Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Napřed opce, potom z kopce?

František Mašek
František Mašek
17. 1. 2008

Renomované finanční skupiny, například Pioneer Investments, Crédit Suisse, Société Générale nebo KBC, umožňují investovat do zlata prostřednictvím fondů denominovaných v cizích měnách. Nabídka korunových fondů je velmi omezená.

Napřed opce, potom z kopce?
Přestože se několikrát zdálo, že letos se akcie konečně odrážejí ode dna, trhy zůstávají nervózní. Platilo to minulý týden a i v tomto týdnu panuje nejistota. V případě indexu PX pražské burzy dokonce dvojnásob.

Zatímco americký akciový index S&P 500 přišel o necelé procento a evropské akcie ztratily ještě o něco méně, PX spadl o téměř  šest procent. Jeho sešup pokračuje i v tomto týdnu. Aktuálně ztrácí od začátku ledna kolem 14 %. 

Pokračující nejistotu na akciových trzích v případě Česka umocnil americký magazín Forbes, který označil ceny českých akcií, spolu například s čínskými, za příliš vysoké. Vysloužil si zlovolnou reakci části domácích investorů na serveru firmy Patria, teď jde ovšem o to, komu spíše uvěří zahraniční investoři.

Četní manažeři ČEZ se navíc rozhodli uplatnit část opcí na akcie této firmy a takový krok lze vysvětlovat i jako  realizaci zisků v obavě před dalším poklesem. Jako by nestačil již sám fakt, že tento elektrárenský gigant přestal odkupovat vlastní akcie, což logicky posílá jejich cenu dolů.

Pravidla burzovních obchodů jsou nadto nastavena tak, že umožňují obchodovat na úvěr s velmi malým podílem vlastních peněz. V případě větších poklesů cen akcií však tento systém automaticky aktivuje prodejní příkazy (tzv. stop lossy), které pokles cen některých titulů často ještě urychlí.

Navzdory letošní výrazné ztrátě indexu PX si zatím nikdo netroufne říci, že pražská burza už má to nejhorší za sebou. Akciové trhy dál zůstávají ve vleku trhu amerického a investoři čekají na firemní výsledky za loňské čtvrté čtvrtletí, které nejspíš budou daleko horší než loni. Test  ohněm, jejž zažily finanční instituce Citigroup a JP Morgan Chase již v tomto týdnu, zatím klid na trhy rozhodně nepřinesl, stejně jako slova bývalého šéfa americké centrální banky Fed Alana Greenspana, který zcela otevřeně varuje před recesí v USA a nevylučuje, že už v ní dokonce americká ekonomika je.

Zveřejnění horších výsledků, než se čekalo, může trhům paradoxně pomoci, soudí analytik Petr Hlinomaz z firmy BH Securities. Investoři totiž uvidí, že se v Citibank, případně jinde, řeší problémy. Vláda USA navíc hovoří o dočasném snížení firemních daní. Tamější centrální banka Fed zase hodlá pomoci ekonomice (a potažmo i akciím) dalším snižováním základních úrokových sazeb.

Podobně jako jiní analytici ani Hlinomaz si zatím stále není jist, zda americká ekonomika skončí recesí. V okamžiku, kdy ale trh zjistí, jaká je skutečná hloubka potíží, může to, jak Hlinomaz říká, paradoxně přinést jeho uklidnění.

I když stále není jisté, zda bylo v případě akcií dosaženo dna, mohl by podle jeho slov investor uvažující v šesti- až dvanáctiměsíčním horizontu zvolna začít s drobnými nákupy. Z českých titulů pokládá Hlinomaz za zajímavou Telefóniku 02, kvůli dalším možným akvizicím, například Mostecké uhelné, dále také ČEZ nebo Unipetrol, byť cena jeho akcií může ještě klesat. Zajímavá, třebaže riziková, je Zentiva, ale také realitní tituly.  

Klasická rada zní v době pokračujících poklesů vydržet a nepanikařit, nebo dokonce nakupovat, což ovšem chce pevné nervy. Část investorů raději znovu vyhledává oblíbenou pojistku, tedy zlato. Nic na tom nemění fakt, že proti rekordním více než 900 dolarům za troyskou unci oslabilo. Experti to vysvětlují výraznější realizací zisků.

Pražská burza umožňuje podobnou investici prostřednictvím investičních certifikátů, jednoho indexového, který kopíruje v korunách ceny tohoto kovu, a dvou turbocertifikátů, z nichž jeden sází na růst a další na pokles zlata.

Renomované finanční skupiny, například Pioneer Investments, Crédit Suisse, Société Générale nebo KBC, umožňují investovat do zlata prostřednictvím fondů denominovaných ovšem v cizích měnách.

Nabídka korunových fondů je velmi omezená. Český investor má vlastně k dispozici jen Zlatý fond ČP Investu, který kromě indexů kopírujících trh zlata či dalších drahých kovů investuje také do akcií firem, jež těží zlato a stříbro.

Aktuální hodnota podílového listu fondu, která činí 1,1726 Kč, naznačuje, že fond za více než rok a půl od založení vydělal přes 17 %. Vývoj grafu tohoto fondu za dané  období ovšem ukazuje, že na rozdíl od představ některých laiků zdaleka nejde vždy o jistou investici. A že ani zlato nemusí mít za všech okolností zlaté dno. Byť je nejspíš více těch, kteří očekávají, že brzy znovu překoná zmíněné historické maximum, které převyšuje 900 dolarů za troyskou unci.

Tomu ostatně odpovídá vysoký stupeň rizika, na který upozorňuje správce fondu. Přesto bude jistě pro leckoho představovat v nejisté době velmi  lákavou investici.

Další články Františka Maška

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo