Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak trefit ten správný fond?

František Mašek
František Mašek
9. 2. 2008

Zatímco v zahraničí si řada investorů vybírá investiční či podílový fond podle počtu hvězdiček, který jim udělí ratingová agentura, nebo renomé jejich manažera, v ČR tato tradice kvůli krátké historii chybí. Čím se má tedy drobný investor řídit?

Jak trefit ten správný fond?
Mnozí si výběr zjednodušili. Kupují fondy finanční skupiny, která jim již poskytuje jiné služby - spořicí účet, stavební spoření či penzijní připojištění. Tato zjednodušená selekce nahrává České spořitelně, ČSOB a Komerční bance, které mají největší podíl na trhu. Být největší má své výhody. Ale i nevýhody.

Stejné, ale i rozdílné Laikovi může připadat porovnávání fondů různých správců zbytečné. Vždyť nabídka většiny významných správců fondů, kteří působí v ČR, je v případě základních typů fondů víceméně stejná.

Všichni nabízejí fondy peněžního trhu, dluhopisové, smíšené, akciové, zajištěné a v poslední době rovněž realitní. Pokud možno v korunách. I méně vzdělaný český investor totiž již dávno přišel na to, že pokud vsadí na eurový nebo dolarový fond, může to kvůli prozatím dlouhodobě sílící koruně jeho výnos výrazně snížit.

Ostrá konkurence na trhu vede navíc k tomu, že se poplatky řady podílových fondů, hlavně těch, do nichž se investuje v korunách, příliš neliší. Což opět hovoří proti zbytečně dlouhému a komplikovanému výběru fondů.

Selský rozum zkrátka říká, že stačí vsadit na velkého správce fondů, zejména pokud ho zaštiťuje známá banka. Proč by spravoval tak velký majetek, kdyby se mu nedařilo? Podobná teorie má racionální jádro.

Stejně jako úvaha, podle které je na tom velký správce peněz či fondů daleko lépe než ti menší, a může proto snáze přetáhnout do týmu svých pracovníků úspěšné manažery fondů od konkurence.

Podrobnější - a hlavně dlouhodobý průzkum - ale ukazuje, že teorie, podle níž leží velkým správcům fondů svět u nohou, může mít i zápory. Přílišná velikost může ubíjet potřebnou dynamiku. Navíc se mohou menší správcovské společnosti kvůli situaci na trhu specializovat na jeho určitý segment.

V úvahu je třeba vzít i praktickou stránku věci. Pokud fond spravuje na relativně malém českém trhu majetek za téměř 48 miliard korun, může mít s investováním potíže. Příležitostí, kam vložit peníze, nemusí být totiž tolik, kolik reálně potřebuje. Při podobné velikosti fondu navíc i jeho relativně malá transakce hýbe trhem.

Přes tyto výhrady hraje zpravidla renomé velkého správce majetku stěžejní roli. Bližší pohled na dlouhodobé výsledky fondů a jejich porovnání s konkurencí ovšem ukazuje, že ti největší mají fondy patřící dlouhodobě na špičku, jiným se ale nemusí vždy tak dařit.

Co tedy nabízejí jednotlivé investiční společnosti v ČR? Jaké jsou jejich výhody či nevýhody vůči konkurenci? Odpověď na tyto otázky se pokusí zmapovat seriál, který připravujeme. Začneme netradičně - ne někým ze zmiňované velké bankovní trojky, ale fondy společnosti HSBC. Jestliže jsme zde hovořili o výhodách velkého správce fondů, není tento výběr od věci: HSBC je podle tržní kapitalizace největší finanční skupinou v Evropě.

Seriál o investičních společnostech je společným projektem Finmag.cz a deníku Lidové noviny.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo