Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ČP Invest sází na oborové fondy

František Mašek
František Mašek
5. 3. 2008

Přestože fondy ČP Investu (ČPI), založeného Českou pojišťovnou, umožňují investovat v korunách do zlata, biotechnologií či akcií renomovaných firem, zaujímá ČPI v ČR podle aktiv spravovaných ve fondech až sedmou příčku.

ČP Invest sází na oborové fondy
To má zřejmě dvě příčiny. Skupina PPF,  do které patří, podcenila kolektivní investování a fondy dlouhodobě bojkotovala, uvedl  ekonom Pavel Kohout, který v PPF delší dobu působil.  Nabídka fondů ČPI  se kromě toho poněkud liší od konkurence.  Chybí v ní mj. klasické obecně zaměřené dluhopisové či akciové fondy,  což vyvolává dojem, že ČPI využívá mezer na trhu.

Atak na Slovensko

S výjimkou fondu peněžního trhu či smíšeného je skladba fondů ČPI postavena víceméně oborově. Dokáže v budoucnu přilákat víc investorů než dosud? Rozhodně se o to snaží.

Fondy ČPI se například začínají prodávat na Slovensku. Dohnat v Česku náskok konkurence není  ale (nejspíš i díky prioritnímu zaměření  celé finanční skupiny na pojišťovací produkty) jednoduché. K výraznějšímu růstu zájmu zatím příliš nepomáhá ani prodej fondů ČP Investu na pobočkách Poštovní spořitelny.

Společnost má přitom co nabídnout. Její klasický fond peněžního trhu si nevede tak špatně, podobně jako fond smíšený. Zajímavé jsou ale hlavně zmíněné oborové fondy, často jediné, které se v ČR zaměřují na dané odvětví a jsou přitom denominovány v korunách.

Nikoho zřejmě příliš nepřekvapí, že při přetrvávající nejistotě na akciových trzích vydělává z fondů vedených v korunách Zlatý fond. Aktuálně je to kolem 20 %. Zisk fondu ropného a energetického průmyslu činí asi 8,5 %. Výnosy dalších oborových fondů jsou záporné, což při dosavadním vývoji akciových trhů nepřekvapí. 

Ropa i ekologie

Určitou nevýhodou je jejich krátká historie. Fondy je třeba hodnotit za delší časový úsek. Srovnávání jejich výkonnosti v době, kdy trhy ztrácejí, může být navíc zavádějící. 

Řada manažerů fondů totiž zvyšuje v době, kdy jsou akcie levné, svou aktivitu.  Nelze proto jednoznačně říci, že fondy, které nejméně ztrácejí v době poklesu trhů (třeba proto, že tolik nenakupují), jsou lepší než ty ostatní.

Kromě zmíněných dvou fondů, tedy Zlatého a ropného a energetického průmyslu, nabízí ČPI investorům také Fond globálních značek, sázející na renomované společnosti, Fond nových ekonomik, zaměřený na rozvíjející se trhy nebo Fond farmacie a biotechnologií. 

Zajímavá může být sázka na ekologii, tedy investice do Fondu živé planety. A pokud se vyjasní dění na trhu nemovitostí, nejspíš ve větší míře zaujme i Fond nemovitostních akcií.

ČPI získala od regulátora ČNB povolení, díky kterému bude moci vést tři z jejích fondů - Fond globálních značek,  Fond nových ekonomik a dluhopisový Fond korporátních dluhopisů – kromě korun také v eurech.

Podle mluvčího společnosti Michala Maďara chce ČPI zakládat fondy v Irsku. Pokud by  to nevyšlo, hodlá nabízet eurové fondy registrované v ČR. Ty je možné prodávat například na Slovensku, které chce příští rok přijmout euro, ale i rostoucímu počtu investorů, kteří navzdory  kurzovým ztrátám, způsobeným posilováním koruny, chtějí investovat v jednotné evropské měně. Pomohou tyto fondy zvednout zájem o nabídku ČPI?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo