Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Komodity – nejvyšší čas investovat

Tomáš Poděbrad
Tomáš Poděbrad
2. 12. 2009

Pokud se chystáte investovat do komodit, není lepší čas než právě teď. I nadále ovšem platí: pro vývoj jejich ceny je nejdůležitější americký dolar. Samozřejmě ale existují i jiné faktory, které ovlivňují vývoj cen komodit.

Komodity – nejvyšší čas investovat

Jedním z nich je Čína. Ta jich spotřebuje nadprůměrné množství, a její poptávka tak přímo ovlivňuje vývoj ceny zlata, platiny a dalších surovin. Stejně jako před boomem v roce 2007 se však i nadále vývoj cen komodit řídí především vývojem amerického dolaru.

“Pokud bude i nadále americký dolar vůči nejsilnějším světovým měnám oslabovat, můžeme se u komodit dočkat nevídaného posílení“, tvrdí Gavin Maguire, hlavní analytik v investiční společnosti EHedger.

Vliv dolaru je tak velký, protože všechny komodity jsou obchodovány právě v této měně.

“S podporou FEDu, který nadále poskytuje velmi levné peníze, aby pomohl trhu zpět na výslunní, se komoditám daří překonávat ostatní typy investic, jako jsou například akcie“, říká Adam Klopfenstein, stratég u Lind-Waldock.

Největším rizikem pro další vývoj komodit na několik nadcházejících měsíců, je tak bezesporu návrat finančních prostředků do dolaru. Pokud nastane velká korekce na akciových trzích, investoři budou hledat bezpečné útočiště právě v americkém dolaru.

Zlato: I nadále číslo 1

Zlato se za několik měsíců dostalo na svá maxima a je těžké uvěřit, že by mohlo šplhat ještě výše.

„Není to ničím jiným, než oslabením dolaru. Ten byl po mnoho let pro investory útočištěm před katastrofickým scénářem. Teď ho vystřídalo zlato“, konstatuje Bill Gary, prezident Commodity Information Systems.

Dalším faktorem, který může v dalších měsících ovlivnit vývoj ceny zlata je nový rok v Číně a svatební sezóna v Indii. Zlato je totiž v těchto zemích velice populárním dárkem a objem prodejů zlata se vždy několikanásobně zvýší.

Cukr

Cukr je jednou z mála komodit, kde se nízké zásoby rapidně projeví na ceně. A to směrem vzhůru. Nezáleží tady vůbec na vývoji dolaru.

Nedostatek dešťových srážek v Indii, jednom z největších exportérů cukru, se podepsal na růstu cen této komodity. Pokud se situace nezlepší, můžeme čekat další navýšení ceny.

Existuje zde ještě další faktor, který v budoucnu ovlivní vývoj ceny cukru. A to je postoj Brazílie ke zpracovávání této komodity. Brazílie totiž většinu produkce spotřebuje na výrobu etanolu, i když by jej měla spíš prodávat přímo na trhu.

“Mnoho lidí chce od Brazílie více informací, než se jim dostává. Nikdo teď přesně neví, jakým směrem se situace vyvine“, podotýká Adam Klopfenstein, stratég u Lind-Waldock.

Ropa

Ropa je příkladem toho, jak se může nějaká komodita vyhoupnout právě v závislosti na oslabujícím dolaru. Podle odborníků se cena ropy může během roku 2010 podívat přes 100 dolarů za barel.

Poptávka po ropě se zvyšuje především v Asii. Poté, co tento kontinent překonal Evropu, by měl do konce roku 2012 předstihnout i Spojené státy.

Kukuřice

Trh s touto komoditou se jeví jako nejvíce pozitivní ze všech. Stabilita a komplexnost dávají trhu s kukuřicí více než dobré vyhlídky do budoucna a právě díky stabilitě by měla cena kukuřice z dlouhodobého hlediska růst.

Zemní plyn

Plyn nezažil tak mocnou rally jako jiné komodity a to mu může uškodit. Pokud totiž nastane propad na akciových trzích a investoři se vrátí zpět k dolaru, komodity, které tolik nestoupaly, to ucítí jako první.

I když se plyn v prudkém růstu trochu opozdil, jeho cena ale přeci jen stoupá a to především díky počasí. Pokud se ale tuto zimu neochladí víc, než se očekává, ceny plynu budou muset jít dolů.

Sója

Tato komodita se za posledních 7 měsíců stala tou nejsilnější ze všech. Může za to sucho v Argentině, které mělo špatný dopad na tamní zemědělství. Sója ovšem má i potenciál stát se tou nejprodělečnější ze zemědělských komodit.

Důvodů je několik. Od Jižní Ameriky a od Spojených států se čeká pro rok 2010 rekordní úroda. Trh tak očekává o 30 miliónů tun sojových bobů více. I přes to, že poptávka po sóje neklesá, produkce bude mnohem větší. To by mělo srazit cenu hodně hluboko.

Hliník

Hliník se oproti dalším komoditám ze svého sektoru, zdá se, trochu loudá. I přesto, že jsou kovy přímo vázány na vývoj v průmyslovém sektoru, poptávka po hliníku úzce souvisí především s rostoucí výrobou v leteckém odvětví nebo ve stavebnictví.

Dřevo

Stejně jako hliník, i dřevo se využívá především ve stavebnictví. Na trhu se v poslední době nejevilo příliš atraktivně, a dostalo se tak s cenou na svá minima z poloviny 80. let.

Cena by ale podle mnoha odborníků mohla růst. Vzhledem k tomu, že se stavebnictví dostává z nejhoršího, by se poptávka po dřevě mohla zvednout a jeho cena znovu stoupat.

Kakao

“Je to v podstatě taková volitelná položka. Pro investory je mnohem jednodušší nechat kakao kakaem a zaměřit se spíš na sóju, nebo na pšenici. Pokud se dočkáme propadu na akciových trzích a posílení dolaru, tak trh s kakaem spadne hodně tvrdě“, tvrdí Adam Klopfenstein, stratég u Lind-Waldock

Autor je redaktorem Investicniweb.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Poděbrad

Tomáš Poděbrad

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo