Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Odlišnost se ING vyplatila

František Mašek
František Mašek
21. 1. 2008

Nizozemská finanční skupina ING nabízí na českém trhu téměř padesát podílových fondů. Z dostupných údajů přitom vyplývá, že ke konci třetího čtvrtletí minulého roku činil objem jejich aktiv 21,58 mld. Kč.

Odlišnost se ING vyplatila
Na českého privátního investora, zvyklého, že se veškerý zisk fondů reinvestuje, působí nezvykle, že mezi ně patří i tři dividendové fondy.  Česká  legislativa  sice před několika lety výrazně omezila častější  vyplácení dividend než jednou ročně,  přesto mohou být pro některé institucionální investory zajímavé.

Čtvrté místo zaujímá skupina ING v ČR také podle celkového objemu majetku, spravovaného zájemcům i mimo fondy. S 85 mld. Kč těchto  aktiv se koncem loňského třetího čtvrtletí řadila za ČSOB, Českou spořitelnu a PPF, ale před Komerční banku. 

K úspěšnému průniku na český trh pomohlo zjevně ING několik faktorů. Její mateřská banka zde působí již od roku 1991 a na rozdíl od některých konkurentů se nebála nabízet některé fondy v korunách.

Její renomé mezi investory navíc posílila jedna z jejích vlajkových lodí, nyní téměř devítimiliardový ING Český akciový fond, který patří dlouhodobě k nejlepším.  V poslední době ovšem zaznamenal  určitý ústup ze slávy. Není ostatně divu – pokud musí fond investovat polovinu aktiv v ČR a českému trhu se v posledních dnech příliš nedaří.

Stejně jako u jiných správců fondů také v případě ING připadá většina spravovaného majetku na několik korunových. Kromě zmíněného ING Českého akciového je to její dluhopisový fond (jeho aktiva činí  asi 5,6 mld. Kč) a třičtvrtimiliardový fond peněžního trhu. Kolem tří miliard korun vložili investoři – po přepočtu – také do slovenského dluhopisového fondu.

Fondy ING jsou, jak je v případě zahraničních obhospodařovatelů fondů obvyklé, z daňových důvodů registrovány v Lucembursku, což by mělo mírně zvýšit jejich výnos.

Na rozdíl od většiny konkurentů  přitom tato finanční skupina nenabízí v ČR stále populárnější zajištěné fondy. Klient si může místo nich koupit  v eurech, resp. korunách pod názvem ING- Contiuous Click Fund Eurotop a ING – Czech Continuous Click Fund Euro dva tzv. protektované fondy, neboli fondy s ochranou kapitálu. Jejich výnos se podle předem daných pravidel  při příznivém vývoji na trhu zafixuje a o danou částku by již neměl investor přijít.

Investor si může vybírat z fondů, denominovaných v eurech, dolarech, jenech a samozřejmě v české, ale i slovenské koruně. Patří k nim slovenský dluhopisový fond a fond peněžního trhu. Jsou určeny hlavně pro ty, kteří věří, že se příznivý vývoj SR odrazí v růstu měny sousedního středoevropského ekonomického tygra.

To ale zjevně nebyl případ loňského roku.  Není divu. Vývoj kurzů měn je často nevyzpytatelný. Současná situace na trzích, kdy většina centrálních bank (až na výjimky, jako je ta americká) spíše zvažuje další zvyšování úrokových sazeb, zatím dluhopisovým a peněžnmím fondům příliš nepřeje. 

Při klesajících výnosech českých akcií, které se mohou odrazit ve výsledcích korunových fondů, přitáhnou zřejmě větší pozornost investorů, ochotných více riskovat, některé regionální či odvětvové akciové fondy, které nabízí ING. 

Loni dosáhly smíšených výsledků. Překvapivě záporný nebo minimální výnos vykázala například většina fondů zaměřených na akcie firem, jež by mohly vykázat zajímavé dividendy, v jejichž názvu se objevuje High Dividend.

Nijak překvapivě ztrácely také fondy, zaměřené na akcie finančních institucí nebo reality. Na druhé straně asi příliš nepřekvapí, že se nejlépe vedlo fondům investujícím v rozvíjejících se zemích.

ING na podzim výrazně rozšířila svou nabídku. K zajímavým investicím může patřit například fond zaměřený na energetiku nebo na tzv. Velkou Čínu, tedy čínské, hongkongské a tchaj-wanské akcie, nebo latinskoamerický fond.
 
Zajímavé minulé výnosy nejsou ovšem, jak známo, zárukou, že investor podobně vydělá i v budoucnu. Zejména při současné nejistotě, panující  na akciových trzích. Přesto mohou být pro část investorů tyto fondy inspirující. A ING jejich nabídku v ČR jistě v budoucnu dále rozšíří.

Další články Františka Maška

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo