Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vsadíte si na uhlí?

František Mašek
František Mašek
11. 4. 2008

Vstup společnosti NWR (OKD) na pražskou (ale i londýnskou a varšavskou) burzu bude pro investory velmi zajímavý. Těžba uhlí je sice cyklickou záležitostí, konjunktura v tomto odvětví či oboru by ale měla pokračovat, naznačuje vedení firmy i analytici, které oslovil FINMAG. Navíc může úspěch této primární emise akcií signalizovat, že je již to nejhorší skutečně za námi.

Vsadíte si na uhlí?
Pražská burza zažije zřejmě ve druhém čtvrtletí vůbec největší primární emisi akcií. Společnost New World Resources, která je stoprocentním majitelem OKD, chce totiž umístit na londýnskou, pražskou, ale i varšavskou burzu 25-33 % akcií, většinou od stávajících čtyř akcionářů. Jaká bude hodnota úpisu a za kolik se budou akcie NWR prodávat není zatím známo. Analytici ji odhadují na půl až 1,4 miliardy eur.

Jak řekl na dotaz FINMAG jeden z akcionářů a místopředseda představenstva NWR Zdeněk Bakala, situace na akciových trzích je nyní daleko příznivější než koncem loňského roku, kdy se vážně zvažovala zmíněná primární emise akcií (IPO). V současné době se vývoj na trzích uklidnil a je patrné, že sektor primárních zdrojů a komodit nebyl příliš zasažen a je považován za velmi zdravý.

Dokládají to výsledky společnosti, která provozuje pět funkčních dolů a dvě koksovny. Konsolidované výnosy NWR loni vzrostly o 10,7 % na 1,37 mld. eur, provozní zisk EBITDA (v případě firmy jde o provozní zisk a odpisy) stoupla asi o 24,2 % na 351 mil. eur. Čistý zisk vzrostl podle Bakaly proti roku 2006 téměř na dvojnásobek a činil 196 mil. eur.

Příznivý vývoj by měl vzhledem k růstu produkce oceli, celosvětovému nedostatku koksovatelného černého uhlí v zámoří i rostoucí poptávky po energetickém uhlí ze strany Číny i dalších zemí pokračovat.

Tomu odpovídá vývoj v letošním roce – v prvním čtvrtletí vzrostly podle NWR ceny koksárenského uhlí meziročně o 61 % a energetického uhlí o 44 %. Firma navíc prochází rozsáhlou modernizací, která jí umožní dobývat i dříve „netěžitelné“ uhlí.

Výnos z primární emise akcií má firmě pomoci financovat rozsáhlé aktivity, které plánuje v Polsku, kde se NWR podle Bakalových slov hodlá mj. zúčastnit privatizace místních dolů, ale také na Ukrajině. Petr Novák ze společnosti Atlantik Finanční trhy zmiňuje i možné akvizice na Balkáně.

Většina akcií, které budou při primární emisi uvedeny na trh, má pocházet od stávajících akcionářů. Kolik jich bude a kdy NWR vstoupí na burzu, Bakala neuvedl. Podle Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities lze primární emisi akcií teoreticky stihnout do konce dubna.

Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus pokládá za nejvhodnější termín květen, nebo nejpozději první polovinu června, kdy jsou ještě investoři dostatečně aktivní před letními prázdninami.

Hatlapatka očekává, že NWR nabídnou při úpisu přibližně 30 % akcií firmy. Při velmi hrubém odhadu hodnoty společnosti kolem 50 mld. Kč, by dosáhla hodnota emise 15 mld. Kč.

Hlinomaz očekává, že firma umístní na burzu všech plánovaných 33 % akcií. Původně se sice hovořilo o výnosu kolem půl miliardy eur, vzhledem zájmu o komodity může být ale dvojnásobný.

Novák odhadl aktiva firmy na zhruba 4,2 mld. eur, při třetinovém objemu emise by tak dosáhla hodnota úpisu 1,4 mld. eur. Upozornil ale, že vychází z údajů z roku 2007. Ty letošní by měly být vyšší.

Žádný z analytiků s odkazem na nedostatek dat a dosud neukončené ocenění společnosti neodhadl, za kolik by na základě porovnání s konkurencí mohly být akcie nabízeny nebo kolik by mohla činit emisní cena těchto akcií. A samozřejmě ani kolik by mohly tyto akcie v ročním horizontu vynést.

Očekávají nicméně, že o akcie bude - navzdory ne zcela ideální situaci na akciových trzích – velký zájem a emise by tak mohla být úspěšná. „Půjde o dostatečně velký objem, který bude dostatečný i pro významné hráče. Zájem o komodity a komoditní tituly je velký, výhledy v sektoru příznivé,“ konstatuje Hlinomaz.

NWR chce navíc vyčleňovat asi 50 % konsolidovaného čistého zisku těžební divize na dividendy. Hatlapatka se nedomnívá, že může mít současná situace na trzích výrazně negativní dopad na upisovací cenu - jinak by jistě NWR nepřipravovala primární emisi akcií.
 
Firmu nelze srovnávat s veřejným úpisem akcií Visy. Vstup této společnosti na burzu (zatím její akcie posílily asi o 50 %) investorům nicméně ukázal, že je po kvalitních titulech nadále značná poptávka. V úvahu je třeba vzít i příznivý vývoj cen komodit. Pokud vydrží až do doby úpisu, nelze počítat s nějakým diskontem, míní Hatlapatka.

Očekávaný vstup NWR na burzu (snad nebude na poslední chvíli kvůli situaci na trzích přece jen odložen) si vyžádá několik týdnů. Podílejí se na ní významné světové investiční banky Morgan Stanley, Goldman Sachs International a JP Morgan Cazenove.

Společným vedoucím manažerem emise je Citigroup, spolumanažerem je pak Barclays Capital. Kromě nich pak také Erste Bank, Patria Finance a Wood and Company.

Akcie budou nabízeny institucionálním investorům ve Velké Británii, ČR, Polsku a dalších zemích kromě USA. Veřejnou nabídku pro drobné investory v ČR zajišťují Česká spořitelna a Patria Finance.

Pokud jde o další možné primární emise na pražské burze, jsou experti skeptičtí. Hatlapatka by považoval za úspěch, kdyby letos byly realizovány kromě NWR další dvě.

Hlinomaz nevylučuje, další IPO v Praze koncem roku, ale menšího rozsahu. Podle generálního ředitele pražské burzy Petra Koblice má o tento krok zájem řada firem. Zda se uskuteční je ovšem otázka.

Nepříznivý vývoj akcií společnosti AAA Auto po jejím vstupu na burzu i malý zájem o akcie VGP představují určité memento, které budou nejspíš brát zájemci o vstup na pražskou burzu v úvahu. Snad je to od primárních emisí akcií neodradí.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo