Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bude Visa živou vodou?

František Mašek
František Mašek
19. 2. 2008

Pozdě ale přece! I tak může vypadat úspěšný vstup společnosti na burzu. Kdo ho v déle trvajícím období nejistoty odložil, může si gratulovat. Budou k nim brzy patřit OKD nebo Visa?

Bude Visa živou vodou?
V poslední době se zdá, že se navzdory některým novým nepříznivým informacím - například, že banky ještě kvůli potížím s méně kvalitními hypotékami odepíší dalších 203 mld. dolarů - situace přece jen uklidňuje.

Lakmusovým papírkem, který  to může potvrdit či vyvrátit, mohou být firemní výsledky za loňský rok a budoucí vyhlídky těchto společností. A zejména zájem o nové primární emise akcií. Podle nedávné informace agentury Bloomberg totiž letos v lednu odložilo vstup na burzu 24 společností, což je nejvíc za poslední dekádu. 

Prostor ke vstupu na veřejný trh zůstává přitom podle téhož zdroje otevřen. Počet společností, které nakonec plánovanou primární emisi akcií letos v lednu uskutečnily, dosáhl padesáti, což je více než 47 ve stejném období loni. Také objem peněz, na které si majitelé těchto firem při primární emisí akcií (IPO) přišli, je daleko vyšší.
 
Dění na českém trhu zatím investorům ukazuje méně příznivou tvář IPO. Loňský vstup dvou společností na pražskou burzu nebyl bohužel příliš přesvědčivý.  Akcie AAA Auto, které vstupovaly na trh s emisní cenou 55 korun, se aktuálně obchodují  za cenu kolem  26 Kč.  Dlouhodobě nepříliš pozitivní vývoj tohoto titulu umocnila minulý týden informace, podle které firma očekává za loňský rok ztrátu. 

Za očekáváním zůstává rovněž developerská firma VGP, s jejímiž akciemi se prozatím neobchoduje v prestižním segmentu pražské burzy SPAD, ale jen v tzv. kontinuálním režimu. Zájem investorů je prakticky nulový. 

V dosud stále hektickém prostředí akciových trhů ztrácejí i akcie řady dalších společností, jež primární emisi akcií neodložily a byly uvedeny na jiné trhy. Například ve Varšavě.

Za těchto okolností čekají investoři napjatěji než dosud na výsledky nejzajímavějších firem, kotovaných na pražské burze. Mají být prezentovány většinou ještě do konce února. Potvrdí, že je střízlivý optimismus investorů na místě a přispějí k tomu, že se na český trh v dohledné době odhodlají vstoupit další společnosti?

Předpovědi expertů jsou zatím velmi opatrné.  Šéf pražské burzy Petr Koblic v prvním čtvrtletí v Praze žádnou primární emisi akcií neočekává. Věří nicméně, že podobně jako tomu bylo v případě přijetí akcií rakouské pojišťovny Vienna Insurance Group (VIG) na burzu – obchodují se již ve Vídni – může být český trh rozšířen o další tituly, s nimiž se obchoduje na jiných burzách. 

Na akcie OKD (New World Resources), ale i dalších firem, jež byly a jsou v souvislosti s možnou primární emisi akcií na pražské burze skloňovány,  si tedy nejspíš ještě počkáme. Riziko, že tento krok nemusí být úspěšný, zůstává vysoké. Dosavadní vývoj kurzu akcií společností AAA Auto či VGP, navíc naznačuje, jak jsou investoři vybíraví. 

Praze ovšem svitla naděje v zahraničí. Ostatně nejen jí. Pokud by se totiž potvrdilo, že světová jednička v oblasti platebních karet Visa, hodlá skutečně vydat v březnu primární emisi akcií v předpokládané hodnotě 10 mld. dolarů a pokud by tato emise byla úspěšná, může to představovat pro plánovaný vstup dalších firem na burzu velmi důležitý impuls.

Visa je samozřejmě jen jedna, a tomu by měl také odpovídat zájem investorů.  Na druhé straně ani její vlastníci nehodlají jistě uvést společnost na trh v době, kdy to může být riskantní.

Pomůže tedy Visa urychlit i primární emise akcií na českém trhu? Vstup nových společností na trh navíc někdy vede k oživení zájmu o ty stávající. I z tohoto důvodu si nezbývá než přát, aby byla světová karetní jednička úspěšná.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo