Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Probudí se pražská Růženka?

František Mašek
František Mašek
15. 12. 2009

Stále více zpráv naznačuje, že recese globální ekonomiky je již snad za námi. Cena, která byla za její oživení v podobě rozsáhlých státních dluhů zaplacena, však přináší řadu varování. S finančními potížemi státem vlastněné Dubai World se svět vcelku vyrovnal, podobně jako s „řeckou chřipkou“. Americká vláda ale hodlá prodloužit platnost programu TARP, určeného hlavně na pomoc bankám do října příštího roku, což o důvěře ve stálost oživení ekonomiky příliš nesvědčí.

Probudí se pražská Růženka?

Program má i své kritiky. Známý investor Jim Rogers podle televize CNBC varoval, že může být zárodkem příští krize – zaplatíme prý za něj během jednoho, dvou či tří let.

Hodně pesimistická je ohledně oživení v USA známá analytička Meredith Whitney, která předpověděla bublinu akcií bank, ale i březnový vzestup akciových trhů. Jde o to, že spotřebitelské výdaje tvoří asi 70 % hrubého domácího produktu USA. Whitney vidí problém v nedostatku spotřebitelských úvěrů. Snížení daní není podle ní dostatečné, aby dokázalo dostatečně stimulovat poptávku spotřebitelů.

Zelená pro zemědělské komodity?

Rogers tradičně doporučuje investovat do komodit, v čele s ropou – cena barelu této suroviny má prý časem dosáhnout 250 dolarů a troyské unce zlata dva tisíce dolarů. Problém je, že Rogers hovoří o desetiletém období. Za nejatraktivnější ale označil zemědělské komodity, jejichž ceny pokládá za velmi zajímavé. Cukr je nejdražší za 30 let, stále je však výrazně pod historickým maximem, rýže je nedostatek, klesají i zásoby dalších komodit. V nejbližších pěti až šesti letech by prý proto měly silně růst.

Podobný názor vyjadřuje článek agentury Bloomberg, který upozorňuje na pokles produkce komodit od rýže po mléko. Oživení může zvýšit poptávku po potravinách a zemědělské komodity budou velkou investicí v nejbližších třech až pěti letech, píše mj. agentura s odvoláním na Olivera Kratze, který vede oddělení Global Thematic Strategy Investments v Deutsche Bank. Vychází z růstu populace a příjmů, které zvedají spotřebu v Číně a v Indii. Sucho v této zemi a Argentině stejně jako tajfuny na Filipínách přitom vedly ke snížení produkce zemědělských produktů.

Česká realita

Domácí investoři zpravidla investují konzervativně a prostřednictvím fondů – především peněžního trhu a zajištěných. Majetek fondů po propadu v 1. čtvrtletí postupně roste. Koncem roku by mohl podle odhadu šéfa Asociace pro kapitálový trh Josefa Beneše dosáhnout asi 232 mld. Kč, více ovšem kvůli zhodnocování spravovaných aktiv než růstu investic.

Na fondy ostatně řada Čechů momentálně příliš nesází. Řada z nich místo toho drží nemalou sumu peněz na spořicích účtech, které nabízejí při momentálně minimální inflaci relativně zajímavé zhodnocení. Banky v EU musí po krizi zvýšit objem likvidity (prostředků, které mají pohotově k dispozici), a to pro případ finančních potíží. Budou proto dál usilovat o úspory českých obyvatel. Nemusí proto jít s úroky tak dolů, jak by tomu jinak bylo. Investiční horizont řady Čechů zůstává přitom krátký – podle Beneše činí zpravidla 6 – 12 měsíců.

Fondům mohou příští rok konkurovat státní dluhopisy pro drobné investory za 20 mld. Kč. Benešovi vadí způsob komunikace kolem tohoto projektu, způsob jejich prodeje a řada dalších nejasností. Z pohledu bankéře je to pochopitelné a na věc je možné mít různý názor. Desetiletá splatnost dluhopisů a předpokládaná pevná úroková sazba je ale při nejistém vývoji inflace problematická, jak již ostatně Finmag psal.

Šedivá pražská burza

Zelený je strom života, šedivá pražská burza. Český trh podle Richarda Skácela, který řídí v pražské Raiffeisenbank oddělení kapitálových trhů, stagnuje, respektive mírně klesá. Objemy obchodů jsou kvůli absenci zahraničních hráčů proti minulosti poloviční, jakýkoliv větší výprodej tak může trh srazit dost dolů. Řada investorů, kteří nakupovali v březnu, přitom realizuje zisky.

Vývoj v příštím roce by mohl být pozitivní, Skácel ale nevylučuje korekce v prvním nebo druhém čtvrtletí. Část investorů dosud nestrávila 50% růst akcií od března. Při pozitivním vývoji makroekonomiky mohou být ale tyto korekce zanedbatelné.

Místo jednotlivých titulů doporučuje zvážit investice do indexů či jednotlivých odvětví. Na spekulativní vlně se mohou dál částečně nést komoditní akcie. Jistotu stále představují akcie energetických společností jako je ČEZ. Za půl roku by mohl přijít čas cyklických akcií nebo akcií firem, zaměřených více na spotřebu obyvatel.

Václav Kmínek z České spořitelny očekává, že domácí akciový trh bude nyní stagnovat, nebo dokonce mírně oslabí. I podle něj v Praze aktuálně chybí zásadnější impulzy.

Za zajímavý titul pokládá akcie ČEZ, jejichž cena klesla k 850 korunám. Souvisí to se snížením ceny elektřiny, jako reakcí na pokles cen plynu a emisních povolenek. Kmínek očekává, že se situace brzy obrátí. Navíc byla zatím zima mírná. Ve prospěch akcií ČEZ samozřejmě hovoří zajímavá dividenda za letošní rok, kterou odhaduje na 50 korun, pokud by politici prosadili, aby byla vyšší, může jít i o 60-65 Kč na akcii.

Z dalších titulů obchodovaných v Praze pokládá za atraktivní akcie VIG, které oslabily po informaci, že má pojišťovna určitou expozici v Dubaji. Ukázalo se ale, že je malá. Navíc Dubaji pomůže Abú Zabí. Kvůli dividendě a aktuálnímu dividendovému výnosu mohou být zajímavé i akcie Telefóniky O2.

Kmínek naopak nedoporučuje investovat do akcií CME, a to kvůli relativně malému oživení a faktu, že cena akcie předběhla ekonomickou situaci společnosti. Ani do akcií Unipetrolu, jehož výsledky za čtvrté čtvrtletí mohou být horší než v tom třetím. Marže firmy jsou navíc nízké. Ze zahraničních titulů doporučuje věnovat pozornost akciím ropné firmy OMV a kvůli chystaným akvizicím v regionu také polské mediální společnosti Agora.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo