Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rusko jako investice

Roman Koděra
Roman Koděra
5. 1. 2008

Putin osobností roku 2007, Rusko trhem roku 2008?

Rusko jako investice
Poslední rok Vladimíra Putina v prezidentské funkci byl tím nejúspěšnějším v jeho bohaté historii za zdmi Kremlu. Tak jako se zlatavé kopule Kremlu tyčí nad Rudým náměstím, tak i Vladimír Putin převyšuje všechny své předchůdce.  A právě tohoto muže si vybral magazín TIME jako osobnost roku 2007.

Ruský akciový trh za vlády Putina výrazně posiloval, a to byl důvod letošního rozpačitého začátku, kdy investoři s blížícím se koncem jeho prezidentského mandátu zvažovali rizika jeho nástupce.

Prvním stavebním kamenem obnovené důvěry byla ochota Putina stanout v čele kandidátky Jednotného Ruska a jeho následné drtivé vítězství v parlamentních volbách.

Druhým, a neméně důležitým krokem, byla dlouho očekávaná podpora dosavadního prvního vicepremiéra Dmitrije Medveděva jako jeho nástupce. Šéf Gazpromu se tak bude v březnu 2008 ucházet o prezidentské křeslo a nenechává nikoho na pochybách, že jako premiéra bude Vladimíra Putina výrazně podporovat. Jeho politická síla a kontakty v zahraničí tak prakticky zůstanou zachovány. Na tyto zprávy ruské akcie reagovaly růstem a rok nakonec zakončily o více než 20 % výše.

Růst může pokračovat i v roce následujícím. Díky rostoucím cenám ropy a zemního plynu hrají stále větší roli společnosti Lukoil a Gazprom. Ruské tituly však nejsou jen tato dvě známá jména. Mezi ocelářskými tituly dominovaly akcie Mechelu, Evrazu a Severstalu. Růst cen ostatních komodit stál za úspěchem společnosti Norilsk Nickel, která učinila několik akvizic a láká tak stále více investorů.

Mezi bankovními tituly patří k nejvyhledávanějším akcie Sberbank. Mezi telekomunikačními společnostmi dávají investoři přednost mobilním operátorům jako je Mobil Telesystems, nebo Vimpel-Communications, který navíc oznámil převzetí další úspěšné telekomunikační společnosti Golden Telecom.

Rusko jako investice dává jednoduše smysl, protože v současné chvíli je číslem 8 v celosvětovém žebříčku a do roku 2020 by mělo dosáhnout na 5. příčku. K této metě se však může přiblížit i mnohem rychleji.

Ruský trh tak bude velice brzy na rozhraní, kdy se může přesunout ze sektoru Emerging markets do Developed markets. Trh má svá specifika, ale všechny velké společnosti mají účetní uzávěrky auditovány významnými americkými či nadnárodními společnostmi, což by jim mělo dodat punc bezpečné investice.

Autor je vedoucí makléř Patria Direct.

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.

Názory čtenářů:

"Chci upozornit na malou nepřesnost. Auditem účetních uzávěrek byl zřejmě zamýšlen audit účetních závěrek - ač to na první pohled může vypadat jako banalita, je mezi těmito termíny z hlediska účetní profese poměrně zásadní rozdíl. Jinak zajímavý článek."
Jan Šedina
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Roman Koděra

Roman Koděra

Další články autora

Zobrazit vše

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo