Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Příležitost, nebo past?

František Mašek
František Mašek
27. 3. 2008

Všechno zlé je k něčemu dobré. Nepříznivý vývoj na akciových trzích přinesl řadě investorů – pravda, ne vždy levné – poučení.

Příležitost, nebo past?
Je pokles akciových trhů, který připravil řadu investorů o část majetku, u konce? Mnohé tomu nasvědčuje, na jasnou odpověď si ale nejspíš budeme muset ještě chvíli počkat.

Přes řadu opatření centrálních bank (hlavně té americké), lepší výsledky některých amerických finančních institucí a enormní zájem o primární emisi akcií společnosti Visa totiž stále není jisté, zda je na obzoru obrat k lepšímu.

Americká centrální banka Fed sice snížila základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu (o něco méně, než se čekalo), podobný krok ale vždy působí s určitým zpožděním. Stěžejní je nyní navíc zjevně hospodaření bank a situace v nemovitostním sektoru, kde patálie začaly. Jak by tedy měli na dění na trzích reagovat investoři? Možností se nabízí řada.

DLOUHODOBÉ INVESTICE
Kdo investuje dlouhodobě, ten by se měl dále obrnit trpělivostí. Nikdo totiž stále neví, zda již ceny akcií dosáhly dna. Zbavovat se tak stávajících akciových investic asi nemá příliš smysl.

Co ale s novými penězi v době, kdy se dluhopisům či instrumentům peněžního trhu, nemluvě o nemovitostech, příliš nedaří? Rozhodující je investiční horizont. Kdo investuje na delší dobu, neměl by se krátkodobými pohyby cen akcií příliš vzrušovat. Což však někdy vyžaduje velmi silné nervy.

VYUŽITÍ PROPADU TRHU

Podle řady analytiků je nyní fantastická příležitost k nákupu akcií. Agresivnější investoři již nyní nakupují. Lákají především bankovní tituly. Analytik společnosti Punk Ziegel Richard Bove například tvrdí, že taková příležitost jako nyní se naskytne jednou za generaci.

Kdo však stále akciím nevěří, může vsadit na komodity, jejichž růstový cyklus podle řady expertů dosud neskončil. S vědomím toho, že se obchodují v dolarech, což může české investory při posilování koruny připravit i o velkou část zisků. Ceny komodit, včetně zdánlivě velmi jistého zlata, navíc často podléhají rozsáhlejším výkyvům než akcie.

MÉNĚ RIZIKA
Opatrnější investoři mohou dočasně vsadit na stále lépe úročené spořící účty. Nebo pokud věří tvrzení některých odborníků, že výnosy fondů peněžního trhu brzy doženou či dokonce předhoní zisky zmíněných účtů, mohou si tyto fondy koupit.

Jinou alternativou je zakoupit některé investiční certifikáty, které nabízejí možnost výdělku na stagnujícím či klesajícím trhu. Investor by ale měl vždy přesně vědět, do čeho vložil peníze.

Všechno zlé je k něčemu dobré. Nepříznivý vývoj na akciových trzích přinesl řadě investorů – pravda, ne vždy levné – poučení.

Po nedávném propadu tak může přinést investice do akcií zajímavé zisky. Vezmeme-li ale v úvahu, že průměrný roční výnos akcií je odhadován na sedm až deset procent, zdá se, že doba dvouciferných výnosů až na výjimky na nových trzích (spojené ovšem s nemalým rizikem) nenávratně končí. Což platí i pro české akcie.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo