Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Průkopník zajištěných fondů

František Mašek
František Mašek
15. 2. 2008

Britskou HSBC si čeští investoři spojují hlavně se zajištěnými fondy. Největší evropská banka ale nabízí mnohem širší paletu investičních příležitostí.

Průkopník zajištěných fondů
Velcí  budou ještě větší. I tak působí spekulace o tom, že chce finanční skupina HSBC, podle tržní kapitalizace největší  v Evropě, převzít  francouzskou  Société Générale.

Kdyby k tomu došlo, mohla by HSBC využívat k distribuci produktů v ČR, včetně fondů, širokou síť poboček Komerční banky. To by jí mohlo pomoci zvýšit objem aktiv fondů.  Koncem roku činila jejich hodnota 2,77 mld. Kč, což řadí HSBC na 11. místo na českém trhu. Celosvětové přitom spravuje investorům aktiva za 135 mld. dolarů. 

HSBC se zatím v ČR zaměřovala hlavně na podnikovou klientelu. Nyní se chce více věnovat i dalším, zejména bohatším klientům, a to od milionu korun. K většímu prodeji fondů by mělo přispět otevření poboček v Praze a později nejspíš i jinde.

HSBC nabízí v ČR celkově přes 40 fondů.  Jsou dostupné od nižších než milionových částek, a to zpravidla od  5000 dolarů, nebo jejich ekvivalentu.  Díky posilování koruny jde tedy o necelých 100 000 Kč. 

Právě sílící koruna je, tak jako u dalších zahraničních konkurentů HSBC, jednou z příčin, proč není objem prodejů jejich fondů, vedených většinou v jiných měnách než v koruně, větší. Pro korunového investora totiž nemá za těchto okolností význam  investovat do eurových či dolarových fondů peněžního trhu nebo dluhopisových. Jejich výnosy nejsou nijak horentní a  pokud k nim přičteme vliv posilující české měny, mohou být po přepočtu na koruny dokonce ztrátové. 

Jinak je tomu v případě akciových či smíšených fondů, jež často vykazují daleko větší výnos a tvoří převažující část nabídky HSBC. U řady dolarových akciových fondů je navíc americká měna formální záležitostí - investuje se v té místní. 

Jinými slovy řečeno kromě dvou fondů HSBC orientovaných na USA může klient u ostatních dolarových akciových fondů vydělat třeba na posilování indické rupie či jiné lokální měny vůči americké.

Měnové riziko přimělo zřejmě HSBC k tomu, že se v 29. tranši jejích zajištěných fondů objevil pětiletý Pan-evropský růstový fond, vedený v korunách. Kromě toho nabízí aktuálně investorům BRIC růstový fond, investující v Brazílii, Rusku, Indii a Číně, Asijský fond příležitostí a Komoditní růstový fond. 

Jde  o atraktivní fondy, i tady by měl ale korunový investor zvážit, o kolik potenciálního výnosu ho může připravit silná koruna.   

V nabídce fondů, mezi nimiž převažují ty akciové, si může přijít na své investor, který věří  v další růst  tzv. Nových trhů, ale i „klasik“. K zajímavým patří například indický či brazilský fond HSBC, řízené místními manažery.  Nebo fond, orientovaný na turecké dluhopisy, ale i akcie. Kromě nich nabízí samozřejmě  HSBC i „klasickou Evropu“ a méně exotičtější investice. 

Problémem mohou být, hlavně u peněžních či  dluhopisových fondů HSBC,  vysoké vstupní poplatky ve výši 5,25 %. Distributor fondů je může snížit, i tak je otázka, zda dostatečně. Naproti tomu u kvalitních akciových či smíšených fondů nemusejí hrát příliš velkou roli. Důležitý je dlouhodobě zajímavý výnos. Což neplatí jen pro fondy HSBC.

Seriál o investičních společnostech je společným projektem Finmag.cz a deníku Lidové noviny.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo