Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Deset procent ročně?

František Mašek
František Mašek
10. 4. 2008

Nejistota na trzích nahrává méně tradičním strategiím. Méně zkušení čeští investoři k nim řadí i investiční certifikáty. O tom, jaké mají k dispozici a které jsou vhodné pro turbulentní či klesající trhy, hovořil Finmag s vydavatelem ZertifikateJournalu Martinem Svobodou.

Deset procent ročně?
Které certifikáty jsou vhodné pro rostoucí trh, jaké lze využít při kolísání či poklesu akciových nebo jiných trhů?
Pokud chceme vydělávat na rostoucím, ale i stagnujícím trhu, nebo se zajistit třeba proti padesátiprocentnímu poklesu, máme k dispozici tzv. bonus certifikáty. K poklesu, stagnaci ale také zajištění proti  30% růstu lze zase využít bonus reverse certifikátů.
Kdo chce vydělat na poklesu trhu, měl by vsadit na tzv. short certifikáty. Pro případ extrémního poklesu jsou zase vhodné turbo bear certifikáty. Zajímavé mohou být i discount certifikáty, které lze doporučit jako investici v případě turbulentního trhu.

Jaké typy certifikátů jsou stavěné pro rostoucí trh?

Investor, který předpokládá, že trh dlouhodobě poroste, si může koupit indexové nebo strategické certifikáty. Jejich výnos kopíruje výsledky vybraného akciového, případně jiného indexu. Pro období extrémního růstu jsou zase nejvhodnější sprint nebo outperformance certifikáty.

Investory samozřejmě zajímá, jaké výnosy lze u certifikátů očekávat. Kde je najdou?
Stačí se podívat na stránky ZertifikateJournal. Zde najdete naši databázi včetně ročního zhodnocení pro různé třídy aktiv.
 
V diskusi na serveru Finmag se objevilo tvrzení, že některé bonus certifikáty mohou s minimálním rizikem vynášet asi 10 % ročně a u discount certifikátů lze téměř garantovat zhodnocení cca 6-7 % p. a. Je to podle vás reálné? 

Mám problém s formulací téměř garantovat. Uvedu ale aktuální příklad. S discount certifikátem emitovaným na německý index DAX a splatným 21. května 2009 dosáhnete výnosu ve výši 4,5 % p. a. za předpokladu, že hlavní německý index neztratí za rok více než 60 % ze své současné hodnoty. Pokud tedy takový pokles nepředpokládáte, máte dobrou alternativu k termínovým vkladům.

Pokud mohou být výnosy zmíněných certifikátů tak zajímavé, proč nejsou – a nejde jen o české investory – daleko více využívány?
Toto je otázka celkové finanční gramotnosti a znalostí investorů. O zvýšení finančního povědomí se snaží i ZertifikateJournal. Velký průlom tento segment zaznamenává především v období tržních poklesů, kdy si mnoho investorů začne uvědomovat, že trhy nerostou do nebe.

Jaká jsou vlastně rizika, že se v případě certifikátů nemusí naplnit očekávání investorů? 
Menší nebo větší než u akcií nebo podílových fondů. To záleží na vašich preferencích.

Zeptám se tedy jinak: Jakým parametrům by měl investor věnovat při výběru certifikátů stěžejní pozornost? Nakolik jsou podobné a jak se naopak liší třeba od podílových fondů?  
Liší se svou univerzálností a širokým záběrem. Pokud definujete a) dobu trvání b) rizikové preference a c) tržní očekávání, najdete na trhu vždy vhodný investiční certifikát. To vám žádný podobný finanční instrument nenabídne.

Jsou některé z těchto certifikátů k dispozici v české měně?
Ano, na burze v Praze.

Ošetřit měnové riziko je vzhledem k dlouhodobě posilující koruně velmi důležité. Kolik to bude investora stát?

Záleží na velikosti pozice, časovém horizontu a třídě aktiv. Zajištění má přitom smysl nejen mezi korunou a eurem, ale také mezi eurem a dolarem.

Kde je u nás možné, kromě pražské burzy, investiční certifikáty nakoupit?
Jejich nákup nabízí řada finančních zprostředkovatelů a bank, jež se více nebo méně specializují právě na investiční certifikáty. Stačí se podívat například na sponzory našeho serveru.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo