází ze dvou faktorů – objemu obchodů a volatility. Z porovnání s průměrem let 2000-2007 vyplývá, že objem transakcí ve vyspělých zemích loni a letos s výjimkou Kanady a většiny latinskoamerických i asijských států klesl. Zájem je hlavně o rozvíjející se trhy. Obecně se přitom snižuje volatilita, což podle analytiků Erste svědčí o relativní stabilizaci většiny trhů. V ČR je mírně vyšší než v Německu.

Klesne Berkshire Hathaway rating?

Býky povzbudila slova známého investora Warrena Buffetta, který na Kolumbijské univerzitě řekl, že panika, která loni zachvátila finanční trhy, již navzdory přetrvávajícím potížím ekonomiky USA skončila. Akcie již prý dosáhly dna a investoři by se neměli zbavovat něčeho, co je dnes atraktivní. Buffett šel ostatně nedávno příkladem, když jím řízená Berkshire Hathaway převzala železniční společnost Burlington Northern Santa Fe Corp.

Agentura Bloomberg citovala Buffettův komentář, podle kterého výsledky společnosti v příštích 100 letech ospravedlní tento krok. Buffett přitom riskuje snížení ratingu AAA pro Berkshire Standard&Poor´s. Pokud ovšem bude americká ekonomika prosperovat, společnost by měla z nákupu Burlington Northern rozhodně těžit.

Optimisticky vyznívá i listopadová zpráva ING Investment Management, podle níž bude přes říjnovou korekci pokračovat i v následujících měsících na akciových trzích růstový trend, ale i postupné snižování rizikových prémií. Důvodem je přetrvávající přetlak likvidity, který pramení z příliš uvolněné měnové politiky hlavních centrálních bank, jež se snaží masivním pumpováním peněz do ekonomiky podpořit křehké oživení. Makroekonomická data, zejména velmi nízká inflace bez známek výraznějšího vzlínání, by měly podle ING zároveň udržovat výnosy dluhopisů relativně nízko.

Buffett ovšem zmínil i přetrvávající potíže americké ekonomiky. Obavy vyvolává například nečekaný listopadový pokles důvěry mezi americkými spotřebiteli, druhý v řadě, který souvisí s pokračujícím růstem nezaměstnanosti.

MiFID v roli škůdce?

„Objem obchodů na řadě evropských akciových trhů klesl o polovinu, v Praze ještě více. Příčinou je finanční krize, ale také důsledky zavedení Směrnice EU o trzích finančních nástrojů (MiFID),“ uvedl na konferenci 20 let finančních a bankovních reforem v ČR, pořádané ČNB a pražskou Vysokou ekonomickou školou šéf pražské burzy Petr Koblic.

Finanční krize a následná recese přiměly řadu zahraničních investorů k odchodu z českého trhu. Zajímavé nákupní příležitosti sice přilákaly na burzu část menších investorů, těžko však mohou plně nahradit dlouhodobě chybějící domácí institucionální investory, nemluvě o těch zahraničních.

Za vážný problém označil Koblic směrnici MiFID, která mj. umožňuje obchodovat s cennými papíry mimo organizované trhy. Objem mimoburzovních transakcí prudce vzrostl - po telefonu probíhá asi 34 % evropských obchodů s akciemi. Velkou část z nich převzal panevropský alternativní trh Chi-X Europe, patřící Nomuře.

Mnohdy je problém získat informace o cenách, velké investiční banky jsou zděšeny, obchody s akciemi nejsou transparentní a nikdo neví, jak dál. Pokud měl MiFID víc chránit investory, hlavně méně vzdělané, je to problém. Koblic zmínil i prudký růst obchodů přes roboty, založených na softwaru, který může automaticky vstupovat a vystupovat z trhu. Z 98 % jsou pak tyto obchody zrušeny. Jde zřejmě o arbitrážní obchody, jejichž cílem je využít rozdílných cen na různých trzích.

Na prodej ČSOB i správa fondů?

Finanční krize a globální recese přinesly řadu problémů, pražská burza na nich může paradoxně vydělat a přijít, možná tak trochu jako slepý k houslím, k primární emisi akcií ČSOB. Její majitel belgická KBC musí totiž uhradit pomoc belgické a vlámské vlády ve výši sedm miliard eur. Aby je uhradil, zvažuje prodej 40 % akcií její české divize ČSOB a maďarské K&H Bank. Transakce by mohla být realizována do poloviny příštího roku, akcie ČSOB by přitom mohly vynést až 50 miliard korun. Bližší podrobnosti by mohly být známy čtvrtého prosince, kdy KBC chystá setkání s investory.

Nejde ale jen o KBC. Restrukturalizace aktiv se dotýká ještě větších hráčů na trhu, například dvou společností, spravujících majetek v ČR. O koupi majoritního podílu Crédit Suisse Asset Management, investiční společnosti, který získal jeden z největších obchodníků s cennými papíry v ČR Wood & Company, jsme již psali. Podle páteční Tiskové zprávy CSAM Wood&Co. převezme devět zaměstnanců a aktiva pod správou za 500 mil. švýcarských franků a chystá nové produkty. Připravuje se prý přitom i partnerství obou společností.

Wood &Co., která je momentálně správcem hedgeového fondu, v minulosti spravovala i jiné typy fondů. CSAM, IS údajně koupila poměrně levně. Jaká byla ale dosažená cena, stejně jako chystaná nabídka nových produktů, zatím zůstávají zahaleny tajemstvím.

ČNB nedávno schválila také prodej majority v Investiční kapitálové společnosti Komerční banky, kterou vlastnila Société Générale, a to další francouzské společnosti Crédit Agricole Asset Management. IKS KB přitom podle údajů Asociace pro kapitálový trh ke konci letošního září vlastnila nebo zprostředkovala prodeje fondů za téměř 40 mld. Kč. Byla tak třetí největší na domácím trhu. Podle místopředsedy představenstva IKS Pavla Hoffmana má být transakce dokončena počátkem příštího roku.

Přijdou při restrukturalizaci aktiv u významých evropských hráčů další změny, které se dotknou jejich aktivit v ČR? S ohledem na tři uvedené příklady to rozhodně nelze vyloučit.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo