Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tři velké investiční chyby

Vladimír Hobza
Vladimír Hobza
9. 12. 2009

Ať už to byla holandská tulipánová mánie ze 17. století, internetová bublina z přelomu tisíciletí nebo nedávný útěk od trhu nemovitostí, případů, kdy investoři podléhají iracionalitě, najdeme celou řadu. Ale proč?

Tři velké investiční chyby

Dle předpokladů tradičních ekonomů a finančních profesorů by k podobným situacím docházet nemělo nikdy, přesto… Mnoho studií zabývajících se investičním chováním zjistilo, že investoři mají tendenci k prodlužování stávajících trendů do budoucna, jsou si až příliš jistí a často i příliš zbrklí při analyzování nových informací. Tyto tendence pak vedou k chybným rozhodnutím.

Představa, že špatný psychický stav vede k chybným investicím, dala vzniknout studijnímu oboru Behavioral Finance. Teoretikové, kteří se jím zabývají, prolínají poznatky z financí a psychologie, aby identifikovali lidské rysy bránící realizaci investičního úspěchu. Výsledky těchto výzkumů pak pomáhají najít a upravit chování, jež by nás jinak mohlo stát nemalé peníze.

Kterých základních chyb by se tedy měl investor vyvarovat?

1. Nedomýšlejte si podle nedávné minulosti

Čelí-li lidé přívalu informací, obvykle přijdou se souborem pravidel, jak se s ním vypořádat. Zatímco u některých situací se to může hodit, obecně toto jednání vede ke špatným rozhodnutím. Jedním z příkladů je přílišné spoléhání na to, že budoucnost bude stejná jako minulost.

Minulost ale v žádném případě nevysvětluje, jak bude vypadat budoucnost. A pokud tomu nevěříte, zkuste se zeptat investorů, kteří v letech 1999 a 2000 nakupovali akcie technologických firem, s vidinou, že dobré časy budou pokračovat. Nepokračovaly…

Tuto skutečnost si je dobré neustále uvědomovat zvlášť, pokud vás to táhne k aktuálně dobře vydělávajícím aktivům - akciím z Latinské Ameriky nebo vzácným kovům. Nedávná volatilita těchto oblastí je jen připomínkou, že minulost není zárukou budoucí výnosnosti.

2. Nevíte toho tolik, kolik si myslíte

Když měli ve studii v roce 1981 švédští řidiči ohodnotit svoje řidičské schopnosti, 90 % z nich je prohlásilo za nadprůměrné. Většina z nás si zkrátka myslí, že jsme chytřejší, než ve skutečnosti jsme. Každý správný investor by však měl být schopen udržet svůj optimismus na uzdě.

Podle řady studií investují sebevědomí investoři daleko frekventovaněji, protože si myslí, že jsou chytřejší než osoba na druhé straně obchodu. Ti samí lidé navíc rádi hazardují se svým majetkem. Prokázali to například profesoři Brad Barber a Terrance Odean z University of California, kteří se zaměřili se na přibližně 66 000 domácností využívajících diskontního brokera mezi lety 1991 a 1996. Jejich výzkum zjistil, že lidé obchodující častěji a ve velkém (s měsíčním obratem více než 8 % majetku) vykazovali během sledovaného období roční návratnost 11,4 %, zatímco neaktivní investoři získali 18,5 %. Ti, kteří obchodovali nejčastěji, navíc platili vysoké poplatky u brokera, což ubralo velký kus zisků.

Extenzivní obchodování by mělo smysl, pokud by investoři nahrazovali prodané akcie lepšími. Stejný výzkum ale zjistil, že i po vyloučení poplatků byly nově nakoupené akcie o méně výnosné než ty prodané. To znamená, že rychle obchodující investor vychází ze srovnání hůře, i kdybychom nebrali v úvahu poplatky u brokera.

3. Nechávejte si déle vítěze a prodávejte ztrátové pozice

Investoři ve studii Odeana a Barbera měli tendenci spíše prodávat ziskové pozice a ponechávat si ty ztrátové. Přesně podle předpokladů teoretiků zabývajících se Behavioral finance. Ti si všimli, že investoři raději přijmou drobný zisk, než aby zkusili vydělat více peněz v dlouhodobém časovém horizontu. Na druhou stranu jsou však ti stejní investoři váhaví přiznat porážku a prodat akcie pod nákupní cenou. To už raději čekají na odražení a změnu v ziskové pozice. V důsledku toho pak investoři prodávají své ziskové pozice příliš brzy a naopak se příliš dlouho drží ztrát.

Řešení je nasnadě: nevyrovnávat portfolio tak často. Neměli byste se také bát prodat ztrátovou pozici, že tím změníte hypotetickou ztrátu za skutečnou. Víra v obrat k lepšímu (k návratu ziskovosti) není dobrou strategií, protože vás mezitím mohou minout jiné příležitosti. Trik spočívá v tom, vědět, kdy už bylo dost. Proto se vyplatí mít při každé investici jasnou představu o cílech. A pokud nevyjdou také o hranici, kdy je ji třeba prodat.

Vše je otázkou disciplíny

Nemusíte být vůbec genius, aby se z vás stal úspěšný investor. Jak prohlásil Warren Buffett v interview pro Business Week: „Úspěch v investování nesouvisí s IQ. Jakmile máte přiměřenou inteligenci, stačí vám pouze kontrolovat svá nutkání, která dostanou spoustu lidí do potíží.“ Ne každý sice má tak klidné investiční jednání jako Buffett, ovládání sebe sama však rozhodně pomůže jak vám, tak vašemu bankovnímu kontu.

Autor je redaktorem Investicniweb.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vladimír Hobza

Vladimír Hobza

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo