Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lednový (d)efekt?

František Mašek
František Mašek
8. 1. 2008

Tzv. lednový efekt, neboli výrazný růst akcií v prvním měsíci a nezřídka hlavně v jeho prvních dnech, si letos přinejmenším dává na čas.

Lednový (d)efekt?
Několik nepříznivých zpráv z USA (růst nezaměstnanosti, cena ropy), zvýšilo obavy z možné recese americké ekonomiky. Akciové trhy na ně reagovaly stejně jako několikrát ve druhé části roku 2007 -  tedy výrazným poklesem.

Začnou se investoři řídit známým doporučením nakupujte při poklesu, nebo počkají, až půjdou akcie ještě níž?

Sílící obavy z vývoje ekonomiky USA v každém případě posílily spekulace, podle nichž americká centrální banka Fed na dalším zasedání 30. ledna sníží základní úrokové sazby spíše o půl  než o čtvrt procentního bodu. To by mohlo akciím teoreticky pomoci.

Úroky není možné - i kvůli obavám z rostoucí  inflace - snižovat donekonečna. Snad se nicméně trhy vzpamatují. I kdyby ovšem nyní přišel po prudkých poklesech akciových trhů jejich výraznější růst, není to pro investory zcela optimální situace.  Většina z nich totiž podobné turbulence, svědčící o pokračující nervozitě na trzích, zrovna nemiluje.

Vývoj na domácím trhu fondů pokračuje na první pohled v zajetých kolejích, v duchu stále velmi  populárního sloganu nejistota svědčí zajištěným fondům. Ty totiž investory lákají tím, že jim garantují minimálně vrácení vložené částky.

S několika novinkami přichází již tradičně skupina ČSOB. Zatímco pětiletý fond ČSOB Asijského růstu 5 sází na velmi perspektivní region, konkrétně singapurské, hongkongské, malajsijské, japonské, tchaj-wanské a jihokorejské akcie, fond Harmonického růstu 2 jde s dobou. Nabízí totiž investici do 20 speciálně vybraných firem, které se řídí stále  populárnějšími kritérii dlouhodobě udržitelného rozvoje a sociální odpovědnosti. 

Velmi zajímavý je z pohledu aktuálního vývoje na trzích další fond ČSOB Variabilního růstu 1. Při mírném růstu vybraného koše 30 akcií, a to do 30 %,  vydělá totiž investor za necelých pět let víc než když do akcií investuje přímo. Vedle nich nabízí tato finanční skupina investici do zajištěného fondu Globálního růstu +7 s pojistnou ochranou.
Obdobnou investici, konkrétně ESPA-ČS zajištěný fond 33, nabízí klientům Česká spořitelna. Jeho maximální výnos za pět let může činit 50 %.

Agresivnější investoři si  mohou přijít na své díky investici do nového fondu IKS Akciový plus, který vznikl přeměnou indexového fondu IKS Fond světových indexů, jehož výnosy zřejmě v minulosti  investory příliš nepotěšily. Nově se zaměří převážně na investice do primárních emisí akcií společností, které působí ve střední a východní Evropě. Řada českých, ale i dalších firem kvůli současné nejisté situaci na akciových trzích vstup na burzu prozatím odložila. Akciové trhy ale snad nebudou klesat věčně. Zdaleka ne každý vstup na burzu se firmě podaří. Přesto má fond zaměřený na podobné investice zajímavý potenciál růstu.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo